Kreni-promeni u sredu obavljuje aplikaciju "Pronađi poslanika": Građani proveravaju kako se njihovi predstavnici izjašnjavaju 1foto BETAPHOTO AMIR HAMZAGIĆ

Inicijativa Kreni-promeni najavljuje da će u sredu objaviti aplikaciju „Pronađi poslanika“ na kojoj će građani moći da vide koji se poslanik izjasnio o narodnoj inciijativi protiv rudarenja litijuma i bora koja je letos predata Skupštini Srbije.

Na Tviteru Kreni-promeni napisana je najava:“U sredu u minut do 12 lansiramo aplikaciju na kojoj ćete moći da vidite ko se od poslanika izjasnio o Narodnoj inicijativi protiv rudarenja litijuma i bora, ko nas je podržao, a ko potpuno ignorisao. Srbija nije na prodaju“.

Direktor kampanje pokreta „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović saopštio je nedavno da je do sada 61 poslanik podržao Narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora, koju je potpisima podržalo više od 38.000 građana.

On je podsetio da su građani koji su skupljali potpise za narodnu inicijativu kontaktirali poslanike, postavljajući im pitanje da li će je podržati budući da bi trebalo uskoro da se nađe na dnevnom redu Narodne skupštine.

„Za sada je 61 narodni poslanik podržao Narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i razgovarao sa građanima, što je značajan napredak u odnosu na 11 poslanika, koliko ih je bilo u početku ovog procesa“, rekao je Manojlović.

On je istakao da je tokom procesa postalo očigledno da je poslanicima vladajuće većine zabranjeno da imaju mišljenje o pitanju iskopavanja litijuma.

„Ono malo poslanika vladajuće većine koji su se javili građanima u neformalnom razgovoru rekli su da su protiv iskopavanja litijuma, ali da ne smeju mimo stava stranke“, istakao je Manojlović i dodao da „izjava ministarke Đedović o pozivu na dijalog za iskopavanje litijuma deluje neiskreno“.

On je naveo da ministarka Đedović i sama izjavljuje da je svesna štetnosti iskopavanja litijuma, ali želi da razgovora sa svima.

„Za to vreme, poslanicima vlasti je zabranjeno da razgovaraju sa građanima, na televizijama sa nacionalnim frekvencijama najeskstremniji članovi SNS građane koji su protestovali nazivaju idiotima, a među ljudima koji su protestovali je bilo i dosta njihovih članova. Na sve to, RTS i dalje ne sme da zakaže debatu o narodnoj inicijativi“ rekao je Manojlović.

On je istakao da deluje da će ministarka Đedović biti suzdržana i kulturna kada je tema iskopavanja litijuma u pitanju, dok će tabloidi i predstavnici režima razapanjiti sve koji drugačije misle, iako je sama vlast garantovala da je projekat završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari