Kako je Milica Đurđević na 16,1 odsto? 1Foto: Medija centar

Velik broj birača desnice i još veći broj birača SNS ima pozitivan stav o liderki Zavetnika Milici Đurđević Stamenkovski, pa je tako došlo do toga da ona ima 16, 1 odsto pozitivnih ocena ljudi koji su odgovarali na pitanje za koga bi glasali na predsedničkim izborima u istraživanju Sprint insight rađenom od 17. do 26. januara terenskom anketom na uzorku od 1.179 ispitanika na teritoriji Srbije bez KiM.

To za Danas pojašnjava Dušan Vučićević, docent FPN, koji kaže da je ispitanicima ponuđena lista predsedničkih kandidata o kojima su se izjašnjavali odgovarajući na pitanje koliko je verovatno da biste na predsedničkim izborima glasali za ove kandidate.

– Ispitanici su se izjašnjavali o svim kandidatima i mogli su da kažu da bi sigurno glasali za tog kandidata (5), verovatno glasali za tog kandidata (4), niti bi glasali, niti ne bi (3), verovatno ne bi (2) i sigurno ne bi (1). Za Milicu Đurđević Stamenkovski se 16,1 odsto ispitanika izjasnlo da bi verovatno ili sigurno glasali za nju. Od toga je 10, 6 verovatno a 5, 5 sigurno. U tih 16,1 odsto, 40 odsto su glasači Zavetnika, a 33 odsto su glasači SNS koji pozitivno ocenjuju Đurđević Stamenkovski. Tu je i 18 odsto onih koji glasaju za druge desne političke opcije poput SRS, Dveri, DJB, DSS-POKS. Ostatak od devet odsto su glasači drugih partija poput SSP, NS, DS, PSG, kolaiciju zelenih, SVM… – razjašnjava Vučićević.

Podsetimo, ovo istraživanje je pokazalo i da bi 45,7 odsto građana, uključujući i one koji ne izlaze na izbore, glasalo za Aleksandra Vučića za predsednika.

Kada je reč o zasada potvrđenim kandidatima za Zdravka Ponoša, kandidata koalicije „Ujedinjena Srbija“ glasalo bi 10, 8 odsto, Boška Obradovića, lidera Dveri 8,5, Miloša Jovanovića, lidera DSS 5,3 odsto, Srđana Škora 1,5 odsto.

Mereni su i Marinika Tepić iz SSP 13,5 odsto, Božo Prelević iz SSS sa 7,5, Miroslav Aleksić iz NS 6, 7, Savo Manojlović, Kreni-promeni 15,2 odsto, Boris Tadić, lider SDS 5, 6 odsto, doktor Branimir Nestorović sa čak 23 odsto ili voditelj Ivan Ivanović sa 13,5 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari