Dušan Teodorović: Ne verujem u snagu ovih studenata da mogu da urade ono što je bilo pre 30 godina 1Foto: print screen N1

„Srpskom društvu je potrebno da se ‘resetuje'“, kaže akademik Dušan Teodorović, komentarišući politička dešavanja u zemlji. Izbori su ga, kaže, iznenadili, ali ga je još više iznenadilo ponašanje građana koji su pristali da budu „lažni glasači“. „Veliki deo naroda pristaje da laže i vara, a u tu prevaru je uključena i država“, kaže.

Godina 2023. bila je strašna godina zbog tragedija koje su nam se desile, izjavio je Teodorović gostujući u Novom danu na N1.

„To je ono što je obeležilo godinu, i svaki normalan čovek bi poželeo da se to nikada više ne dogodi. Što se tiče izbora, bio sam iznenađen zahtevom opozicije koja je tražila izlazak na izbore, jer je i dalje bilo sve isto, ništa se nije promenilo, Vučič je sve držao u rukama, ima je medije, imao je u svojim rukama birački spisak, to je bio – izlazak na klanicu“, ocenio je Teodorović.

Prema njegovim rečima, to su „manje-više“ pokazali i rezultati tih izbora.

„I ko je sad kriv zbog toga? Pa, Vučić, on ima svoj deo krivice, onda veliki deo naroda, a i opozcija. Zamislite vi, pita neko dedu: ‘gde ćeš’, a on kaže: ‘Idem da sad negde lažno glasam, voze me busom iz Rogatice da glasam na Zvezdari’. Zamislite te osobe koje pristaju na to, da idu da lažno glasaju, to je meni toliko strašno, ja ne mogu da zamislim da se to dešava negde u Holandiji, recimo. Mi zaista moramo da se zamislimo, koje su naše moralne vrednosti“, naglasio je.

Teodorović smatra da su izborni uslovi jako loši, a za Vučića kaže da je „najveći majstor izbornog inženjeringa“.

„Imamo veliki gnev na ljude koji su prelazili Drinu, ali kada bi se uradila ozbiljna analiza, videlo bi se da je bilo velikog prelivanja iz gradova u Srbiji gde se ne glasa, onog trenutka kada je bilo odlučeno da se u pola opština ide na izbore. Veliki deo naroda pristaje da laže i vara, a u tu prevaru je uključena država. To je čitava jedna mašinerija i to je sa jednog moralnog stanovišta – poražavajuće“, kazao je Teodorović.

Na pitanje da li će biti neke međunarodne istrage izbora, kaže – nema ništa od toga.

„Nema ništa od toga. Meni je najbolje objašnjenje dao Bane Raičević na Tviteru, on je napisao – pošto vlast, daj tablice, dogovoreno… I taj tvit lucidan objašnjava po meni divno suštinu Vučićeve politike i mejnstrim opozicije. Da bi se dodvorilo glasačkom telu kažemo da smo mi hrišćani, da ne smemo da gladujemo, pa moramo da kažemo da je Kosovo srce Srbije, što isto radi Vučić, a istovremeno se dogovara s međunarodnom zajednicom i korak po korak ispunjava ono što je dogovoreno u vezi s Kosovom“, rekao je Teodorović.

Ispunjava se dogovoreno, a u isto vreme se priča da „ne prihvatamo francusko-nemački sporazum“.

„I onda se pitate zašto nam Evropa ne pomogne? Pa Evropa neće da nam pomogne zato što smo potpisali da želimo da budemo članica EU i da ćemo sprovoditi njenu spoljnu politiku a ovamo, nećemo da uvedemo sankcije Rusiji“, dodaje.

Teodorović kaže da je pred izbore podržao partiju Glas Nemanje Miloševića, koja je, kaže, na izborima osvojila 0,14 posto.

„I taj postotak odražava trenutno mišljenje građana. A ja smatram da treba uvesti sankcije Rusiji, prvo zbog empatije, vidimo patnju ukrajinskog naroda, sledeća – ulazak u NATO pakt. Ja razumem emocije ljudi, ali emocije moraju da nadvladaju potrebe države. Sama ta činjenica otvara mogućnost za lakši ulazak u EU. I to nije samo pitanje novca. To je put kojim mora da korača Srbija“, smatra Teodorović.

Prema njegovim rečima, ni veronauka „nema šta da traži u školama“.

„Uz svo poštovanje prema veri, ali škole su zasnovane na nauci, a ne na veri“, kaže.

Prosveta – na repu

Pisanje štampe o prosveti i tome koliko je zarada prosvetnih radnika izgubila vrednost, Teodorović komentariše rečima da je – prosveta uvek na kraju.

„Prosveta je uvek na kraju… Recimo, razne ankete međunarodnih organizacija pokazuju da je najbolji školski sistem u Finskoj. Šta su oni uradili? Učenici i nastavnici imaju fantastične škole, privukli su najbolje srednjoškolce da upisuju prosvetne fakultete, oni su dali ugled toj profesiji. Ovde to nije tako, ne idu ovde najbolji đaci na učiteljske fakultete“, predočava Teodorović.

I pita: „Šta se dešava sa električnim automobilima, s genetičkim inženjeringom, ekološkim problemima? Mi se lažno bavimo i ljudskim i pravima LGBT populacije… I to je maskiranje neko da smo mi napredno evropsko društvo“.

A šta je sa studentima?

Gost N1 o protestu studenata kaže da nije preterani optimista.

„Sad sam u penziji, ali moram da priznam da su 1991, 1992 i 1995. studenti bili drugačiji, ali su i profesori bili drugačiji… Ne mogu sad da zamislim da su profesori, rektorat uz studente. I ja mislim da je na protestu deo studenata. Ja ne verujem da studenti mogu da preokrenu ovo društvo, ne verujem u snagu ovih studenata da mogu da urade ono što je bilo pre 30 godina“, ocenjuje.

Jer, dodaje, i društvo je sada drugačije.

„Vojislav Šešelj i njegovi derivati su najuspešniji političari na ovim prostorima u poslednjih 30 godina, stvari su drugačije – društvo smo u kome je dominantna crkva i u kome u značajnoj meri caruje primitivni velikosrpski nacionalizam“, naglašava.

A na pitanje šta je potrebno da se promeni, kaže: „Da pođemo od Ministarstva prosvete, moramo da dođemo do obdaništa i jaslica. Ako im vaspitačica pušta neki najgori šund, to je već poražavajuće. Pogledajte, potpuno je normalno da se i dalje prepisuje u osnovnoj školi, a to je varanje, mi decu navikavamo na varanje od starta… Postali smo i užasno neprijatni, bahati, ne vodimo račna o drugima, nemamo empatiju prema drugima, ni prema kućnim ljubimcima, napuštenim životinjama“.

I zaključuje: „Ovo društvo mora da se resetuje, od toga da će vaspitačica dobiti CD sa muzikom koju treba da pušta deci, znam, to smešno deluje, ali… Setimo se one dece što su izmakla stolicu profesorki u Trsteniku, kad sam ja bio tinejdžer, kazna za to bi bila zabrana upisa bilo koje škole, a oni su u školu vraćeni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari