Ko je Ardita Sinani, nova Kurtijeva savetnica za Preševo, Medveđu i Bujanovac? 1Ardita Sinani i Aljbin Kurti u Prištini. Foto:Lična arhiva

Ardita Sinani, novoimenovana politička savetnica premijera Kosova Aljbina Kurtija za Preševo, Medveđu i Bujanovac, nije novo političko lice. U politici je petnaestak godina i isto toliko je u Partiji za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Godinu dana provela je na mestu predsednika opštine Preševo, a sa tog mesta smenjena je aprila ove godine. Protiv smene izjasnio se i kosovski premijer Kurti.

Smenu Ardite Sinani pratilo je i podizanje optužnice protiv nje, zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodele subvencija za razvoj lokalnog preduzetništva. Ona i dva člana Komisije za razvoj preduzetništva terete se da su oštetili Opštinu Preševo za ukupno 2,58 miliona dinara, jer su omogućili preduzetnicima koji ne ispunjavaju uslove da dobiju subvencije.

U politiku je praktično ušla u vreme, kada je Riza Haljimi bio predsednik opštine Preševo. Sinani se tada zaposlila u njegovom kabinetu, a decembra 2015. izabrana je za predsednicu ogranka te stranke za Preševo. Na parlamentarnim izborima 2016 . godine bila je nosilac izborne liste čiji je slogan bio “Za Albance, ali je poslaničko mesto ustupila Fatmiru Hasaniju.

U jednom od retkih intervjua medijima, baš pred te parlamentarne izbore, za Danas je nevela da je njena biografija sasvim jednostavna.

“Rođena sam 1980. u Preševu. Udata sam, majka dvoje dece. Po zanimanju sam diplomirani ekonomista-menadžmenta i informatike. Diplomirala sam u Prištini 2003, a trenutno radim kao profesorka informatike u gimnaziji. U vreme kad je Riza Haljimi, predsednik PDD, bio predsednik opštine Preševo, radila sam u njegovom kabinetu. Član sam stranke već deset godina, a prošlog decembra izabrana sam za predsednicu ogranka PDD za Preševo”, navela je tada Sinani.

Kao prištinski đak više puta je tvrdila da Priština nije samo glavni grad Kosova, već i prosvetna, privredna i duhovna prestonica Albanaca u opštini Preševo i da će ta dva grada sarađivati u okviru Zajednice albanskih opština u regionu.

“Priština je decenijama centar ka kome gravitiraju Preševljani. Od studenata, radnika, preduzetnika, zanatlija, umetnika, pisaca, lekara, nastavnika, poljoprivrednika, mladih i penzionera itd. To je centar našeg razvoja“, govorila je Sinani.

Tvrdila je i da Srbija sprovodi plan denacionalizacije Albanaca u Preševskoj dolini i da zato vlade u Tirani i Prištini moraju da koordinišu u zaštiti prava Albanaca.

Svojevremeno je za Balkan Talks izjavila da je vlada Aleksandra Vučića politički “nacionalistička”, kulturno “neokonzervativna” i ekonomski “neoliberalna”.

“Vučić se krije iza proevropskog imidža, a zapravo podržava stvaranje autoritarne Srbije koja krši ljudska prava. Nažalost, Zapad ga toleriše iz geopolitičkih i geostrateških razloga“, tvrdila je Sinani, napominjući da Srbija ne poštuje Sporazum o povratku Albanaca iz 2001. godine, kao i da ohrabruje njihovo iseljavanje iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Uoči izbora za predesednicu opštine Preševo najavljivala je da će tražiti ponovno otpočinjanje dijaloga predstavnika Preševske doline sa Vladom Srbije koji je blokirao Vučić, a tiče se imprementacije tri sporazuma koji su sa Vladom već potpisani.

Sporazum, kako je isticala podrazumeva i zahtev opštini Medveđa da uključi Albance koji su isključeni iz lokalne vlasti u ovoj opštini, kao „preduslov za reciprocitet sa Preševom“.

“Nastojaćemo da u koordinaciji sa vlastima u Bujanovcu tražimo više zajedničkih investicija od države koja naše i druge opštine na Jugu Srbije konstantno socio-ekonomski diskriminiše”, tvrdila je Sinani i najavljivala i unutrašnje reforme, pozivanje državnog i nezavisnog revizora u vezi sa procenom „nezakonite potrošnje javnih sredstava iz budžeta opštine“.

Na mestu predsednika opštine Preševo ostala je, međutim, nepunih godinu dana.

Nakon imenovanja ovih dana za savetnicu Aljbina Kurtija navela je da je prioritet poboljšanje položaja Albanaca u tri opštine na jugu Srbije.

Ona se saglasila sa stavom premijera Kurtija, da je „ovo prvi korak u otvaranju kancelarije vlade iz Prištine na jugu Srbije za tri opštine u kojima žive Albanci“. Njeno imenovanje pozdrvili su i predstavnici Demokratske partije (DP) Nagipa Arifija, aktuelnog predsednika Opštine Bujanovac i Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

U saopštenju za javnost iz kabineta premijera Kosova Kurtija navedeno je da je ovo prvi korak ka formiranju Kancelarije za Preševo, Medveđu i Bujanovac, u okviru kabineta premijera Kosova, kojom će koordinirati Sinani.

„Ova kancelarija će biti u funkciji poboljšanja položaja Albanaca u ovim opštinama, održavanja dobrih odnosa i povećanja institucionalne saradnje za zaštitu i unapređenje njihovih prava“.

Ardita Sinani udata je i majka dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari