Ko će od predstavnika vlasti, a ko iz opozicije šetati na Paradi ponosa 9. septembra? 1foto: Shutterstock/Zakharova_Elena

Nema najave još ko će od predstavnika vlasti učestvovati u tradicionalnoj šetnji Beogradom – Paradi ponosa, koja se ove godine održava 9. septembra.

Prema rečima Gorana Miletića, direktora Beograd prajda, godinama unazad organizatori ne zovu direktno predstavnike vlasti.

– Verujem da će neki od njih svakako doći, ali i predstavnici političkih partija i narodni poslanici – kaže Miletić.

Podsetimo, predstavnici vlasti koji su dolazili svih prethodnih godina su: Siniša Mali, koji je “šetao” i kao gradonačelnik ali i sa pozicije ministra finansija, potom Ana Brnabić, takođe, koja je posećivala Prajd i kao ministarka i kao premijerka, svake godine, ali i Branko Ružić, koji je dolazio u oba ministarska mandata.

Ko će od predstavnika vlasti, a ko iz opozicije šetati na Paradi ponosa 9. septembra? 2
foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

Porodični Šapić

Ono što je očigledno, a na osnovu iskustva i jasno izraženih netrpeljivih stavova prema LGBT zajednici, gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, izvesno neće prisustvovati Paradi ponosa, iako za razliku od prošle godine još nije najavio takozvanu “porodičnu” šetnju, uoči manifestacije koja ukazuje na probleme na koje nailaze građanke i građani Srbije drugačije seksualne orijentacije.

Goran Miletić kaže za Danas da je organizacija Parade ponosa poslala pozive na adrese deset institucija, u kojem se traži da istaknu LGBT zastave.

Kako kaže Miletić, do sad samo Poverenica za ravnopravnost, Brankica Janković, pristala da to uradi.

Goran Miletić
foto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

– Zahtev je poslat na adrese – predsednika Srbije. za zgradu na Andrićevom vencu, premijerke – za zgradu Vlade, ministarki pravde ((zgrada u Nemanjinoj 22), šefu diplomatije – za zgradu ninistarstva spoljnih poslova, ministru za ljudska i manjinska – za Palatu Srbija, ministru finansija, predsedniku Skupštine – za zgradu parlamenta, ombudmsnu, poverenici za ravnopravnost polova, kao i gradonačelniku – za Skupštinu grada Beograda.

Ogroman nivo hipokrizije vlasti po pitanju LGBT prava u državi u kojoj je premijerka lezbejka

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno kaže za Danas da je na Prajd dolazila od 2010. godine.

– I dolazila sam i narednih godina, sve dok na Prajdu nisu počeli da se pojavljuju funkcioneri SNS, kad mi je ta manifestacija zaličila na neprincipijelni dogovor sa vlastima, a koji nikakve veze nije imao sa realnim poboljšanjem prava LGBT zajednice. Teško mi je bilo da dajem doprinos takvom licemerju – ističe Biljana Stojković.

Prošle godine, na Europrajdu, sam bila, napominje, a tu je svima postalo jasno koliki nivo hipokrizije vlasti postoji po pitanju LGBT prava u državi u kojoj je premijerka lezbejka.

Ko će od predstavnika vlasti, a ko iz opozicije šetati na Paradi ponosa 9. septembra? 3
Foto: Z. Mišić/Danas

– To govori i o režimu i o njoj lično. Smatram da je važno ove godine biti učesnik Prajda upravo iz razloga prošlogodišnjih događaja koji su iz političkih motiva unazadili društvenu percepciju LGBT osoba. Stranka Zajedno će uvek braniti sva ljudska prava garantovana Ustavom RS. Borićemo se na svaki način da najugroženiji članovi društva dobiju sve što im pripada – napominje Stojković.

Šetnja u slavu ljubavi

Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta kaže za Danas da za njega lično, a i za Zeleno levi front / Ne davimo Beograd nema dileme.

– Mi ćemo u subotu, kao i svake godine biti na ulici i šetati u slavu ljubavi. Ovo je pogotovo važno, imajući u vidu tragične događaje koji su obeležili ovu godinu, brojne primere nasilja i mržnje koja je svuda oko nas – ističe sagovornik Danasa.

Za mene, kao roditelja, dodaje, izuzetno je važno da konačno napravimo taj veliki korak ka prihvatanju i uvažavanju različitosti, jer Beograd mora da se oslobodi aure grada za koji mnogi pitaju da li je bezbedno u njega doći i grada u kojem možete imati problema zbog drugačijeg oblačenja, stila i seksualnog opredeljenja.

Dobrica Veselinović
foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

– Mislim da je izuzetno važno da u subotu na Prajdu svi zajedno pošaljemo poruku ljubavi i nenasilja i prikažemo jednu drugačiju sliku Beograda i Srbije, sliku grada gde su svi dobrodošli, sliku mesta koje poštuje i ume da uživa u svim svojim različitostima – zaključuje Dobrica Veselinović.

Borba protiv nasilja režima

Prema rečima Srđana Milivojevića, poslanika Demokratske stranke,članovi ove stranke kao i prethodnih godina biće na Prajdu.

– Mi smo stranka koja je programski posvećena borbi za ljudska i manjinska prava i građanske slobode. U društvu u kome režim ovako uspešno generiše mržnju, stvarajući podele i uzrokujući nasilje, važno je da građani prepoznaju da se neke stranke istrajno i odlučno bore protiv zla koje truje naše društvo – zaključuje sagovornik Danasa.

Ko će od predstavnika vlasti, a ko iz opozicije šetati na Paradi ponosa 9. septembra? 4
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Licemerno je čuvati rejting iako se nekome ugrožavaju ljudska prava

Kako dodaje, “nikada po tom pitanju nismo pravili kalkulacije jer bi to bilo neozbiljno politikanstvo i bilo bi licemerno tražiti poverenje građana a istovremeno pristajati da se velikom broju ljudi uskraćuju osnovna ljudska prava zbog toga što neko ne želi da žrtvuje lični rejting”.

Predstavnici Pokreta slobodnih građana će učestvovati na Prajdu jer je stvaranje tolerantnog društva u kom niko nije diskriminisan zato što je drugačiji je ne samo programski temelj, već i suština postojanja i delovanja PSG.

Bićemo prisutni i bićemo aktivni sve dok ta diskriminacija postoji jer je to naša obaveza – kaže za Danas Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana.

Pavle Grbović
Foto: FoNet/ Milica Vučković

– Takav kukavičluk je generator brojnih drugih nepravdi – zaključuje Grbović.

Kako nam je rečno u Stranci slobode i pravde, više njihovih funkcionera šetaće 9. septembra.

Ponoš ne šeta

Na pitanje da li će prisustvovati ovogodišnjoj Paradi ponosa, Zdravko Ponoš, predsednik pokreta SRCE, odgovorio je odrečno.

– Neće šetati niko kao predstavnik Srbija Centra, u ime organizacije. A da li će šetati neki član u svoje ime to je stvar ličnog izbora i pravo svakog pojedinca – istakao je on.

Sasvim je sigurno da šetati neće ni predstavnici „desnice“ – Dveri, Zavetnika, Novog DSS, POKS, odnosno da bi se takav potez kosio sa načelima njihove politike i programa, a ukoliko bi se neki član njihovih organizacije usudio na takav korak – bilo bi to krajnje iznenađujuće,

Uz Narodne stranke Vuka Jeremića ali i Narodnog pokreta Srbije juče nismo dobili odgovor da li će šetati u znak solidarnosti i podrške za  ugrožene građanke i građane Srbije samo zbog seksualne opredeljenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari