"Neću da se hvalim, nisam radio ništa": Marković ponovo izabran za člana Veća opštine u Sevojnu 1Mladenko Marković/ Foto: GO Sevojno

„Neću da se hvalim, nisam radio ništa“. To su reči Mladenka Markovića (SPS), člana Veća Gradske opštine Sevojno koga je, i pored takvog priznanja o svom (ne)radu u prethodnom mandatu, lokalna vlast nedavno ponovo izabrala na istu funkciju, u narednom mandatu.

Osam opozicionih odbornika je zatražilo njegovu smenu, o kojoj će se sevojnička skupština izjašnjavati 6. oktobra.

Marković je, prethodne četiri godine, bio većnik zadužen za poljorivredu. Na sednici Veća, odražnoj 16. juna ove godine, a posle lokalnih izbora, priznao je da ništa nije radio i to je ušlo u zapisnik sa te sednice.

Na toj sednici, većnici su, zajedno sa novoizabranom predsednicom Gradske opštine Mirjanom Đurić (SNS), razgovarali o „definisanju poslova i oblasti kojima će se baviti“.

„Neću da se hvalim, nisam radio ništa“, kazao je na toj sednici Marković, što je ušlo u zapisnik koji je javno dostupan.

"Neću da se hvalim, nisam radio ništa": Marković ponovo izabran za člana Veća opštine u Sevojnu 2
Izjava Mladenka Markovića iz zapisnika

Marković je odbio da kaže za Danas da li će sam podneti ostavku ili će čekati  odluku skupštine o inicijativi opozicije.

„Nemam komentar, dok moja stranka (SPS) ne zauzme stav, a možda me stranka natera da podnesem ostavku“, bilo je sve što je Marković hteo da kaže za Danas.

Inicijativu za njegovo razrešenje je pokrenula Zdrava Srbija i, pored četiri njena odbornika, potpisima su je podržala dva odbornika DS-a i po jedan odbornik SRS i Zavetnika. Inicijativu nije potpisao odbornik Jedinstvene Srbije.

„Smatramo da većnik koji javno portvrđuje da za ceo svoj mandat, dakle pune četiri godine, nije uradio ništa ne treba da bude na teretu građana Sevojna i naredne četiri godine, za koje smo uvereni da, takođe, neće uraditi ništa“, piše u inicijativi opozicionih odbornika.

"Neću da se hvalim, nisam radio ništa": Marković ponovo izabran za člana Veća opštine u Sevojnu 3
Sevojno/Foto: Nenad Kovačević

Avram Ilić, odbornik Zdrave Srbije, navodi da je u više navrata javno upozoravao na to da „Veće GO Sevojno ne funkcioniše i da gotovo ništa ne radi“.

I prilikom konstituisanja novog saziva Veća, dodaje, ukazivao je na to da pojedinci ne zaslužuju novi mandat, jer u prethodnom nisu imali nikakvih rezultata, ali predstavnici vlasti koalicije oko naprednjaka na to nisu reagovali.

„Sada, kada je većnik Marković to i sam potvrdio svojom izjavom da „neće da se hvali i da ništa nije radio“, ostaje nam da vidimo da li će se to i dalje tolerisati i da li će, kao i do sada, vlast u Sevojnu i Užicu nastaviti da se prave kao da je sve u redu. Iskreno, nadam se da neće“, ocenjuje za Danas Ilić.

Bogosav Mihailović, odbornik DS, navodi da je slučaj sevojničkog većnika „tipičan primer neodgovorne vlasti“.

„I pored toga što je pošteno rekao da ništa nije radio, većnik Marković i dalje sedi u Veću. Osim njega, ništa nisu radili i većnici za zdravstvo, ekologiju i drugi, koji imaju samo fiktivna zaduženja, bez ikakvih obaveza i odgovornosti“,  ističe za Danas Mihailović.

Zamenik predsednika te jedine gradske opštine u Užicu Miodrag Pejić, na pitanje kako je moguće da većnik koji ništa nije radio u prethodnom mandatu bude ponovo izabran na istu funkciju u naredne četiri godine, rekao je da „nema komentar“.

„Nemam na osnovu čega da komentarišem to šta je i kako je on radio pre četiri godne, jer tada nisam bio u lokalnoj vlasti“, rekao je za Danas Pejić, član Pozitivnog Užica, pokreta koji je, poput socijalista, u vladajućoj koaliciji sa naprednjacima.

Sevojno ima sedam, a Beograd trinaest većnika

Pre tri godine, sevojnička skupština je odlučila da umesto dotadašnih pet, Veće GO Sevojno ima sedam većnika. „Sevojno ima sedam, a Beograd, sa dva miliona stanovnika, ima Gradsko veće od 13 članova. Zar to nije neverovatno“, pita se Bogosav Mihailović.

Podsmevanje Sevojnčanima

Opozicioni odbornici u inicijativi navode da „očekuju od predsednice i Veća Gradske opštine da reaguju nakon većnikove skandalozne izjave, kojom se“, ističu „urušava ugled te gradske opštine, omalovažava rad poljprivrednika Sevojna i podsmeva se građanima koji ga plaćaju da „ne radi ništa“ i da razreše dužnosti Mladeka Markovića“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari