Jovo Bakić: Desničari igraju kako Vučić svira 1Foto: Miroslav Dragojević

Nimalo nisam začuđen porastom aktivnosti ekstremnih desničara, jer ekstremni desničari igraju kako predsednik SNS-a svira.

Ako mu je u interesu, oni izlaze i tuku protivnike odnosno nekoga ko u javnosti nije omiljen; ako mu nije u interesu, onda sede kod kuće. Sećate li se prevrtanja Beograda naopako tokom Parada ponosa u vreme dok je Boris Tadić bio predsednik? Čini se, kanda, da su ekstremni desničari u Srbiji iznenada postali veliki ljubitelji homoseksualnosti tokom vladavine Aleksandra Vučića. Karikaturalni Miša Vacić i Mica Zavetnica dobro su došli na televizijama s nacionalnom pokrivenošću koje neprikriveno reklamiraju kriminal, pa mogu i krajnju desnicu – kaže za Danas Jovo Bakić, sociolog i jedan od osnivača Partije radikalne levice, odgovarajući na pitanje čudi li ga porast aktivnosti desnice proteklih meseci.

Ako raste desnica, može li ovo vreme korone biti pogodno za rast levice ili krajnje levice i na koji način?

– Sve ide u korist konzervativne i krajnje desnice i upravo zbog toga je Srbiji potrebna levica. Ako se to ne dogodi, neće biti protivteže, jer liberali će svakako biti zbrisani poput prašine sa stola.

Ako antivakseri koriste strah građana i pokušavaju da politički profitiraju, da li će i treba li određene političke grupe da pokušaju isto ali promovisanjem vakcinacije?

– Vakcinisanje je veliko civilizacijsko dostignuće, jer spasava od dečije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, streptokoknih oboljenja disajnih organa, malih boginja, rubeola i zaušaka, kao i od gripa ili besnila. Neke od ovih bolesti nisu nužno izazivale ozbiljne posledice, ali neke su vodile do teških oblika invaliditeta, a neke, štaviše, mogu dovesti do komplikacija koje ugrožavaju život. No, tačno je i da postoji takozvana farmakomafija, vezana za velike multinacionalne kompanije, a tačno je i da od nas oteta republika manipuliše proizvodnjom vakcina protiv gripa, kao što nas je obavestio profesor Radovanović. Drugim rečima, potrebno je da javnost bude na odgovarajući način, precizno i potpuno, obaveštena o svim detaljima vakcinacije. Naravno, važna je i naučna obaveštenost, jer korelacije mogu biti prividne i ne moraju ukazivati na uzročno-posledične veze. Drugim rečima, činjenica da je primanje nekih od pomenutih vakcina vremenski povezano s javljanjem autizma ne znači da je autizam izazvan tom vakcinom, jer da jeste, onda bi sva ili skoro sva vakcinisana deca obolevala od autizma, a ne 1-2 odsto dece. U svakom slučaju, vlast i medicinska struka moraju da zasluže opšte poverenje, pa neće biti problema ni s vakcinisanjem.

Hoće li vakcinacija da podeli društvo u Srbiji ili ga je već podelila otkako je počela korona?

– Kažem, potrebno je da budemo dobro obavešteni. Koje sve vakcine postoje? Na osnovu kojih obaveštenja je vlast odlučila da izabere baš tu, a ne neku drugu vakcinu? Ko je proizvođač? Kakve je provere prošla? Koliko ju je ljudi i s kakvim posledicama u probnim fazama primilo? Kakve su moguće propratne pojave? Da li su je samo nacionalne institucije potvrdile ili ima i potvrdu međunarodnih zdravstvenih ustanova? Da li su predstavnici vlasti spremni da budu prvi vakcinisani? Ako bi javnost bila potpuno obaveštena o prethodno postavljenim pitanjima, a predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, kao i ugledne ličnosti, spremni da se vakcinišu pred očima javnosti, verujem da bi i ona uveliko sledila primer.

Hoćete li se vi vakcinisati i pozvati ljude da se vakcinišu?

– Vakcina nikako ne treba da bude obavezna. Kada bi uslovi, o kojima sam govorio u odgovoru na prethodno pitanje, bili ispunjeni, ne bi bilo problema da se vakcinišem. Partija radikalne levice bi procenila, kao i kada je reč o drugim bitnim pitanjima, nakon demokratske rasprave, da li i šta treba građanstvu preporučiti.

Kako vidite podatak iz istraživanja Demostata da se čak 48 odsto građana naklonjenih strankama koje su bojkotovale izbore ne bi vakcinisalo ni pod kojim uslovima, a ne bi ni polovina onih koji su glasali za stranke vlasti?

– Ovde niko nikome ne veruje. Ozbiljan je to društveni problem, jer bez osnovnog poverenja među ljudima društvo ne može da krene ni korak napred, bez obzira na vlast. Našem razorenom društvu potreban je lepak solidarnosti i međusobnog saosećanja. U protivnom, nema te vakcine koja nam može pomoći.

Planira li partija čiji ste osnivač da učestvuje u dijalogu o izbornim uslovima uz posredovanje EU?

– EU ima svoje igrače u režimu, to jest u vlasti i u opoziciji, pa neka se s njima igra kao što se i dosad, u prethodnim decenijama, igrala. Malo Tadić, malo Toma, malo Vučić, malo Čomić, malo Čeda, malo Beba, i naravno Đilas. Nikako nam neće ni režim (ni vlast ni njena opozicija), a bogami ni EU ni striko Putin, ni ujka Erdogan ni tata Donald, pa ni brat Si određivati šta ćemo raditi. Ako nas građanke i građani pozovu u svoju službu, dogovaraćemo se s njima o svemu (sredstva masovnog opštenja biće sasvim otvorena, a sredstva neposredne demokratije široko korišćena i poštovana), jer to je radikalna odnosno participativna demokratija u koju verujemo; ako ne, neka se nastavi ovako kako su svi navikli, a na opšte zadovoljstvo.

Ko bi vam u tim razgovorima više odgovarao na strani vlasti – Dačić ili Čomić?

– Volite šalu, pa ću na isti način i odgovoriti: Ivicu, kao i njegovog šefa, u maricu; a Čomićevu narodu, pa neka vidi šta će s njom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari