Kurti: Kosovo je najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu 1EPA-EFE/FILIP SINGER

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas u razgovoru sa bivšim šefom Međunarone civilne kancelarije Piterom Fejtom da je Kosovo „najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu“, prenela je prištinska Koha.

Okupili smo se da proslavimo 10. godišnjicu od kada je Kosovo postalo suvereno i potpuno nezavisno, rekao je Kurti i naveo da je Kosovo „sada najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu“.

Ocenio je da je napredak u vladavini prava u skladu sa ekonomskim napretkom i naglasio da je Kosovo „pouzdan partner u međunarodnoj areni“.

Fejt je procenio da će Kurti mudrim vođstvom omogućiti zaštitu interesa Kosova.

Prema rečima Fejta, u Briselu nisu bili mnogo zainteresovani za njegovu ulogu, ali je odlučio da primeni dugačku listu Ahtisarijevog plana, prenoseći ovlašćenja i odgovornost na kosovske institucije, uz veliki protivljenje Srbije „od početka“.

Predstavnici međunarodne grupe su tokom leta 2012. godine razmatrali okončanje nadgledane nezavisnosti.

„Kada je došlo vreme da se to završi u septembru 2012. godine, otišli ​​smo sa žaljenjem zbog prijateljstva koje smo imali sa građanima Kosova. Otišli smo i za sobom nismo ostavili nikakav trag“, zaključio je Fejt, izvestio je portal Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari