Eskobar: Glavni prioritet je snižavanje tenzija na severu Kosova 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Glavni prioritet je snižavanje tenzija na severu Kosova, izjavio je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u Briselu, posle susreta sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i odvojenih razgovora sa šefovima pregovaračkih delegacija dve strane Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

Kako je preneo Radio Slobodna Evropa, on je naglasio da se mora pronaći rešenje za registarske tablice i da je važno da se obe strane vrate dijalogu kako bi se nastavili razgovori u cilju rešavanja svih otvorenih pitanja.

Eskobar je poručio da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova borave u Briselu kako bi razgovarali o narednim koracima u smirivanju napetosti na severu Kosova koje su nastale posle odluke vlade u Prištini da uvede mere reciprociteta za registarske tablice iz Srbije.

Sa Lajčakom je najpre razgovarao glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi, a potom i pregovarač Srbije Petar Petković.

Lajčak je na Tviteru objavio da su sastanci završeni i da očekuje nastavak razgovora u toku dana kako bi se aktuelna kriza rešila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari