Govori političara na protestu prevaziđeni i zakasneli - pitanje šta im je strategija: Sagovornici Danasa o promenama forme Srbija protiv nasilja od septembra 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Tehnički organizatori protesta Srbija protiv nasilja, u koje ne spada parlamentarna desnica, najavila je promenu forme bunta protiv režima Aleksandra Vučića, nagoveštavajući, za sad, samo to da će od septembra građanima sa bina početi da se obraćaju i političari.

Poslanici Radomir Lazović i Miroslav Aleksić, iz Ne davimo Beograd i Narodne stranke, potvrdili su javno da će takav biti slučaj, nakon što ih je Miodrag Gavrilović, poslanik Demokratske stranke označio kao najpoželjnije prve govornike, nakon njihovog istaknutog angažmana na sednicama Skupštine Srbije.

Obojica poslanika su pritom rekli i da, ako režim neće da ispuni zahteve protesta Srbija protiv nasilja, to će morati da učini opozicija.

O tome šta to konkretno znači i šta će još biti preduzeto, osim što će govornicu ubuduće zauzimati i političari, nisu precizirali.

Sagovornici Danasa, reditelj Stevan Filipović i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Ognjen Radonjić, pozdravljaju konačno prepoznavanje tnužnosti za promenama forme protesta, ali izražavaju sumnju u doraslost opozicije da odgovori takvom izazovu.

– Mislim da su govori tog tipa prevaziđena forma, i mislim da svi sve znamo, posebno šta misle političari. Ono što ne znamo, a morali bismo, je njihova konkretna strategija. Imali su kritičnu masu na ulicama, autokratska vlast je ozbiljno poljuljana, građani su pokazali solidarnost i istrajnost, ali se plašim da političari jednostavno nisu na visini zadatka – kaže Stevan Filipović.

Govori političara na protestu prevaziđeni i zakasneli - pitanje šta im je strategija: Sagovornici Danasa o promenama forme Srbija protiv nasilja od septembra 2
Foto: privatna arhiva

Što nas, dodaje, stavlja u pat poziciju.

– Građani moraju da razumeju da promena može doći samo kroz politiku, moraju da se aktiviraju i učlanjuju u stranke, ili prave nove, a političari moraju da razumeju da nisu prošli test, da nemaju kapaciteta ni vizije da ovo izguraju sami. Mislim da mora da se napravi neko telo, neki think-tank, najboljih umova u Srbiji, koji će im pomoći da izađu iz prve brzine – zaključuje naš sagovornik.

Prema rečima Ognjena Radonjića, sasvim je prirodno da se predstavnici političkih partija koje organizuju proteste obraćaju građanima.

– Meni je čudno da se to nije događalo od početka. U svakom slučaju u jednom od prvih intervjua ovim povodom za vaš list rekao sam da će se energija protesta rasuti ukoliko se bude sveo na šetnju i govoranciju i čini mi se da se upravo to dešava – ističe Radonjić.

Nadam se da grešim, napominje, ali ovi protesti nisu politički artikulisani.

Govori političara na protestu prevaziđeni i zakasneli - pitanje šta im je strategija: Sagovornici Danasa o promenama forme Srbija protiv nasilja od septembra 3
Foto: Radenko Topalović

– Obraćanje političara je formalna stvar, a izbegava se suštinska koja bi trebalo da vodi stvaranju jednog jedinstvenog političkog pokreta koji bi bio sačinjen od političkih partija i predstavnika građana. Umesto toga, imamo disonantne poruke i verovatni slučaj rasparčavanja jedne stranke koja je ionako na ivici cenzusa. Suštinski, kada imate vlast koja je strogo hijerarhijski organizovana po mafijaško-partijskom principu, ne postoji drugi način da odgovorite sem kroz ozbiljnu političku organizaciju, mobilizaciju i hijerarhijhsku strukturu – kaže sagovornik Danasa.

Komentarišući pojedina istraživanja javnog mnjenja koja dolaze iz opozicionih krugova i tvrde da je režim Aleksandra Vučića ozbiljno uzdrman, Ognjen Radonjić kaže da je „sasvim moguće da rejting naprednjaka pada, dodaje, ali sa druge strane imate veliki broj glasača koji su protiv vlasti ali koji su neodlučni.

– Dakle, jedna nova opoziciona politička forma bi upravo trebalo da cilja neodlučne, jer ukoliko ih ne privoli, oni će verovatno biti apstinenti što opet ide na ruku vlastima – zaključuje Ognjen Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari