Između ostalog, insistiraćemo i na tome da Unmik ostane u srpskim sredinama i da bude jedina organizacija koja može da rešava probleme srpske zajednice – rekao je Bogdanović.
On smatra da bi „sve drugo bilo legalizacija samoproklamovane nezavisnosti“. Prema rečima Bogdanovića, Unmik je jedini legitimni organ koji može da rešava probleme Srba na Kosovu i Metohiji.

Između ostalog, insistiraćemo i na tome da Unmik ostane u srpskim sredinama i da bude jedina organizacija koja može da rešava probleme srpske zajednice – rekao je Bogdanović.
On smatra da bi „sve drugo bilo legalizacija samoproklamovane nezavisnosti“. Prema rečima Bogdanovića, Unmik je jedini legitimni organ koji može da rešava probleme Srba na Kosovu i Metohiji. Upitan da li postoji konkretno rešenje šta bi trebalo da rade Srbi koji žive u Orahovcu ili nekoj drugoj enklavi, gde će, po svemu sudeći, nadležnost preuzeti Euleks, Bogdanović je odgovorio da „razume probleme Srba, pogotovo onih koji žive u enklavama, ne samo u Orahovcu, već i u Pomoravlju, Metohiji“.
– Oni se suočavaju s raznoraznim neprijatnostima koje im priređuju Albanci – rekao je Bogdanović i naglasio da Srbija nije spremna da prihvati „bilo kakvu organizaciju koja želi da sprovede plan Martija Ahtisarija, a u ovom slučaju to Euleks upravo radi“.
– Oni su bukvalno organizacija koja sprovodi takozvani ustav nezavisnog Kosova. To je za nas neprihvatljivo i uvek ćemo se suprotstavljati tome. Građani, Srbi i drugi nealbanci najviše trpe, ali ako hoćemo da sačuvamo Kosovo, moramo da poštujemo međunarodno pravo, Rezoluciju 1244 i da razgovaramo jedino sa legitimnim predstavnicima – rekao je Bogdanović.
S druge strane, po Rezoluciji 1244, mandat Unmika je jasan i oni su ti koji, prema rečima Bogdanovića, zajedno sa Kforom, „moraju da štite Srbe i nealbance na Kosovu“.
– Na njima je odgovornost za njihovu bezbednost i sve što im se dešava i za to imaju mandat Saveta bezbednosti. I taj mandat važi za celo Kosovo i Metohiju, a bezbednost Srba je najugroženija upravo tamo gde su u manjem broju, po enklavama – obrazložio je Bogdanović.
Upitan o izjavi šefa Unmika Lamberta Zanijera da nije bilo dogovora da srpski policajci, koji bi se vratili u Kosovsku policijsku službu (KPS), budu pod direktnom nadležnošću Unmika, Bogdanović je odgovorio da „ne zna“ šta je Zanijer izjavljivao.
– Ono što znam sigurno je stav Vlade Srbije i Ministarstva za Kosovo i Metohiju da Srbi u KPS budu pod komandnim lancem Unmik policije. Ne želimo da budemo pod komandnim lancem institucija Kosova – zaključio je Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari