"Kurti neće formirati ZSO": Da li se išta promenilo u dinamici Briselskog dijaloga? 1foto (BETAPHOTO/European Council/Frederic Sierakowski)

Nova runda dijalog završena je pre dva dana u Briselu. Napokon je došlo do usvajanja Deklaracije o nestalim licima. Briselski posrednici Lajčak i Borelj uspeli su ono što pre prihvatanja evropskog predloga nije bilo moguće, s obzirom da je Priština insistirala na terminu koji je za Beograd bio neprihvatljiv.

„Priština je insistirala na terminu enforced dissappearence, koji je pravni konstrukt odnosno termin definisan u tački 2 – Međunarodne konvencije o prisilnom nestanku, a namerno je Priština instistirala na tom terminu da bi, ako bi se našao taj termin u tekstu, mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda, odnosno Srbije kada je reč o prisilnom nestanku”, rekao je direktor

Kancelarije za KiM Petković nakon sastanka. U Deklaraciji stoji “forcibly dissapeared – nestali pod prinudom”.

Znači li to da će porodici nestalih napokon dočekati pravdu? Biću blag pa ću reći – teško.

"Kurti neće formirati ZSO": Da li se išta promenilo u dinamici Briselskog dijaloga? 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Predstavljen i nacrt statuta ZSO, ali bez napretka ka formiranju. Vučiću je, opet, postalo jasno da Kurti ZSO neće formirati. Ne znam kome to više nije jasno. Kurti će da gura rigidni stav, da odbija i odlaže formiranje ZSO, iako će formalno učestvovati u birokratskim razgovorima. A kad bude sateran u ćošak, raspisaće vanredne izbore, i tako opet odložiti proces formiranja. Ako dođe opet na vlast, sve će po starom, ako ne dođe – onda će oni koji pobede na izborima da pokušava da ruši upravo na pitanju ZSO.

A Borelj i Lajčak će i dalje da posreduju. Zapravo nije se mnogo promenilo u dinamici dijaloga nakon prihvatanja evropskog sporazuma. Sporazuma koji je, a nova runda to potvrđuje, analitičarka Milica Andrić Rakić iz Kosovske Mitrovice ocenila kao od naroda “najodrođenijim sporazumom do sada”.

Na KiM malo-malo pa se desi neki incident, bilo ravanjanje u Štrpcu, Leposaviću, prebijanje u Slatini… A gde su paljenja kola onima koji su, da bi svakodnevni život bar malo olabavali, uzeli RKS tablice? I oduzimanje zemljišta zarad policijskih baza? A nelegitimni izbori na severu? Pa otvaranje mosta? Kako se osećaju onim kojima život eto tako protiče u permanentnoj krizi?

Da li je o tome u Briselu bilo reči – ne znamo. Znamo da se pričalo o izborima – Vučić očekuje da Brisel izađe sa predloženim rešenjem, a ako ne učine to, on će o tome pričati narednih dana.
Jasno je da je bitno raditi na implementaciji onoga što je usmeno prihvaćeno, ali je isto tako kristalno jasno da dešavanja na terenu, potezi i jedne i druge strane koče tu istu implementaciju. EU i SAD će, ako zaista misle da do normalizacije dođe, morati da promene taktiku.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari