Godfri će sprovoditi politiku "čvrste ruke" prema Rusiji 1Foto: ru.usembassy.gov

Kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Entoni Godfri nagovestio je da će dosledno slediti kurs administracije u Vašingtonu tokom predstojećeg službovanja u Beogradu, uključujući politiku „čvrste ruke“ prema Rusiji, kažu za Danas američki univerzitetski profesori, komentarišući Godfrijevo obraćanje Odboru za spoljne poslove u Senatu, tokom kojeg je pomenuo „maligni uticaj Rusije“ i konstatovao da je u strateškom interesu SAD da podrže Srbiju na putu ka EU.

Naši sagovornici takođe ukazuju da takva retorika iskusnog američkog diplomate pokazuje da se „nadmetanje velikih sila“ – Amerike i Rusije odražava i na situaciju u ovom regionu, uključujući Srbiju.

Danijel Server, profesor na američkom Univerzitetu DŽons Hopkins, navodi za Danas da su ocene Entonija Godfrija „standardne, ali tačne“.

– Godfri je govorio u skladu sa aktuelnom politikom SAD prema Balkanu. Tačna je opaska o Rusiji – Rusija je u ovom regionu pokušavala ubistva i državne udare, finansirala ekstremne nacionaliste i nastojala da uspori ili blokira reforme, smatra on.

Server naglašava da je Godfri „profesionalac, sa dobrim iskustvom, naročito u Moskvi, što je veoma značajno“.

Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, ukazuje za Danas da Entoni Godfri „poseduje veliko znanje o Rusiji i jugoistočnoj Evropi“.

– NJegovi komentari o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i o podsticanju članstva Srbije u EU, ne predstavljaju iznenađenje. I jedna i druga ocena činile su okosnicu američke spoljne politike prema Balkanu i tokom prethodnih administracija SAD. Ipak, njegovi komentari o Rusiji održavaju novije gledište pojedinih američkih političara. Između ostalog, tokom predsedničke kampanje protiv Baraka Obame Mit Romni je tvrdio da Rusija predstavlja najveću bezbednosnu pretnju za SAD, što su mnogi kritikovali, jer se 2012. uglavnom smatralo da su terorizam i takozvane „loše države“ najveći izazov. Ali, do 2016. godine stavovi su počeli da se menjaju. Na primer, u januaru 2018. tadašnji ministar odbrane DŽejms Matis održao je govor o novoj strategiji američke bezbednosti, u kojem je označio „nadmetanje velikih sila“ kao najveći izazov za državu, poručuje naš sagovornik.

Rejmond napominje da je teško reći „kakav je tačno stav predsednika Donalda Trampa“ o tome, ali činjenica je da je „priča o rivalstvu sa Rusijom postala opšte mesto u Vašingtonu, što nije bio slučaj u prethodnih nekoliko godina i što ne čudi, imajući u vidu izveštaj bivšeg američkog specijalnog tužioca Roberta Milera o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine“.

Iskusni diplomata

Entoni Godfri, koji će na čelu Ambasade SAD u Beogradu zameniti Kajla Skota, profesionalni je diplomata gotovo četiri decenije, a prethodne četiri godine službovao je u Moskvi. Najviše vremena u dosadašnjoj karijeri proveo je baveći se pitanjima Bliskog istoka, Turske i Evroazije. Bio je, takođe, savetnik za politička pitanja u američkoj ambasadi u Bagdadu. Radio je i u američkim ambasadama u Zagrebu, Dablinu, Minsku… Pre nego što se zaposlio u Stejt departmentu 12 godina je službovao u američkoj mornarici. Diplomirao je na Univerzitetu Kalifornija. Govori ruski, turski, srpski i hrvatski jezik. Oženjen je, ima troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari