"Kurtija očekuje veći pritisak oko ZSO, odugovlačiće nove izbore": Analitičar Burjani povodom sastanka kosovskog premijera sa opozicijom 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski premijer i predsednik „Samoopredeljenja“ Aljbin Kurti pozvao je opozicione parlamentarne stranke na sastanak, a analitičar Blerim Burjani za Danas kaže da je povod sastanka informisanje oko dijaloga sa Srbijom, te dodaje da je Kurti i dalje uveren u svoje političke kapacitete i svoju vlast, pa još nije u stanju da traži političku pomoć od opozicije.

Burjani napominje da aktuelna kosovska vlada ima puno problema sa ekonomijom, a problemima doprinosi i najava sindikata prosvetara da neće odstupiti od štrajka.

Kurti je pozvao trojicu opozicionih lidera, Ljumira Abdidžikua, Memljija Krasnićija i Ramuša Haradinaja da se sastanu sa njim kako bi ih obavestio o poslednjem sastanku koji je imao u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i bivši premijer Haradinaj je prihvatio poziv, kao i lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku je, a odbio ga je lider Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići.

– To stvara dodatne poteškoće za vladu. Kurti još misli da može bez usaglašavanja sa opozicijom oko bitnih nacionalnih pitanja kao sto je dialog sa Srbijom, ali on se mora truditi da nađe neku vrstu sporazuma sa opozicijom oko Zajednice srpskih opština. Demokratska parija Kosova (PDK) ne želi da pomaže Vladi oko ovih pitanja, ukazuje ovaj kosovski analitičar.

U lošu političku poziciju aktuelnog kosovskog premijera može dovesti pitanje osnivanja Zajednice srpskih opština, na koje se kosovska strana obavezala Briselskim sporazumom, a na čemu Srbija kroz dijalog insistira, ukazuje ovaj analitičar i dodaje da će zbog toga možda kasnije zatražiti neku vrstu sporazuma sa opozicijom ili nove izbore. Ipak, Burjani ukazuje da je još rano donositi zaključke oko novih parlamentarnih izbora na Kosovu. Kurti, za kog kaže da za nove izbore trenutno nije zainteresovan, sa njima će odugovlačiti jer u slučaju da izbori budu raspisani neće imati većinu u narednom sazivu.

– Mislim da Kurti još ima vremena da se pokaže na poltičkoj sceni Kosova, kao i na međunarodnom planu. Ako može nekako da odugovlači pitanje osnivanja ZSO može još neko vreme biti premijer, Kurti sada ima veći pitisak oko osnivanje Zajednice, te ima problem da zatraži nešto slično sa opštinama u Srbiji – Preševo, Bujanovac i Medveđa. Reciprocitet je komplikovan, nije isto deset srpskih opština stavati u jednu zajednicu, a samo tri opštine u Srbiji da imaju neku sličnu zajednicu. ZSO nije ustavna, ona se može osnovati po odluci kosovskog Ustavnog suda, ali takvu ZSO Vučić ne želi, navodi ovaj analitičar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari