Pumpanje prekodrinskog jedinstva, ili kako je protekao Dan Republike Srpske 1Foto: Borislav Ždrinja/Zipaphoto/ATAImages

Svih prethodnih godina predsednik Srbije Aleksandar Vučić poprilično se “čuvao“ otvorene podrške Miloradu Dodiku i preteranih čestitki za proslavu neustavnog dana Republike Srpske. Ovog puta nije bilo tako i čini se, čak, da je pumpanje prekodrinskog jedinstva dostiglo kulminaciju. Mada i ovoga puta bez ličnog prisustva predsednika Srbije.

Preko Instagrama, Vučić je uputio srdačnu čestitku predsedniku Srpske, a u Banjaluku je poslao znatno jaču delegaciju nego ranijih godina. Na proslavi Dana Srpske pojavili su se ministar odbrane i predsednik SNS Miloš Vučević, bivši predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, ministri Danica Grujičić i Nikola Selaković…

Među zvanicama našao se i bivši direktor BIA i odnedavno senator Republike Srpske Aleksandar Vulin. U masi je primećen i Vučićev sin Danilo, a jedino novo lice bio je dr Branimir Nestorović, koga ćemo izgleda od sada viđati na svim “patriotskim skupovima” ovog tipa.

Po prvi put je organizovan i “sinhronizovan” vatromet u Banjaluci i Beogradu, a čestitka povodom Dana Republike Srpske dva dana se “vrtela” i na kuli u Beogradu na vodi.

Na ovu sinhronizovanu akciju Beograda i Banjaluke momentalno je reagovao portparol EU Peter Stano, koji je poručio da će sve aktivnosti protiv integriteta BiH imati posledice i napomenuo da se i od Srbije očekuje da BiH posmatra kao jedinstvenu, ujedinjenu i suverenu državu.

I jeste ovaj put bio simultani vatromet u Banja Luci i Beogradu, ali jesu bili i avioni NATO pakta koji su preletali Banja Luku tačno u vreme proslave, tek da podsete Dodika u čijim rukama je sila kada već priča o otcepljenju.

Pumpanje prekodrinskog jedinstva, ili kako je protekao Dan Republike Srpske 2
Mirjana R. Milenković

Vučić se naravno nije usudio da ode na proslavu. Već je ravnoteže radi i znajući da će stići upozorenja iz EU, u čestki Dodiku spomenuo i sporazum iz Dejtona, prema kome entiteti u BiH nemaju pravo otcepljenja.

„Srbija svoj stav neće menjati i ostaće privržena slovu Dejtonskog sporazuma, podržavajući teritorijalni ingegritet Bosne i Hercegovine, ali i oštro se suprotstavljajući ukidanju ili bilo kakvom unižavanju Republike Srpske“, naveo je Vučić.

Podsetio je Vučić tako i Dodika ko je neprikosnoveni lider Srba u regionu, od koga zavise sve odluke, ali je poslao i poruku Zapadu, čiju podršku gubi sve više, da se on pridržava Dejtonskog sporazuma, čiji je Srbija garant. I da nema šta da mu se zameri, osim patriotizma.

Neodlaskom na još jednu proslavu Dana Republike Srpske Vučić je pokušao da izbegne političku zamku u kojoj bi u slučaju nestabilnosti u RS i BiH, Zapad od njega tražio da to smiri, ali je istovremeno pumpajući „srpsko jedinstvo“, na primeru Srpske, pokušao da kompenzuje sve poraze na Kosovu i Metohiji.

I uprkos dvodnevnoj proslavi dana Srpske, sinhronizovanom vatrometu i brojnim visokim zvanicama iz Srbije, čini se da priča o srpskom jedisntvu i srpskom svetu koji je lansirao Vulin ostala zamrznuta na početnim pozicijama.

Jer osim što se vrhovni poglavar Srba nije usudio da dođe na proslavu, izostao je i crnogorski predsednik Jakov Milatović, koji je poziv odbio, pa čak i predsednik skupštine Crne Gore četnički vojvoda Andrija Mandić koji je nedolazak pokušao da opravda rečima da mu je toga dana slava.

Igranje nacionalnim sentimentima se nastavlja.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari