Komandant KFOR-a sa Svećljom o situaciji na Kosovu: Nakon tenzija u avgustu, važno je izbeći ponovnu eskalaciju situacije 1Foto: KFOR facebook

Komandant KFOR-a general-major Anđelo Mikele Ristuća sastao se večeras sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svećljom sa kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji na Kosovu i tenzijama nakon današnjih razgovora u Briselu koji nisu rezultirali rešavanjem krize sa tablicama.

Ristuća je, poput drugih međunarodnih zvaničnika, apelovao na sve strane da izbegavaju akcije koje bi mogle da dovedu do pogoršanja situacije. Ujedno je pozvao i Beograd i Prištinu da se ponašaju odgovorno, te da aktivno učestvuju u održavanju bezbednosti.

„Važno je izbeći bilo kakvu ponovnu eskalaciju, nakon tenzija u avgustu“, poručio je Ristuća, saopšteno je iz KFOR-a.

Komandant KFOR-a, kako je saopštila ova misija, ostaje u bliskom kontaktu sa EULEX-om, predstavnicima kosovskih institucija i bezbednosnih organizacija ali i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, prenosi KoSSev.

„KFOR ostaje na oprezu i nastavlja da sprovodi svoj mandat UN, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, za bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine“, zaključio je KFOR.

Sastanak je održan u jeku najnovije krize sa tablicama na Kosovu, ali i svega nekoliko sati nakon neuspelog sastanka u Briselu između kosovskog premijera i srpskog predsednika na kojem strane nisu došle do dogovora.

Evropska unija zatražila je od Prištine da prekine sprovođenje druge faze odluke o tablicama, odnosno izdavanje kazni za one koji nisu prešli na RKS, a od Beograda da suspenduje izdavanje novih tablica sa oznakama gradova na Kosovu, uključujući i KM .

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj kazao je nakon razgovora da je Beograd prihvatio predlog, ali ga je odbio kosovski premijer.

Sa druge strane, Aljbin Kurti kritikovao je Borelja zbog toga što je, kako je rekao, odustao od roka – marta 2023. kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari