Grenelova podrška na Tviteru Vučiću višestruko važna 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/MO)

Aleksandar Vučić je izjavom tokom posete Bajinoj Bašti da jedva čeka da mu Tviter ukine nalog kao što je ovaj informativna džin kompanija već učinila Donaldu Trampu, izazvao značajnu pažnju američkih medija. Većina njih prenela je Vučićevu izjavu na osnovu izveštanja agencije Asošijeted pres i označavajući Vučića kao autokratskog lidera na čelu Srbije. Na jednu od tih objava reagovao je i bivši Trampov izaslanik za Balkan i na određeno vreme bivši šef svih obaveštajnih američkih službi Ričard Grenel.

Grenel je Vučiću iskazao podršku kroz Tviter objavu takođe, ali nazivajući ga svetskim, a ne autokratskim liderom. Njegova javna podrška predsedniku Srbije značajna je kako zbog mogućeg dolaska nove američke administracije sa kojom Vučić neće imati tako dobre odnose, prema navodima iz diplomatskih krugova, tako i u vođenju predstojeće izborne kampanje, sa čime bivši diplomata SAD ima iskustva.

Povodom nove politike Tvitera da označi medije u Srbiji koji sarađuju sa Vladom i Vučićeve negativne rekacije na to, Grenel je na tviteru napisao da je to „Licemerje Tvitera u punom ‘sjaju’ – i svetskim liderima je dosta. Tviter gubi uticaj“. Uz to je tagovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nedavno se već postavilo pitanje o uticaju Grenela na politiku na Balkanu kada je boravio u poseti Srbiji i Albaniji, fotografisao se u noćnom provodu sa ovdašnjim političarima i govorio pohvalno o incijativi „Otvoreni Balkan“.

Za koga i u čijem interesu Grenel sada radi – nije jasno – jer on više nije zvaničnik američke administracije a nepoznato je da li i kakav angažman ima u privatnom sektoru.

Odgovor na ovo možda se krije u spekulacijama o dolasku novih ljudi u tim američke administracije predsednika Džozefa Bajdena koji će se baviti Zapadnim Balkanom, a sa kojima Vučić nema tako dobre odnose kao sa Grenelom, smatraju naši izvori iz diplomatskih krugova.

„Vučić se drži saradnje koju je ostvario sa Grenelom i računa na njegovu podršku jer takvu vrstu odnosa ne može da ostvari sa Bajdenovim ljudima. Ukoliko dođe do smena u administraciji SAD za Balkan o kojima se spekuliše, zahtevaće se ozbiljnija posvećenost sprski vlasti dijalogu sa Prištinom“, navode naši diplomatski izvori.

Pomenute smene odnose se na mogući dolazak Gabrijela Eskobara, karijernog diplomate, na mesto Metjua Palmera, aktuelnog specijalnog izaslanika SAD za Balkan, što bi moglo da se desi već u septembru, o čemu je Danas pisao na osnovu nezvaničnih saznanja.  Osim njega, očekuje se imenovanje Karen Donfrid za pomoćnicu državnog sekretara za Evropu i Evroaziju a upitna je pozicija Moli Montogmeri, trenutno zadužene za Istočnu Evropu.

U slučaju da Eskobar preuzme zaduženja koja se odnose na dijalog Beograda i Prištine, a kako za njega slovi da je dobar poznavalac prilika na Balkanu ali i „objektivan i nepristrasan“, Beograd neće imati „protekcije“ u odnosima sa SAD i dijalogu sa Kosovom, kako navode naši izvori.

„Zato Vučiću treba neko na njegovoj strani. Makar i ne bio zvanično deo vlasti SAD, Vučiću treba neko ko je dobro upućen u dešavanja u Vašingtonu a i u Prištini, a to je Grenel“, ukazuju naši sagovornici.

Sa druge strane, politikolog Mladen Mrdalj podseća da su Grenel „i ostali trampovci“ odavno „kivni“ na Tviter zbog politike prema Trampu, ali da Grenel i dalje ima poslovne interese na Balkanu o kojima svedoči i njegova nedavna poseta Srbiji i Albaniji, te je zbog toga ovaka podrška Grenela Vučiću „logičan“ potez.

–  Osim toga, verovatno Vučić računa da bi Tramp ili neko na njegovoj liniji mogao da se vrati na čelo SAD, pa održava kontakt sa Grenelom kao dugoročnu investiciju. Poslednja stvar je to što Grenel i drugi bliski Trampovi saradnici, poput Breda Parskejla, imaju veliko iskustvo u radu na izbornim kampanjama, a jedna takva upravo sledi u Srbiji. Vučić tako spaja lepo i korisno za sebe. Iako Grenel više nije zvaničnik, on poznaje Vašington i može posavetovati Vučića, a u sve to i ne znači da opet neće biti u vrhu američke vlasti – kaže Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari