"Kosovska Mitrovica je umorna, potreban nam je mir, Srpska lista započela lavinu šok bombi i hitaca u vazduh": Skender Sadiku za Danas o aktuelnoj situaciji na KiM 1Skender Sadiku; foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Skender Sadiku, iz Građanske inicijative „Mitrovica“ povodom aktuelnih dešavanja na Kosovu kaže da je cela lavina krenula jednom grudvom Srpske liste, odnosno bojkotom, koji nije bio sporan jer je politička akcija, ali da je problem što se sada „bojkotuje šok bombama i mecima“.

– Na početku treba napomenuti da je Srpska lista krenula s bojkotom kao političkom akcijom, a onda je krenula lavina drugih stvari koje su se desile mahom u Severnoj Mitrovici. Sve je bilo u redu dok nije bila napadnuta jedna nezavisna institucija, Opština izborna komisija, eksplozivnom napravom. Problemi su se produbili šok bombama koje su se bačane širom grada koji ima pet kvadratnih metara. To je dalo razloga čuvarima reda i mira da povećaju efektivnost policije na Severu. Nije dobra situacija. Ovo je grad koji traumatizovanih 23 godine i mir treba svim građanima, navodi naš sagovornik.

Sadiku kaže da je Kosovska Mitrovica jedan od najmlađih gradova i da prolaze test demokratije.

– Stanje je pogoršano, ali ima svetla. Srpska lista je politička partija i ona ne radi u interesu lokalnih Srba. I Srbi i sve druge zajednice su više izbezumljene ovime što se dešava. Ja kao službeni predstavnik GI „Mitrovica“ predstavnik sam i nevećinske zajednice, i činimo sve da se i većinska zajednica u Mitrovici, što je srpska, demokratizuje. Ali Srbi sa Srpskom listom nisu na tom putu. A u dogovor sa Srbijom verujemo i treba raditi na normalizaciji ne svih zajednica na Kosovu, nego i Srbije i Kosova. Jer na kraju dana mi smo ljudi, Beograd je evropski grad i verujem da ima razuma i treba pomoći sve zajednice koje živimo u traumatizovanom gradu i gradu koji je umoran. Svi smo umorni i tražimo normalizaciju i da se ponašamo kao normalni i civilizovani građani. Ovim postpucima to postaje teško, kaže aktivista GI „Mitrovica“.

Dodaje da u poređenju sa onim šta je sve Mitrovica preživela – situacija je mirna, ali nije normalna. Ljudi obavljaju dnevne obaveze, ali su s ušima i očima okrenuti ka Prištini, Beogradu, SAD, Briselu i da čekaju, navodi naš sagovornik. Poručuje da problemi nastaju u glavama političara, a ne običnih građana.

– Mi smo birani da branimo grad, ali ne na ovaj način. Neka svakome služi na čast način na koji deluje. Srećom mi nismo osetili još stvari poput ekstremno-desničarkih partija i fašističkih partija, ali se plašimo da ovo pređe u nasilje i u ono što smo doživeli 2004. kao grad i ono što i dan-danas i moralno i materijalno plaćamo. Svi mi koji delimo istu sudbinu, kaže on.

Kaže da je kada su Srbi izašli iz policije bilo je malo policijaca da održavaju bezbednost grada, kao i da su to komentarisali sami građani.

-Budite uvereni da kada se krenulo sa šok bombama postoji strah kod svih i kod Srba. Neću da branim, trudim se da budem nepristrasan, ali policija je bila neophodna tamo gde su multietničke zajednice. Mitrovica je mali grad, policija mora da brani jednu zajednicu. Nije neka velika linija odvajanja. Imamo razne kvartove gde žive različite zajednice. Ruku na srce ovo pada na teret Srpske liste, kada je radila političke akcije sve je bilo okej, ali zamislite napad na Opštinsku izbornu komisiju u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici. Kada krene ludilo, ne treba tražiti ko je prvi počeo. Nadam se da će ceh da plaća politička stranka Srpska lista i da će to da im naplati srpska zajednica. Ako partije kreću sa šok bombama i maskama, i ako se mecima pucalo, to nije dobro ni za zajednicu, ni za političku stranku koja je krenula u ovo lavinu. Bojkot je normalna stvar, ali ne bojkot sa maskama i sa oružjem. Budite uvereni da metka ne bira etničku zajednicu. Izgleda da se puca samo po vazduhu, taj metak može da pogodi i nekog Albanaca i nekog Srbina. A ne daj Bože da se ponovi situacija iz rata, kaže Sadiku.

On kaže da su muškarcima s maskama napali OIK, ali da nema dokaza da su oni povezani sa Srpskom listom, nego da govori iz prizme građanina, te da je jasno da je lavina krenula grudvom koju je bacila Srpska lista, te da zato oni treba da snose odgovornost. Čak iako nisu iz SL oni prate priču o bojkotu i napali su instituciju koja je targetirana.

Kaže da su građani već proživeli „ove budalaštine“.

– Imao sam kontakte sa NVO i sa malo opozicionih partija koje se trude i organizuju se i nadam se da će GI „Mitrovica“ odraditi svoj posao. Već 5-6 meseci svaki dan kucam na vrata i zovem na mir. Mi moramo da živimo zajedno. 23 godina živimo ovako i svi su više umorni, kaže Sadiku i dodaje da Srpska lista vodi sve proteste na Severu i da postoji samo jedan odbornik iz opozicione opcije na severu.

Kaže da je Srpska lista pre 4-5 meseca najavila bojkot, kao i da se čeka rešenje Beograda i veruje da će razum da preovlada u Beogradu i ono što je preko potrebno i većinski sprksoj zajednici – mir i normalizacija.

– Ovako ako većinska zajednica ima problema, možete zamisliti kako se osećamo mi iz drugih nevećinskih zajednica, navodi Sadiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari