Komandant KFOR: Rizikovali smo da izgubimo sve postignuto u prethodne 23 godine 1KFOR/NATO/Medija centar/ zvanična fotografija

Situacija na Kosovu je mirna i stabilna, mada na severu može da bude osetljiva, a tokom prethodnih meseci rizikovali smo da izgubimo sve što je postignuto u prethodne 23 godine, ocenio je novi komandant KFOR-a general Anđelo Mikele Ristuća u intervjuu za Euronjuz.

Upitan da li KFOR može i obećava Srbima sa severa Kosova da se nikako neće ponoviti (pogrom) iz 2004. Ristuća je odgovorio „da smo mi ovde kako bismo garantovali mir i stabilnosti” i kako bi se izbegao taj scenario.

“Stoga 27 država je posvećeno, od toga 20 su članice NATO, a sedam partneri posvećeni tome da se to izvršava za dobro stanje svih ljudi na Kosovu. Što se tiče Kosovskih bezbednosnih snaga dok god sam ja bio komandant KFOR-a niko nije imao zahtev da rasporedi te snage na severu. I što se tiče mojih prethodnika nije se desilo ni tokom njihovog mandata. Što se tiče kosovske policije, ona je jedina kosovska bezbednosna organizacija zadužena za sprovođenje svih zadataka očuvanja reda i mira, tako da oni mogu da deluju na celoj teritoriji Kosova pod uslovom da primenjuju pravila i vladavinu prava. Dok sam ja ovde, tokom mog mandata, u potpunosti sarađujemo sa policijom Kosova i sve institucije Kosova su me uverile da neće biti nikakvih jednostranih mera bez prethodnih konsultacija sa komandom KFOR-a. I tako je i bilo i do sada, niko iz jedinice za specijalne operacije policije nije bio raspoređen na severu Kosova bez prethodnih konsultacija sa komandom KFOR-a. Zahtev nije podnet, ali želim samo da dodam, specijalne jedinice kosovske policije su deo kosovske policije, one su obučene i izvršavaju specijalne zadatke u specijalnim okolnostima i ne postoje ograničenja za njih da deluju na Kosovu”, naveo je Ristuća.

Upitan o usmenom ili pisanom sporazumu iz 2013. godine, prema kojem je dogovoreno da niti bezbednosne snage Kosova, niti specijalna policija, ne mogu da dođu na sever Kosova, bez odobrenja četiri predsednika opština severa Kosova i bez odobrenja KFOR-a, general je između ostalog rekao:

„Što se tiče dogovora, to je bilo pismo koje je poslao premijer kosovskih institucija tadašnji generalnom sekretaru NATO i u tom pismu nisu spomenuta četiri gradonačelnika opština na severu, a nisu spomenute ni specijalne snage kosovske policije. Opet postoji to uverenje da niko neće iz KBS ići na sever Kosova bez odobrenja komande KFOR-a i to je nešto što je meni potvrđeno od strane svih institucija na Kosovu”.

Upitan da li je bio u kontaktu sa vojnnim vrhom Srbije, kada je „Vojska Srbije primetila one dronove koji su došli sa teritorije Kosova”, Ristuća je odgovorio:

„Hvala na ovom pitanju koje mi omogućava da razjasnim jedno važno pitanje. Pre svega, znao sam za ovaj dron, obavestio me je načelnik Generalštaba vojske Srbije. Ovo svakako nije bio dron KFOR-a, niti je to bio dron koji je leteo sa Kosova u Srbiju. U skladu sa Rezolucijom 1244, komandant KFOR-a je odgovoran za koordinaciju i kontrolu vazdušnog prostora nad Kosovom, tako da ko god želi da koristi vazdušni prostor mora prvo da dobije odobrenje komande KFOR-a. Niko nije tražio odobrenje da koristi dron tog dana i koliko ja znam, pošto kao što sam vam rekao ja sam u razgovoru sa načelnikom Generalštaba saznao da je dron leteo nad teritorijom Srbije, ja ne znam kakav je to dron i čiji je bio”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari