Kocijančić: Primena sporazuma o ZSO 1Foto: FoNet/TV

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić izjavila je da je pozitivno to što je nedavno počeo rad na izradi statuta ZSO i da kosovske vlasti imaju rok od četiri meseci da u potpunosti primene ovaj sporazum.

“Očekujemo rezultate. Neophodna je primena ovog sporazuma (ZSO) kao i svih ostalih sporazuma uključujući i energetiku”, naglasila je Kocijančić, preneo je RSE.

Upitana dali se radi o odvajanju procesa, gde se sa jedne strane se razgovara o primeni već postignutih sporazuma a sa druge strane predsednici pripremaju novu fazu koja bi vodila ka sveobuhvatnom sporazumu, portparolka Federike Mogerini je naglasila da Begrad i Priština “vode jedan dijalog”.

“Sporazum o ZSO i svi ostali sporazumi, kao i rad na novoj fazi dijaloga su deo istog dijaloga”, istakla je Kocijančić.

Sporazum o formiranju ZSO je postignut u avgustu 2015. godina a tek nedavno je Priština je počela rad na izradi statua. Briselska stranaje za ovo dala rok od četiri meseca.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj je u sredu izjavio za RSE da formiranje ZSO treba da se dogodi paralelno sa učlanjenjem Kosova u UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari