Ko brani građanke i građane na protestu Srbija protiv nasilja od nasilnih provokatora? 1Foto: M. O.

Nekoliko stotina redara obezbeđivaće današnji protest Srbija protiv nasilja, rekli su Danasu tehnički organizatori protesta.

Redari su na početku događaja uglavnom uz binu kod Skupštine Srbije, ali ih ima raspoređeenih i širom prostora gde skup počinje – kaže za Danas Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke.

Prema rečima Radomira Lazovića, poslanika Ne davimo Beograd, redari protesta Srbija protiv nasilja raspoređeni su na svim osetljivim tačkama gde se očekuju incidenti.

– Imamo redare raspoređene svuda kroz masu duž cele trase šetnje. Redari su naši heroji protesta, jer imamo puno pomešanih osećanja kod ljudi, a ključno je održati proteste mirnim. Redari fizički obezbeđuju građane, razgovaraju sa njima i objašnjavaju smernice – kaže Lazović za Danas.

Kako dodaje, organizatori protesta nisu zadovoljni koliko policija ulaže truda u obezbeđivanje protesta.

– Zato je još veća odgovornost na njima. Na ovako velikim skupovima trebalo bi da bude mnogo više policijaca koji bi obezbeđivali građane, s obzirom na to da su primećeni brojni instruisani provokatori, koje bi policija morala da ukloni. Ali, to se ne dešava – kaže Lazović.

Ko brani građanke i građane na protestu Srbija protiv nasilja od nasilnih provokatora? 2
foto Miroslav Dragojević Danas

Sagovornik Danasa apeluje na građane da sarađuju i slušaju redare protesta, koji nose žute prsluke kako bi se izbegla svaka mogućnost za incidente.

Lazović podseća da su na protestima prisutne i medicinske ekipe koje pružaju prvu pomoć, navodeći da je na poslednjem okupljanju tri puta reagovala.

Podsetimo, pripadnici takozvanih Narodnih patrola, ekstremno desne i nasilničke organizacije, gotovo svaki protest pokušavaju da izazovu incidente većih razmera, napadaju građanke i građane, udaraju ih kaiševima po telu i licu.

Uoči svakog protesta, stižu najave o mogućim incidentima, ubačenim provokatorima od strane režima Aleksandra Vučića koji dostojanstvene i mirne demonstracije pokušavaju da pretvore u nasilne, pa je opozicija dva dana pre prethodnog, petog protesta Srbija protiv nasilja išla na sastanak sa načelnikom beogradske policije u pokušaju da to predupredi.

Međutim, i prethodni protest obeležio je incident kada su pomenute Narodne patrole najpre htele da linčuju jednog stranog državljanina da bi potom napale i poslanika Demokratske strane, Miodraga Gavrilovića, koji je taj linč sprečio, rizikujući sopstvenu fizičku bezbednost.

Njemu je, kako tvrdi, čak i policija u civilu zavrtala ruku, nakon što ga je jedan od nasilnika iz Narodnih patrola udario glavom.

Karakteristično za svih, do sada, pet protestnih okupljanja, je to da na ulicama nema policije u uniformama, uprkos činjenici da se na njima okuplja i više od 50 hiljada učesnika.

Šesti protest Srbija protiv nasilja biće održan danas, 9. juna, u 18 časova, okupljanjem na platou ispred Skupštine Srbije.

Cilj protesta, koji na ulice Beograda izvodi i više od 50.000 građanki i građana, ovoga puta biće stvaranje takozvanog prstena ili obruča oko Vlade Srbije, u Nemanjinoj ulici.

Kako su najavili organizatori, proevropska opozicija, koja je definisala zahteve protesta Srbija protiv nasilja i koja svoju ulogu u ovoj najmasovnijoj pobuni naroda još od petooktobarske revolucije vidi kao tehničku – trasa današnjeg protesta biće od Skupštine Srbije, pored Tašmajdanskog parka do Pravnog fakulteta, odakle će se Beogradskom ulicom spustiti do Slavije i potom Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari