sastanak lidera eu u briseluFoto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropski savet objavio je zaključke o Srbiji i Kosovu, izražavajući duboku zabrinutost zbog bezbednosne situacije kosovskom severu i zahtevajući od Srbije punu saradnju u tome da počinioci „napada na Kosovsku policiju od 24. septembra“ budu brzo privedeni pravdi.

Tekst zaključaka koji se odnosi na Srbiju glasi:

„Evropski savet je duboko zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu. Najoštrije osuđuje nasilni napad na Kosovsku policiju 24. septembra 2023.

Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravosuđu i Srbiji da u potpunosti sarađuju i preduzmu sve potrebne korake u tom pogledu.

Kosovo i Srbija moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, kao i da obezbedi održavanje novih izbore na severu Kosova što pre, uz aktivno učešće Kosova Srbi. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće posledice.

Evropski savet žali što obe strane ne sprovode Sporazum na putu ka normalizaciju i Aneks za njenu implementaciju, kao i druge sporazume postignute u dijalogu uz pomoć EU, koji vodi visoki predstavnik i podržava specijalni predstavnik.

Poziva Kosovo i Srbiju da ih sprovedu, bez odlaganja ili preduslovi. To uključuje i osnivanje Udruženja/Zajednicu opština gde su Srbi većina. Normalizacija odnosa je suštinski uslov za Evropljanin putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka.

Evropska unija će nastaviti da blisko sarađuje sa Zapadnim Balkanom i podržava njihova reformska nastojanja na njihovim evropskim putevima“.

U Briselu je danas završen dvodnevni samit Evropskog saveta, na kojem se razgovaralo o Ukrajini, sukobima između Izraela i Hamasa i dijalogu Beograda i Prištine. U zaključcima se pominje i situacija između Jeremenije i Azerbejdžana zbog Nagorno Karabaha.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je, na pres-konferenciji nakon završetka Samita, između ostalog, podsetio i da su juče održani odvojeni sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i da je veoma važno da dođe do normalizacije odnosa.

Na pitanje novinara o detaljima jučerašnjih sastanaka, Mišel je rekao da je liderima objašnjeno šta se očekuje od njih, a to je da se sprovedu dogovoreni sporazumi, preneo je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari