Jovo Bakić za Danas o mogućnostima ProGlasa i opozicije: "Građanin Srbije je davljenik koji se i za slamku hvata" 1Foto: Miroslav Dragojević

Sociolog Jovo Bakić smatra da opozicija uz ProGlas i njihovu kampanju može da odvrati naprednjake od namere da izbiri u Beogradu budu 28. aprila.

Bakić za Danas pojašnjava da to ipak zavisi od toga da li je opozicija dovoljno sposobna, jer im je ProGlas dao dobru šansu.

Na pitanje na koju konkretno sposobnost misli, odgovara da misli na političku i etičku.

– Odnosno pitanje je veza koju određeni opozicionari imaju sa ovim režimom. ProGlas je jako dobro i smisleno ovo napravio. To je opoziciji šansa da zapravo pritera režim uz zid, ako u njoj ima sposobnosti, jer sad je tu i podrška iz EU. To sv čini stvari dodatno otežavajućim za režim. I ovo je idealna prilika da se od režima izbore ustupci. Dakle, odavno ovako dobre prilike nije bilo. Ostaje da se vidi šta će se dalje dešavati u opoziciji. Jer ako bi režim raspisao izbore za 28. april a opozicione snage bojkotovale te izbore svima bi bilo jasno da su izbori nelegitimni. Onda bi tek režim bio u vrlo nezgodnoj situaciji, i u kući i u međunarodnim odnosima – objašnjava on.

Upitan milsi li da je opozicja zaista spremna na bojkot izbora 28. aprila, kaže da je živo zainteresovan da vidi.

– Moram da kažem da dobrom delu opozicionih stranaka ne verujem ništa. Nemam poverenje. Čak mogu i glasati zbog nekih ljudi koji su mi dragi i kojih tu ima. Ali da imam poverenje u opoziciju nemam, jer ga ona ne zaslužuje. Međutim, građanin Srbije je davljenik koji se i za slamku hvata. To je ono što mi imamo i to je prosto tako – navodi Bakić.

Na pitanje da li će vlast da ispuni najvažnije preporuke ODIHR, odnosno ono što opozicija i ProGlas traže, ili bar otvaranje javnog servisa i sređivanje biračkog spiska, navodi da misli da će vlast polovično to da uradi.

– Da će to biti svojevrsno fingiranje i da će na taj način opravdati odluku dela opozicje da na izbore ipak ide. Tako će se ubaciti dalja podela i dalji problemi. To je nešto što očekujem od nepomenika jer on te stvari ume da igra. S druge strane, režimska opozicja je opet takva kakava je – kaže Bakić.

Upitan na koga konkretno misli kada kaže režimska opozicija, kaže da misli na svu opozciju.

Jovo Bakić za Danas o mogućnostima ProGlasa i opozicije: "Građanin Srbije je davljenik koji se i za slamku hvata" 2
Jovo Bakic Foto: Miroslav Dragojević

– Ona je deo režima koji se povremeno odmeće. Deo režiam koji povremeno sarađuje i povremeno se odmeće i pokušava da igra dvostruku igru – ukazuje on.

A na pitanje da li građani ipak treba da izađu i glasaju za nju, pita šta im drugo preostaje.

– Pod uslovom da ta i takva opozicija bude zaista poštovala ProGlas. Građanima druga stvar ne preostaje. Druge opozije jednostavno nema. Nepomenik je to sve rasčistio i uz pomoć nekih opozicionara. To je sitaucija koja je trenutno na delu – zaključje Bakić.

Podsetimo, predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su u subotu sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore.

U tom dokumnetu se navodi zahtev o reviziji postojećeg biračkog spiska, zahtev da javni servis blagovremeno i istinito izveštava građane o toku izbornog procesa i da svi učesnici izbora budu ravnopravno zastupljeni. Potpisnici zahtevaju i da izbori u ostalim lokalnim samoupravama budu održani u istom danu kada i izbori u Beogradu.

Oni smatraju da je 2. jun mogući datum, a da je 28. april nedovoljno daleko da bi se primenile preporuke ODIHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari