Putevi, bolnice, stadioni: Šta SNS obećava u Kragujevcu, Zaječaru, Jagodini, Vranju, Zrenjaninu, Subotici, Užicu, Novom Pazaru, Šapcu i Nišu 1Sa mitinga SNS u Novom Pazaru, foto: M. J.

Izbori su tradicionalno vreme obećanja. Biračima se nude kule i gradovi a političari ne štede milione evra za najrazličitije, pre svega, infrastrukturne projekte.

I dok je opoziciji glavni adut demokratizacija društva, pravna država, borba protiv kriminala i korupcije, vladajuća Srpska napredna stranka, prema istraživanju Danasa u 11 gradova, pokušava da zadobije poverenje građana izgradnjom bolnica, novim fabrikama, školama, vrtićima, čak i stadionima.

Ipak, ubedljivo na vrhu su putevi. Gotovo da nema nijednog grada da, pre svega, Aleksandar Vučić nije obećao makar kilometar novih drumova, od onih lokalnih do auto puta.

KRAGUJEVAC: „Svečano otvaranje” objekata i firmi koje već rade

U brojnim predizbornim kampanjama od strane vlasti, državne ili lokalne najavljivani su mnogi infrastrukturni i kapitalni projekti ali najveći deo njih nije ni započet.

Putevi, bolnice, stadioni: Šta SNS obećava u Kragujevcu, Zaječaru, Jagodini, Vranju, Zrenjaninu, Subotici, Užicu, Novom Pazaru, Šapcu i Nišu 2
Knezev arsenal Kragujevac, foto Z. M.

Izgradnja novog objekta i rekonstrukcija već postojećih zdanja Kliničkog centra u opticaju je od 2017. godine. Doduše, novi klinički centar u Kragujevcu pominje se u raznim kampanjama i obećanjima već više od decenije i po.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta najavljivao početak radova na izgradnji Kliničkog centra. U januaru 2017. godine rekao da radovi počinju u septembru i da je za to opredeljeno više od 40 miliona evra.

– Trenutno radimo na projektno-tehničkoj dokumentaciji sa Evropskom unijom i Evropskom investicionom bankom, tako da očekujemo da u narednih nekoliko meseci raspišemo tender za izvođača radova u KC Kragujevac, rekao je Aleksandar Vučić u narednoj predizbornoj kampanji 2020. godine.

Prošlog meseca na polaganju kamena temeljca za novi proizvodni pogon kompanije „Vaker noison” predsednik Vučić je najavio da je za radove na izgradnji novog i rekonstrukciji postojećg Univerzitetskog kliničkog centra izdvojeno 43 miliona evra iz budžeta i da će oni otpočeti oko Vidovdana.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je još u jesen 2020. godine da će do kraja naredne godine biti izgrađena kompletna kanalizaciona mreža, kao i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Kragujevcu i Nišu, što će koštati preko pola milijarde evra.

– To je strahovito skupo. Samo u ta dva grada koštaće nas po oko 270-280 miliona evra. Deponije u Kragujevcu i Nišu biće gotove do 19. decembra 2021. godine, istakao je on.

Izgradnja nove moderne regionalne deponije u Kraguevcu ne da nije završena nego nije ni započeta.

Putevi, bolnice, stadioni: Šta SNS obećava u Kragujevcu, Zaječaru, Jagodini, Vranju, Zrenjaninu, Subotici, Užicu, Novom Pazaru, Šapcu i Nišu 3
UKC Kragujevac, foto: Z. M.

Slično je bilo i sa novom autobuskom stanicom čija se izgradnja u gradu na Lepenici najavljuje još od 2015. godine a u maju prošle godine najavljeno je da će biti izgrađena na lokaciji nekadašnjeg „Zastavinog servisa”, da je već urađena studija opravdanosti i idejni projekat. Tada je rečeno da će biti gotova za 18 meseci.

Grad Kragujevac je još 2018. kupio stari „Zastavin“ servis za tri miliona evra ali ni posle četiri godine radovi nisu ni započeti, sada uz opravdanje da imovinski odnosi na ovoj lokaciji još uvek nisu pravno regulisani.

Od prošle jeseni najavljuje se i izgradnja novog stadiona „Čika Dača” u Šumaricama, umesto sadašnjeg izgrađenog još 1957. godine. Tada su loklne vlasti objavile da će postojeći biti srušen i na njegovom mestu nići novi „velelepni stadion”. Oni bi, po toj najavi trebao da ima 26.000 kvadrata, 20.000 mesta, natkirivene tribine i reflektore. Radovi nisu počeli, doduše, prva utakmica na novom „Čika Dači” zakazana je za 2024. godinu.

Od dolaska SNS-a na vlast više puta je najavljivana i obnova devastiranog Kneževog arsenala – Kompleksa nekadašnjeg Vojno-tehničkog zavoda najstarijeg očuvanog industrijskog jezgra u ovom delu Evrope i prostora izuzetne važnosti ne samo za Kragujevac već našu celokupnu industrijsku baštinu.

On propada od kako ga je grad otkupio 2006. godine i otvoren za javnost. Sve vlasti, ne samo SNS njegovu obnovu su isticale u predizbornim kampanjama pa se i, tada predsednik Srbije, Tomislav Nikolić 2015. godine reklamirao kao njegov obnovitelj.

Ipak, do sada devastacija ovog prostora u kome se leti održava „Arsenal fest” nije zasutavljena niti se sa tim počelo.

Krajem prošle godine u Državnom Data centru obraćajući se medijima predsednik Vučić je najavio i izgradnju obilaznice oko Kragujevca, novu energetiku koja će smanjiti problem zagađenja vazduha i uređenje pogona za preradu otpadnih voda.

– Država će u više projekata sređivanje infrastrukture u Kragujevcu uložiti za kratak period gotovo milijardu evra, izjavio je on u decembru 2021. godine.

Putevi, bolnice, stadioni: Šta SNS obećava u Kragujevcu, Zaječaru, Jagodini, Vranju, Zrenjaninu, Subotici, Užicu, Novom Pazaru, Šapcu i Nišu 4
Zastavin servis, foto Z. M.

Od svih navedenih i pobrojnih projekata u Kragujevac su za sada samo stigli kotlovi na gas kojima će Energetika zameniti one stare koji su loženi na ugalj čime će se delimično rešiti višedecenijski problem zagađenja vazduha u gradu.

Svečanost otvaranja novog proizvodog pogona „Vaker Noizona” u Kragujevcu, predsednik Vučić je iskoristio je i prošlog meseca da najavi nove investicije u ovom gradu.

– U Kragujevcu će uskoro početi da se radi Severna obilaznica, kao i priključak sa auto-putem Miloš Veliki i rekonstrukcija Gradskog stadiona „Čika Daća”, naglasio je on.

Kragujevčani su sami zaključili da je sadašnju kampanju SNS-a u gradu obeležilo „svečano otvaranje” objekata i firmi koje već rade, poput nedavnog puštanja u rad Palate pravde kojem je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić a u kojoj se suđenja odvijaju regularno već mesecima ili već pominjanog objekta „Vaker noizona” koji ovde posluje punih 15 godina.

ZAJEČAR: Kad Toma obeća

Od kada se gradonačelnik Zaječara Boško Ničić 2017. godine vratio na vlast u gradu na Timoku, gotovo da nije bilo njegovog obraćanja da nije najavljivana neka velika investicija.

Član Glavnog odbora SNS Petar Petković, koji je rodom iz Zaječara, govorio je sinoć o rekonstrukciji Zdravstvenog centra, rekonstrukciji i obnovu osnovnih škola, rekonstrukciji srednjoškolskog centra, mostu koji treba da spoji Kotlujevac i Podliv, i izgradnji stadiona.

Sve ovo su Zaječarci slušali godinama, a jedino što je trenutno u izgradnji je stadion, čiji se završetak očekuje do kraja godine.

Na istoj tribini gradonačelnik Zaječara govorio je o rekonstrukciji ulica Crvene armije i Stanoja Gačića, izradi projektne dokumentacije za izgradnju zaobilaznice oko Zaječara, ali i o uređenju jaruga. Takođe govorio je o nastavku uređenja ulica u najvećem naselju u Zaječaru, Kotlujevcu, kao i dogradnji ambulante u kotlujevcu.

Putevi, bolnice, stadioni: Šta SNS obećava u Kragujevcu, Zaječaru, Jagodini, Vranju, Zrenjaninu, Subotici, Užicu, Novom Pazaru, Šapcu i Nišu 5
Uskoro novi stadion: Foto: M.S.

Sve ovo, nekoliko dana ranije, Ničić je najavio kada je Zaječar posetio ministar Momirović. Tada je obećan projekat rekonstrukcije kanalizacione mreže u čitavom gradu, sa pogonom za prečišćavanje otpadnih voda i priključenjem svih gradskih i prigradskih naselja.

Takođe, Ničić i Momirović razgovarali su o projektovanju severne i južne zaobilaznice oko Zaječara, kojima bi sav teretni saobraćaj bio izmešten van grada.

Ovo je samo deo obećanja koja se godinama kao na traci vrte pre svakog izbornog ciklusa. Da se sve ovo ispunilo, grad Zaječar bi nezaposlenost imao oko 1 odsto, pošto je Ničić od 2017. godine, najavljivao izgradnu Aptiva sa 2.500 radnih mesta, pa fabriku miksera, pa investicije iz Nemačke, Italije, i drugih zemalja, ali od silnih obećanja samo je stadion u izgradnji, dok je Aptiv započeo proizvodnju u nekadašnjem Gorenju.

JAGODINA: Obećanja počasnog građanina

Jagodina je predsedniku Srbije, Aleksandru Vučići dala Povelju počasnog građanina, a za uzvrat, prvi čovek države obećao je velike infrastrukturne investicije.

Pre svega, ulaganje u deo industrijske zone, odnosno sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Barutani. Kao je najavljeno, iz budžeta bi za to trebalo da se opredeli skoro 21 milion evra.

Nije rečeno koliko, ali predsednik je obećao i novac iz državne kase za sređivanje puteva i ulica. Takođe, najavio je i doplatu za zamenu kanalizacionih cevi.

Lokalno rukovodstvo poželelo je da “štrbne“ 680 miliona dinara od novca svih građana u svrhu poboljšanja vodosnabdevanja, a Vučić je najavio da će im ispuniti molbu.
Istakao je i izgradnju brze pruge od prestonice do Niša koja bi, kako je rekao, trebalo da pomogne i građanima Pomoravlja.

VRANJE: A, od Vučića – stadion

Pre desetak dana, Vučić je na mitingu u Vranju poručio i opet najavio „novi, velelepni stadion od 8.000 mesta, najmoderniji, po UEFA standardima“.

Valjda podsetiti da je isti stadion Vučić obećavao još jula 2018, a koji će „ispunjavati sve uslove za takmičenje u Super ligi“. Možda će da Vranjanci i dobiti, samo treba, kako reče Vučić na poslednjem mitingu, „da odluče gde hoće novi stadion, pošto ovde stalno menjaju“ i ne mogu da se odluče.

Izgradnja vrtića u naselju Raška počela je još septembra 2018, a, iako je bilo najava iz jula 2019. tadašnje većnice za obrazovanje Zorice Jović, „da se nada da će biti završen sledeće godine“, vrtić još uvek nije otvoren. Prvobitno procenjeno vreme za izgradnju bilo je 210 kalendarskih dana.

Najava izgradnje starogradskog kompleksa „Borin grad“ je novijeg datuma, premda su stanari ulica u blizini bazena „Delfin“ i prostora oko parcele na kojoj će biti izgrađen ovaj kompleks, obavešteni maja 2021. da se u tom delu grada planira izgradnja „Borinog grada“. Izgradnja još uvek nije počela.

Putevi, bolnice, stadioni: Šta SNS obećava u Kragujevcu, Zaječaru, Jagodini, Vranju, Zrenjaninu, Subotici, Užicu, Novom Pazaru, Šapcu i Nišu 6
Da li Vučiću veruju bivši radnici Geoksa: Arhivska fotografija – ilustracija Foto: FoNet/ Slobodan Miljević

Projekat rekonstrukcije Gradskog parka je, ipak, priveden kraju, iako se tako nije činilo – ali ne u potpunosti. Radovi su započeti 7. oktobra 2019, a svečano je otvoren 15. maja 2021. Pritom je prvobitan rok od 120 kalendarskih dana za rekonstrukciju uveliko probijen. Vrednost radova, za dve faze, bio je 134 miliona sa PDV-om. Za drugu fazu bila je u planu izgradnja ogradnog zida, ali do danas taj zid ne oivičuje Gradski park.

ZRENJANIN: O obilaznici i vodi ni reč

Niti je bilo nekih značajnijih poseta vlastodržaca i visokih predstavnika SNS Zrenjaninu tokom još uvek aktuelne predizborne kampanja, niti se šta značajno obećava ovom gradu za razliku od prethodnih godina.

Nema više obećanja „prethodna vlast vam nije rešila vodu, mi ćemo je rešiti“, koja su građani slušali u prethodnim kampanjama. Sve u vezi vode u ovom gradu povereno je proteklih meseci privatnim firmama, koje prvo birinu o svom interesu.

Nema ni obećanja „prethodna vlast nije završila obilaznicu, mi ćemo je završiti“. Samo je stidljivo, od lokalnih funkcionera, obećan završetak dalekovoda i asfaltiranje 470 metara preostale deonice drugog kraka obilaznice.

Inače, čuvena zrenjaninska obilaznica gradi se tri decenije, duga je 14,5 kilometara a do sada je završen samo deo koji je prethodna vlast uradila. Drugi krak obilaznice proteklih 10 godina grade naprednjaci, blizu su kraja te deonice ali ne obećavaju više u kampanji kada će to biti.

Primetno je, ipak, tempiranje svih komunalnih radova koji se sada odvijaju u Zrenjaninu za period pred izbore. Reč je o poslovina na gradskoj infrastrukturi koji svakako moraju da se rade u okviru redovnog ili vanrendog održavanja.

Najveće obećanje do sada dato u ovoj kampani stiglo je od pokrajinskog premijera Igora Mirovića, koji je obećao ulaganje 570 miliona dinara za renoviranje stadiona u Karađorđevom parku po standardima UEFA, a sve to za potrebe međunarodnih atletskih i fudbalskih takmičenja.

SUBOTICA: Pozorište i akva park

Grad Subotica je poznata po velikim i važnim kapitalnim projektima koji traju više desetina godina među kojima je i izgradnja zgrade Narodnog pozorišta, koja je uprkos protivljenju građana i stručne javnosti srušena 2007. godine, kao i obilaznica oko Subotice, poznatija kao Ipsilon krak, koja je nedavno završena, a čija je izgradnja trajala od devedesetih godina.

Tokom izborne kampanje predstavnici Srpske napredne stranke nisu obećavali neke druge manje ili veće infrastrukturne projekte koji u međuvremenu nisu realizovani.

Tokom marta je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za kulturu i informisanje, Maja Gojković, tokom posete Subotici izjavila da će radovi na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta biti okončani sledeće godine.

U ovaj projekat u proteklih 15 godina uloženo više od dve milijarde dinara.

Drugi značajan projekat je svakako akva park na Paliću čija je izgradnja u toku. U međuvremenu je tokom izgradnje došlo do izmene projekta pa su za završetak ove investicije potrebna dodatna sredstava.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Ištvan Pastor, izjavio je početkom februara da je sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, postignut dogovor oko završetka akva parka.

Putevi, bolnice, stadioni: Šta SNS obećava u Kragujevcu, Zaječaru, Jagodini, Vranju, Zrenjaninu, Subotici, Užicu, Novom Pazaru, Šapcu i Nišu 7
Subotica, 19.11.2021. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic prisustvovao je otvaranju nemacke fabrike auspuha „BAS Bojsen Abgassistem“, u Subotici. (BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/DS)

„Za akva park je do sada potrošeno oko 880 miliona dinara. Po sadašnjoj proceni, nedostaje još negde oko 730 miliona dinara. U ovoj godini je u budžetu Grada Subotice za ove namene odvojeno 111 miliona dinara“, kazao je tada Pastor.

U okviru razgovora Pastora i Vučića, bilo je reči i o izgradnji jednog luksuznog hotela koji bi se nalazio između hotela Prezident i Muškog štranda na Paliću za šta je SVM obezbedio investitora, a reč je o investiciji vrednoj 40 miliona evra.

U toku su i drugi projekti kao što je rekonstrukcija spoljašnje fasade zgrade Gradske biblioteke Subotica i atlasi koji se nalaze na ulazu u objekat. Posao finansira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Gradu je sredinom marta odobreno i 170 miliona dinara za izgradnju i rehabilitaciju saobraćajne infrastrukture.

Od manjih projekata sada se pretežno, tokom izborne kampanje, asfaltiraju pojedine ulice u gradu i vangradskim mesnim zajednicama, u toku je rekonstrukcija centralnog trga u Bajmoku, radovi na proširivanju graničnog prelaza Horgoš, a nedavno je završena i rekonstrukcija i dogradnja objekata u Domu Kolevka.

UŽICE: Obećanja će se sada „zaista ispuniti“

Godinama unazad pred izbore, Užičani su se radovali, odnosno nadali obilaznici oko Užica, koja bi izmestila tranzitni saobraćaj iz centra grada.

Ona je i ovogodišnje predizborno obećanje.

Nadali su se i Sevojničani rekonstrukciji čeličnog cevovoda, kako bi mogli da prestanu da na nekoliko dana prate vesti o tome kada neće imati vodu.

Razočaralo ih je kada su shvatili da nisu još uvek dobili ni cevovod ni pasarelu za bezbednost dece u saobraćaju. Aktiviranje aerodroma Ponikve, već je tradicionalno obećanje.

U stopu ga prati rešavanje problema fekalne kanalizacije u Turici, čime bi konačno bio rešen i problem zagađenja Đetinje, a građani se godinama nadaju i tunelu ispod Kadinjače.

U tom skupu obećanja, skoro neprimetno je prošlo ono o fabrici koja će zapošljavati 3.000 ljudi, dato 2019. godine, pa 2020. od strane predsednika Aleksandra Vučića, a više puta potvrđeno od gradske vlasti.

Putevi, bolnice, stadioni: Šta SNS obećava u Kragujevcu, Zaječaru, Jagodini, Vranju, Zrenjaninu, Subotici, Užicu, Novom Pazaru, Šapcu i Nišu 8
Sevojno, Foto: N.K.

Osim obilaznice o kojoj je ponovo u Užicu bilo reči prilikom nedavne posete ministra Tomislava Momirovića, pred ove izbore, ponovo je najavljena i rekonstrukcija cevovoda u Sevojnu, a gradska vlast kaže da se radi i na ostvarenju drugih obećanja.

-Ništa krupno, a ni sitno nismo obećali, a da smo svesni da ne možemo da uradimo. Nije poenta priče lagati, idu uskoro i lokalni izbori. Treba obećati i uraditi onoliko koliko se može. Na toj tezi smo zasnovali sve što smo sada najavili. Kada ljudi vide da ono što obećamo u dogledno vreme i uradimo, verovaće nam, kaže za Danas Slobodan Šiljković, poverenik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Užicu i gradski većnik.

On smatra da su građani svesni da će gradska vlast održati data obećanja i priznaje da nije uvek tako.

-Znamo da smo neke stvari propustili, ali vratićemo se na to i popraviti greške. Ljudi brzo zaborave sve što ste uradili, ali odlično pamte sve što niste i stalno podsećaju na to, ocenjuje Šiljković, koji kao najveći propust vidi rekonstrukciju cevovoda u Sevojnu, a i ovu priliku koristi da najavi da će sada „zaista biti izgrađena i pasarela“ u toj užičkoj opštini.

NOVI PAZAR: Putevi glavni adut

Vučić je na predizbornom skupu SNS u sportskoj hali „Pendik“ rekao da je u poslednjih deset godina „uloženo na desetine miliona evra“ u Novi Pazar i okolna mesta.

Naveo je da se „privodi kraju rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin, da je pri kraju projektna dokumentacija za brzu saobraćajnicu Kraljevo – Raška – Novi Pazar, da će kroz Pešter proći auto – put i da je planirano vise desetina miliona evra za formiranje Kliničko-bolničkog centra u Novom Pazaru“.

– Spremni smo da uložimo desetine miliona evra za Kliničko bolnički centar u Novom Pazaru. Sutra kreće put prema Ribariću. Kreće i brza saobraćajnica Kraljevo – Raška – Novi Pazar. Vratićemo Školsku upravu u Novi Pazar. Odeljenje privrednog suda ne možemo da vratimo, ali mogu sudije da dođu u Novi Pazar- istakao je Vučič pre par dana u Novom Pazaru.

Putevi, bolnice, stadioni: Šta SNS obećava u Kragujevcu, Zaječaru, Jagodini, Vranju, Zrenjaninu, Subotici, Užicu, Novom Pazaru, Šapcu i Nišu 9
Novi Pazar, foto: Senad Župljanin

Gradnja deonice od Požege do Duge Poljane kod Sjenice, na autoputu „Miloš Veliki“, u koji će biti uloženo oko 1,7 milijardi evra, počela je u nedelju u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Saobraćajnica, duga 75 kilometara, trebalo bi da bude završena za četiri godine, a glavni izvođač radova je kineska kompanija CRBC.

Na deonici od Požege do Duge Poljane 51 kilometar trase će biti u tunelima i mostovima.

Ta saobraćajnica je deo autoputa do Crne Gore, koji ide trasom Požega – Arilje – Ivanjica – Boljare u dužini oko 106 kilometara.

Vučić je rekao da je izgradnja autoputa najveći i najvažniji projekat za taj deo Srbije, a ujedno i jedan od najkupljih u Srbiji.

– Autoput će nas koštati više od 1,5 milijardi evra, kako smo bili planirali, već verovatno 1,7 milijardi evra, jer su cene materijala svuda u svetu drastično skočile“, kazao Vučić.

On je istakao da je izgradnja autoputa preduslov za gradnju turističkih objekata na Goliji i Pešteru, kao i za dolazak novih investitora u taj deo Srbije.

Vučić je dodao da se nada da će i Crna Gora nastaviti da gradi autoput do granice sa Srbijom.

ŠABAC: Stižu milioni evra

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić na predizbornom skupu u Majuru kod Šapca, odžanom 10. marta, rekao je okupljenim građanima da država ulaže veliki novac u ovaj kraj, i da će sve što se bude uradilo potpuno promeniti poziciju Šapca.
Najavio je asfaltiranje puta u Majuru, u dužini od 4,2 kilometara, a radovi će, kako je rekao, krenuti čim otopli, dodajući da će biti urađen i Tabanovački put, što će sve koštati milion evra.

Vučić je najavio izgradnju potpuno nove šabačke bolnice u vrednosti od 50 miliona evra.

„Ako smo dali 35 miliona evra za lozničku bolnicu nema smisla da Šabac nema taku veliku i dobru bolnicu, koja će biti na kilometar od autoputa“, objasnio je on.

Vučić je kazao da traže gde da naprave fabriku za preradu alimunijuma koja će zapošljavati 1.200 zaposlenih.
Na dobacivanje iz publike – šta je sa kanalizacijom u Majuru, Vučić je odgovorio da se i to radi, kao i za ceo Šabac, što će koštati 46 miliona evra.„Posle toga nema više razlike između Majura i austrijskih i švajcarskih sela”, rekao je on.

Najavio je i da će u Šapcu biti izgrađen sistem otvorenih bazena.

Vučić je na predizbornom skupu u Koceljevi najavio nova ulaganja u infarstrukturu, i rekao da ima obavezu da tu dovede još jednog investitora.

Najavio je izlaz na autoput Miloš Veliki, kao i puta od 25 kilometara do Uba, kako bi imali vezu i sa Beogradom i sa Ubom, Lajkovcem, Valjevom i Čačkom.

Na predizbornom skupu u Vladimircima Vučić je najavio izgradnju škole u selu Provo.

„Rešićemo i pitanje vode, posle sto godina, za sve ljude u Provu, a pre toga rekonstruisati vodovod Riđake-Vladimirci-Skupljen da bi Provo moglo da ima vodu“, rekao je Vučić i dodao da će za to biti izdvojeno ukupno dva miliona evra.

Naveo je da će se pristupiti projektu primenjenih geotermalnih izvora i da će biti izgrađena geotermalna bušotina kako bi mogao da se razvija turizam na teritoriji opštine Vladimirci.

Dodao je da će biti uloženo mnogo više novca u izgradnju lokalnih, ali i atarskih puteva i da će država raditi na tome da u Vladimirce dovede jednog investitora koji će zaposliti između 100 i 200 ljudi.

NIŠ: I Nišlije 200 na sat

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je na početku predizborne kampanje ove stranke u Merošini obećao ogromne investicije za Niš i jug Srbije.

„Obnovićemo prugu od Niša do Beograda, tako da će vozovi putovati 200 kilometara na čas. Uložićemo oko pet miliona evra u Oblačinsko jezero kod Merošine, kako bi ljudi iz Niša i ovog kraja mogli da uživaju u njegovim lepotama“, kazao je Vučić tom prilikom.

Tomislav Momirović, ministar saobraćaja, građevine i infrastrukture, najavio je da će u junu početi radovi na izmeštanju pruge iz centra Niša, koja će biti završena do 2024. godine.

Gotovo svaka vlast u prethodnih 30 godina je obećavala da će izmestiti tu prugu, ali se to nikad nije dogodilo.

Putevi, bolnice, stadioni: Šta SNS obećava u Kragujevcu, Zaječaru, Jagodini, Vranju, Zrenjaninu, Subotici, Užicu, Novom Pazaru, Šapcu i Nišu 10
Bbilbord u Nišu, foto: Vesna Torovic

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović juče je u Nišu kazala da „za sedam dana počinju ozbiljni radovin na gasovodu od Dimitrovgrada do tog grada“.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković takođe je juče u Nišu najavila da će u aprilu početi da se gradi mala scena Narodnog pozorišta iz tog grada, kao i da će uskoro biti adaptirana i velika scena niškog teatra.

Ona je napomenula da će uskoro biti definisan i način za finansiranje izgradnje nove zgrade Narodnog muzeja u Nišu.

Danica Grujičić, prva na listi „Aleksandar Vučić-Zajednom možemo sve“ na predstojećim parlamentarnim izborima rekla je da „veruje da će u Nišu biti izgrađen jedan veliki centar za onkologiju, koji će biti najsavremeniji u ovom delu Evrope“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari