Ko će sve od sutra na konsultacije kod Vučića? 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra počinje konsultacije sa predstavnicima lista čiji su kandidati za poslanike ušli u Skupštinu Srbije, posle izbora 3. aprila.

Na razgovore će doći predstavnici većine stranaka koje su prešle cenzus, SNS, deo koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, SPS-JS, koalicija NADA, Dveri, Zavetnici i manjinske liste SVM, Muftijin amanet, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka i Koalicijom Albanaca Doline.

Na razgovore neće doći koalicija Moramo ali ni Narodna stranka i Demokratska stranka koje su bile deo liste Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Konsultacije bi prema planu trebalo da traju nekoliko dana, a Vučić će prvo razgovarati sa manjinskim listama.

Poslednji na razgovor s predsednikom dolaze predstavnici lista Ujedinjeni za pobedu Srbije Marinika Tepić i Srpske napredne stranke kao liste koje su osvojile najveći broj mandata, preneli su krajem nedelje mediji raspored konsultacija.

Tepić je potvrdila za Danas svoj dolazak, dok se još uvek ne zna ko će doći od naprednjaka. Ranije su to bili potpredsednici SNS.

“Koliko smo razumeli na konsultacije oko formiranja Vlade Srbije biće pozvane liste koje su učestvovale na izborima. U skladu sa tim razgovaraćemo sa koalicionim partnerima sa kojima smo formirali listu. Što se SSP-a tiče mi smo jasno rekli da ćemo biti najjača opozicija režimu, ali i da smatramo da treba da se razgovara i da se radi na smanjenju tenzija u društvu”, objašnjava Marinika Tepić, potpredsednica i šefica poslaničkog kluba SSP za Danas.

Prema napim saznanjima, Tepić će  u ponedeljak razgovarati sa Vučićem.

Socijaliste i JS bi trebalo da predstavljaju lideri ove dve stranke, Ivica Dačić i Dragan Marković.

Dveri će na razgovore u petak.

„Naša izborna lista i naš budući poslanički klub dobio je poziv od predsednika države za konsultacije. Odlukom Predsedništva pokreta Dveri od sinoć naša buduća poslanička grupa će se odazvati ovom pozivu u petak“, rekao je Obradović, na konferenciji za novinare, ispred Doma Narodne skupštine.

Miloš Jovanović, lider Novog DSS, kaže za Danas da će koalicija NADA, ići na konsultacije kod Vučića, a da će u delegaciji pored njega biti Mihailović i general Božidar Delić. Jovanović poručuje i da će koalicija NADA biti ozbiljna i državotvorna opozicija u gradskom i republičkom parlamentu.

Kada je reč o razlozima zbog kojih predstavnici koalicije Moramo i NS i DS neće kod Vučića, oni se mogu svesti na to da te razgovore vide kao šaradu.

Nebojša Zelenović, kopredsednik organizacije Zajedno, koja je bila deo koalicije Moramo poručuje da njegova organizacija ovoga puta nema većinu u parlamentu, ne može da predloži mandatara i da zato nema potrebe da ide na konsultacije.

Dok Radomir Lazović, budući šef poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, iz koalicije Moramo, kaže za da sastanci i razgovori sa Vučićem treba da se vode jedino ako su deo institucionalnih procesa i protokola.

“Nikakve dogovore van toga sa njim nećemo voditi, niti se odazivati na sastanke koji nisu deo zvaničnih tokova. Smatramo da je zaista loše po naše društvo da se bilo koja opoziciona stranka odluči na koketiranje sa SNS i SPS i bićemo i režimu i njihovim saradnicima najljuća opozicija“, napominje Lazović.

A lider DS Zoran Lutovac poručuje da ne vidi nikakvog smisla da se u toj farsi učestvuje i daje privid normalnosti.

„Tačno je, konsultacije su tekovina političke kulture u uređenim demokratskim državama i tamo one imaju smisla. Kod nas je to najobičnija farsa i simulacija demokratije”, objašnjava Lutovac za Danas.

U NS Vuka Jeremića su najpre najavili dolazak ali su se juče predomislili.

Jeremić je to saopštio na Tviteru na kojem je napisao da se neće odazvati pozivu za razgovor sa predsednikom Vučićem te da na taj način „drže reč“ datu građanima koji su za njih glasali.

„S obzirom da se u Narodnoj stranci ne razmatra mogućnost saradnje sa režimom, kao i da nećemo da doprinosimo stvaranju lažnog utiska o funkcionisanju demokratskih institucija u Srbiji, nećemo učestvovati u “konsultacijama” sa šefom SNS, javnim ili tajnim. Držimo reč“, napisao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari