Hitna sednica u Vrbasu zbog obećane pomoći za srednjoškolce: Nastavnici prikupljaju podatke o učenicima kako bi pare legle pre izbora 1foto: Most solidarnosti

Nakon što predsednik Aleksandar Vučić obnarodovao na Pinku bez ikakve prethodne najave, kako će pomoć za srednjoškolce pred izbore biti 10.000 dinara, upregnuo se čitav državni aparat da se to tako i dogodi. Organizovale su se hitne vanredne sednice lokalnih parlamenata, da bi se rebalansom prosledili novci pre 17. decembra, kao što je to slučaj i u Vrbasu.

Sanja Žigić, predsednica Skupštine opštine Vrbas, zakazala je po hitnom postupku u četvrtak, 30. novembra, sednicu lokalnog parlamenta. Odbornici su imali manje od 24 sata da se pripreme, pa da je neko i hteo nešto da predloži teško da je mogao.

Na dnevnom redu bile su samo dve odluke: Predlog odluke o rebalansu budžeta opštine Vrbas i predlog odluke o dodeli jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola na teritoriji opštine Vrbas.

„Vlada Republike Srbije na svojoj sednici donela je odluku kojoj se utvrđuje pravo na isplatu jednokratne pomoći u visini od 10.000 dinara učenicima srednjih škola. Sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći su obezbeđena u budžetu Republike Srbije i biće preneta jedinicama lokalne samouprave koja će vršiti isplatu novčane pomoći učenicima srednjih škola na svojoj teritoriji“, pisalo je u najavi sednice.

Pomoć za srednjoškolce samo pred izbore

Iz grupe građana „Oslobodimo Vrbas“ koja je već deset godina opozicija u ovoj opštini, kažu da su oni pre samo par meseci predstavili plan kako da svi učenici u Vrbasu i okolnim selima dobiju besplatne udžbenike kao i besplatan boravak u vrtiću, ali iz vlasti koju predvodi Srpska napredna stranka, ovaj predlog nisu hteli da stave niti na dnevni red.

– Naravno da niko nije protiv toga da deca dobiju novce, ali mi se protivimo ovakvom načinu donošenja odluka. Sve je urađeno naopako, stihijski i brzo, kako bi pare legle do 17. decembra i dana izbora. Direktori su čak naredili razrednim starešinama da prikupljaju podatke od učenika, fotokopiraju njihove kartice na koje će im biti uplaćeni novci, samo da bi se sve što brže zavšilo. Sigurno nije posao profesora da prikupljaju te podatke – kaže Aleksandar Krunić iz „Oslobodimo Vrbas“.

Da je namera naprednjaka samo i isključivo da „počaste“ decu, onda su to mogli ističe Krunić i da urade nekoliko dana pred novogodišnje praznike, a ne da jure da sve obave pre izbora.

Sednica je kaže prošla brzo, niko ništa iz redova vladajućih odbornika nije rekao. Četiri odbornika „Oslobodimo Vrbas“ su ostala uzdržana prilikom glasanja.

– Da su delili novce, primera, 20. decembra, naravno da bi glasali za, ovako nam je jasna namera da se iskorištavaju deca trećih i četvrtih razreda. Pre svega, krenumo od Vlade, ona je u tehničkom mandatu i ne može da donosi odluke o podeli ovog novca, ali kod nas se zakoni ne poštuju. Učenike svakako pozivamo da iskoriste svoje pravo i uzmu taj novac jer je on od svih nas, a ne od jednog čoveka kako se to predstavlja. Ali i da izađu taj dan na glasanje i dobro razmisle za koga će da glasaju, na njima je budućnost ove zemlje – nastavio je Krunić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari