Zastava SrbijeZastava Srbije foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Tadićevu kandidaturu treba da jasno i glasno ospore oni koji za sebe tvrde da žele moderno, demokratsko i uređeno društvo, saopštio je Građanski preokret.

Kako su naveli, Ustav Republike Srbije iz 1990. godine, koji je važio do 2006. godine, u članu 86. stav 3. propisivao je da „isto lice može biti izabrano za predsednika Republike najviše dva puta“.

Važeći Ustav Republike Srbije u članu 116. stav 3. propisuje da „niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike“. Boris Tadić je izabran za predsednika Republike Srbije 2004. godine i 2008. godine.

U Građanskom preokretu kažu da se prihvatanjem Tadićeve kandidature na predsedničkim izborima 2022. godine, stvara teorijska mogućnost da isto lice bude birano tri puta za predsednika Srbije, što je protivustavno ali i protivno praksi modernih demokratskih država.

Tumačenje po kojem se broj mandata računa od usvajanja Ustava 2006. godine je opasno po društvo i državu, jer bi ono značilo da isto lice može neograničeni broj puta da bude birano za predsednika ako u odgovarajućim intervalima Srbija bude usvajala nove ustave.

Ne postoji ni suštinski ni ustavno-pravni diskontinuitet između Srbije pre i posle 2006. godine i besmisleno je da se on uspostavlja samo po pitanju brojanja predsedničkih mandata, upozorava Građanskipreokret i dodaje da bi takva praksa od Srbije napravila državu poput Rusije i Belorusije u kojima se Ustavi menjaju i tumače u skladu s potrebama i interesima lične vlasti.

„Za Srbiju bi to bilo pogubno, jer su u njoj inače vrlo snažne autokratske tendencije. Ako bi Tadić mogao da bude biran tri puta za predsednika, Vučić ili neki drugi autokrata će naći način za opravdanje četiri i više mandata.Ne igrajmo se državom, demokratijom i vladavinom prava!“, kažu u Građanskom preokretu.

Oni ističu da. s obzirom na to da aktuelnom režimu odgovara Tadićeva kandidatura, ne samo u dnevnopolitičkom smislu, nego i kao buduće opravdanje za pokušaje neograničene lične vlasti, ne očekuju da će Republička izborna komisija ili bilo koji drugi državni organ tu kandidaturu osporiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari