Inicijativa povodom 20 godina od ubistva srpskog premijera: Izgraditi spomenik Zoranu Đinđiću u Nišu 1Foto: Niš, moj grad

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša iz opozicione koalicije „Niš, moj grad“ podneo je odborničku inicijativu da se na sledećoj sednici rebalansom budžeta opredele sredstva za izgradnju spomenika Zoranu Đinđiću, prvom demokratskom premijeru i reformatoru.

„Ove godine obeležava se 20 godina od ubistva Dr Zorana Đinđića, pa je, smatram i pravi trenutak da se nakon toliko godina pokrene inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast. Prostor koji bi najviše odgovarao za izgradnju spomenika je amfiteatar u parku Čair. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio Dr Zoran Đinđić, koji je pored toga što je bio političar, bio i profesor“, naveo je Stanković u inicijativi.

On je na konferenciji za novinare kazao da bi ideja o izgradnji spomenika državniku, koga mnogi smatraju pokretačem ključnih reformi u Srbiji, trebalo da bude predmet opšteg konsenzusa.

„To je i glavni motiv zbog kog bi Niš i njegovi građani trebalo da mu se oduže. Da i oni koji se možda tokom njegovog delovanja nisu slagali sa njim ili su bili njegovi protivnici danas vide njegovu veličinu i podržeideju da jedan takav velikan srpske demokratije dobije u Nišu spomenik“, rekao je.

On je rekao da je Đinđić „najveći političar i najveći vizionar koji je živeo u Srbiji“ i „personifikacija časti, zato što je uvek izgovarao ono u šta je verovao i uvek radio ono što je govorio“.

Prema njegovim rečima, Đinđić je Srbiju, u vreme svog mandata, doveo u centar pažnje evropske, pa i svetske javnosti, te se činilo da će ona, sa njim na čelu, postati neka vrsta tranzicionog čuda.

„Zoranovo ubistvo je pucanj na demokratiju, namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića“, zaključio je.

U nedelju pomen Đinđiću u Sabornoj crkvi

Stanković je pozvao građane Niša da se okupe u nedelju 12. marta, u 12 sati, na Trgu kralja Milana, kako bi šetali do Saborne crkve, gde će u 12.30 sati biti održan pomen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari