Ko je i kako raspustio parlament Vojvodine: Pokrajinski izbori 17. decembra 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas odluku o raspuštanju pokrajinskog parlamenta, što omogućava predsedniku pokrajinskog parlamenta Momi Čolakoviću da danas raspiše izbore u Vojvodini za 17. decembar.

Za odluku je glasalo 95 poslanika, protiv je bilo četvoro, a nije glasalo njih devetoro.

Ko je i kako raspustio parlament Vojvodine: Pokrajinski izbori 17. decembra 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Predsednik pokraijnskog parlamenta Momo Čolaković je zahvlio poslanicima za rad u mandatu koji je trajao od 31. jula 2020. godine do današnjeg dana.

Poslanik Poslaničke grupe Vojvođanski front – LSV Vojvođani Aleksandar Odžić najavio je da poslanici te grupe neće glasati za odluku o raspuštanju Skupstine AP Vojvodine, jer se radi o odluci većine da pokrajinske izbore „podvuku“ pod republičke izbore.

On je uoči glasanja rekao da je očekivao da neko iz Vlade Vojvodine obrazloži neophodnost usvajanja ove odluke.

Mi nemamo nijedne izbore ni u jednoj opštini na teritoriji Vojvodine, a sada se donosi odluka da se pokrajinski podvuku pod parlamentarne izbore, kao da nismo mogli sačekati nekoliko meseci za njihovu redovnost, objasnio je Odžić.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica rekao je da se od maja održavaju protesti i postoje zahtevi za odražavanje republičkih izbora i izbora za grad Beograd.

Ko je i kako raspustio parlament Vojvodine: Pokrajinski izbori 17. decembra 3
Printskrin RTI/Jutjub/SNS

Mi smo na teritoriji Vojvodine, prateći zahteve opozicije da je lokal drugačiji od republičkih vlasti, poštovali da se ne ide na lokalne izbore, rekao je Zobenica i podsetio da se prema rokovima pokrajinskog parlamenta, posle usvajanja budžeta, donosi i odluka o raspuštanju Skupštine i potom raspisuju izbori.

Idemo na izbore konsenzusom vlasti i opozicije da oni budu 17. decembra, rekao je Zobenica koji je konstatovao da je pokrajinski parlament izdržao skoro pun mandat bez ikakvih incidenata.

Poslanik Socijalističke partije Srbije u pokrajinskom parlamentu Boris Novaković rekao je da je odluka o raspuštanju parlamenta odgovor na zahtev dela opozicije.

Izbori su dobra prilika da se proveri volja građana i snaga političkih organizacija, ocenio je on.

U obrazloženju odluke, čiji su predlog potpisala 93 od 120 poslanika, navodi se da će izbori za poslanike Skupštine Srbije biti održani 17. decembra i da je celishodnije da tada budu održani i pokrajinski izbori, a ne 2024. godine.

Redovni pokrajinski izbori trebalo bi da budu održani 2024. godine, odnosno imajući u vidu da je sadašnji saziv konstituisan 31. jula 2020. godine, pa je rok za raspisivanje redovnih izbora 2. maj naredne godine.

Uzimajući u obzir da je kratak vremenski razmak od decembarskih izbora za narodne poslanike do redovnih izbora za poslanike u Skupštinu 2024, celishodnije je, prvenstveno sa finansijskog, ali i tehničkog aspekta održati izbore za poslanike Skupštine Vojvodine 17. decembra, navodi se u obrazloženju odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari