Gradonačelnici južno od Ibra podržavaju ostavke kolega sa severa KiM 1Foto: Pixabay/Viganhajdari

Šest gradonačelnika gradova južno od Ibra izrazili su podršku i solidarnost sa četiri gradonačelnika na severu Kosova, koji su u utorak podneli ostavke, navodeći da neće preduzimati iste mere „zbog različitih okolnosti“ u kojima žive.

Oni su naveli da u potpunosti podržavaju način na koji su njihovi „prijatelji i politički saborci iz opština na severu Kosova i Metohije rešili da se odupru grubom inecivilizacijskom uskraćivanju elementarnih egzistencijalnihprava našem narodu„.

„Iako nećemo preduzeti iste mere zbog različitih okolnosti u kojima živimo, i mi ćemo se solidarno boriti da prestane diskriminacija i kršenje ljudskih prava našeg naroda usled uvođenja 100 odsto takse na proizvode iz centralne Srbije, čime se na najdirektniji način guši pravo na opstanak Srba na Kosovu i Metohiji” navodi šest gradonačelnika, a prenosi Srpska lista.

Podršku su potpisali gradonačelnici Štrpca, Gračanice, Raniluga, Novog Brda, Klokota i Parteša.

„Uvereni smo da su gradonačelnici u srpskim opštinama na severu doneli potpuno ispravnu odluku, sagledavajući najbolje načine da se na Prištinu izvrši efikasan pritisak da opozove mere zbog kojih svi trpimo jednaku štetu“, saopštili su gradonačelnici srpskih opština južno od Ibra.

Da podsetimo, juče je američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saopštio je Stejt department.

Nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u ponedeljak u Vašingtonu, Pompeo je pozvao Kosovo da sarađuje sa Srbijom kako bi se izbegle provokacije i smirile tenzije.

Ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je pozitivnom reakciju Pompea, ali i naglasio da ne očekuje da organizacija CEFTA i UNMIK brzo reaguju na zahtev Beograda za ukidanje dodatnih taksi koje je uvela kosovska vlast.

Nakon ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića zbog, kako je naveo, uvođenja „anticivilizacijskih“ taksi i „pokušaja ubistva“ Milana Radoičića, oglasio se gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri sa zahtevom upućenim kosovskoj vladi da on upravlja „ujedinjenom Mitrovicom“.

Veliki broj građana Kosovske MItrovice okupio se juče na protestu protiv taksi koje je uvela kosovska vlada. Učesnici mirnog protesta poručili su da se Srbi na Kosovu ne mire sa odlukama i potezima Prištine koji ugrožavaju njihov opstanak na tom prostoru.

Ranije u toku dana, portparolka Evropske unije Maja Kocijančič izjavila je da Vlada Kosova mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH i dodala da su ove mere provokativne i uvredljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari