Galjina Ognjanov: Stanje u medijima dovedeno do apsurda 1Foto: www.ekof.bg

Više od 600 univerzitetskih profesora i drugih članova akademske zajednice iz cele Srbije do sada je podržalo građanske proteste, potpisujući pismo „Univerzitetska podrška # jedan od pet miliona“.

Istovremeno, na sajtu peticije24. com više od 900 građana, među kojima je takođe veliki broj univerzitetskih nastavnika, svojim potpisom je podržalo ranije iznete zahteve zaposlenih na Filozofskom, FPN i Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji su stali u odbranu vrednosti demokratskog društva.

Jedna od potpisnika apela „Univerzitetska podrška“ Galjina Ognjanov, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu, uverena je da intelektualac mora javno, jasno i glasno da iznese sopstveni stav o pitanju koje u datom momentu interesuje jedno društvo, zbog čega se pridružila univerzitetskoj podršci građanskim protestima. Ona deli uverenje svojih kolega da je u proteklom periodu došlo do urušavanja institucija i gušenja građanskih sloboda, a posebno prava na slobodno izražavanje i informisanje, kao i da se univerzitet ne nosi na adekvatan način sa problemima koji tište akademsku zajednicu, a pre svega pitanjima plagiranih doktorata, napadima na autonomiju univerziteta i donošenjem zakonskih rešenja kojima se demotivišu i destimulišu mladi naučnici i istraživači.

– S druge strane, kao profesorka marketinga i odnosa s javnošću, želela sam na ovaj način da javno kažem da smatram da je stanje u medijima dovedeno do potpunog apsurda, te da su medijske slobode i medijski pluralizam potpuno pogaženi. Širenje lažnih vesti kroz propagandnu mašineriju medija u privatnom vlasništvu pojedinaca iz krugova bliskih eliti na vlasti postaje dominantni model informisanja javnosti. Nikada do sada mi nije bilo ovako teško da studentima na predavanjima govorim o temama iz oblasti odnosa s javnošću. Znate li kako izgleda kad mladim ljudima treba da objašnjavate osnovne principe i načine ponašanja u upravljanju odnosima s medijima, a oni vas neprekidno izazivaju svojim pitanjima i komentarima, ponukanim dešavanjima u Srbiji koja dokazuju da je sve suprotno od onoga što im govorite – ističe profesorka Ognjanov za naš list.

Ona ocenjuje da je odziv akademske zajednice izvanredan, jer je inicijalni spisak sa 144 potpisa „Univerzitetskoj podršci #1 od 5 miliona“ za tri dana porastao na preko 600.

Vladica Cvetković, akademik i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu kaže za Danas da je saglasan sa svakom napisanom rečju u pismu podrške građanskim protestima koji je potekao sa Fakulteta dramskih umetnosti. Na pitanje kako ocenjuje komentare da na listama podrške preovlađuju profesori u penziji i asistenti, a da je najmanje redovnih profesora, Cvetković odgovara da se nije bavio takvom statistikom, niti želi da ulazi u kvantitativno obrazlaganje tih lista.

Zaposleni na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu objavili su sopstveni proglas, kojim podržavaju proteste građana i pridružuju se borbi protiv nasilja i autoritarnosti, protiv manipulacije voljom i akcijama građana u javnim preduzećima, službama i ustanovama, satanizacije bilo koga u Srbiji, a pogotovo protiv instrumentalizacije i urušavanja većine društvenih i javnih institucija koje sprovodi aktuelna vlast. U proglasu, koji je dosad potpisalo 14 nastavnika, saradnika i naučnika TMF, navodi se da nijedna vlast ne može da bude izvan i iznad naroda i njegovih interesa, niti može da izlaže bilo koga medijskom linču. U apelu se ističe i da medijski javni servis koji se finansira javnim sredstvima, nije servis javne vlasti već ustanova zadužena za punu istinu o stanju u društvu, ma kakvo ono bilo.

Podrška i iz Makedonije

– Najiskrenije podržavam proteste pod sloganom „Jedan od pet miliona“ i u potpunosti sam saglasan sa argumentima koje su naveli profesori i saradnici Fakulteta političkih nauka. Na ovom fakultetu sam studirao i diplomirao u periodu od 1973. do 1977. godine. Znam da su dva vodeća političara u Srbiji Aleksandar Vučic i Ivica Dačić bili odlični studenti, ali imam utisak da svoje znanje i inteligenciju više prakticiraju da bi manipulisali ljudima, izbegavali prave odgovore i nadmeno se ponašali, umesto u funkciji ekonomskog i demokratskog razvoja društva – kaže za Danas Živko Andrevski, profesor na Evropskom univerzitetu u Skoplju.

Karikature Koraksa i Petričića na Filozofskom fakultetu

Izložba karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića biće održana na Filozofskom fakultetu u Beogradu u četvrtak 31. januara od 18 do 20 časova, u saradnji sa udruženjem Novi optimizam. Kako navodi Novi optimizam, Filozofski fakultet u Beogradu neguje tradiciju kritičke i demokratske misli i ima moralnu obavezu da istu podrži, na taj način pružajući doprinos izgradnji građanskog društva u Srbiji. Na otvaranju izložbe govoriće profesori Goran Marković i Miodrag Zec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari