Pravi Dragan Dabić živi u Rumi i poseduje ličnu kartu sa identičnim podacima iz lične karte, koja je pronađena kod haškog optuženika Radovana Karadžića, prilikom hapšenja. Isprava je izdata 20. aprila 1999. u Rumi, a pravi Dragan Dabić rođen je u Han Pijesku.
– Utvrdili smo da su svi podaci u ličnoj karti građanina Dragana Dabića, počev od matičnog i serijskog broja do datuma izdavanja identični kao u ličnoj karti koju je koristio Karadžić.

Pravi Dragan Dabić živi u Rumi i poseduje ličnu kartu sa identičnim podacima iz lične karte, koja je pronađena kod haškog optuženika Radovana Karadžića, prilikom hapšenja. Isprava je izdata 20. aprila 1999. u Rumi, a pravi Dragan Dabić rođen je u Han Pijesku.
– Utvrdili smo da su svi podaci u ličnoj karti građanina Dragana Dabića, počev od matičnog i serijskog broja do datuma izdavanja identični kao u ličnoj karti koju je koristio Karadžić. Te se dve lične karte razlikuju samo u fotografiji – objasnio je Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom.

Jednog Dragana Dabića ubila Karadžićeva vojska

Dragan Dabić, čiji je identitet Radovan Karadžić preuzeo, nije poginuli vojnik Republike Srpske – naprotiv. Reč je o Srbinu iz Sarajeva kojeg su za vreme rata devedesetih ubile srpske snage, čiji su komandanti bili Ratko Mladić i sam Karadžić. To je juče potvrdio Draganov brat, Mladen Dabić, u intervju za Televiziju Bosne i Hercegovine. On je izjavio da je zapanjen saznanjima o lažnom identitetu Radovana Karadžića, imajući u vidu da je njegov brat ubijen 1993. snajperom sa položaja srpskih snaga. „Zapanjujuće! Zaista strašno. Poginuo je 1993. odlazeći po humanitarnu pomoć. Trg heroja – tu je pretrčavao i snajper je došao iz pozicije Vraca i tu je i poginuo“, rekao je Dabić.

On je naglasio da će veštačenjem lične karte i obrazaca na osnovu kojih je izdata biti ustanovljeno da li je u pitanju falsifikat ili je u policiji u Rumi izdat falsifikat.

Još bez odluke o vraćanju dokumenata porodici

Banjaluka – Visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak i juče je nastavio konsultacije sa predstavnicima nadležnih institucija u BIH o mogućem vraćanju ličnih dokumenata članovima porodice haškog optuženika Radovana Karadžića kako bi ga mogli posetiti u Beogradu. To je za agenciju Beta juče potvrdila portparolka banjalučke kancelarije OHR Ljiljana Radetić. Karadžićeva ćerka Sonja Karadžić-Jovičević ranije je zamolila Lajčaka da donese odluku o vraćanju dokumenata članovima porodice kako bi ga mogli posetiti u pritvorskoj jedinici u Beogradu, a sličnu molbu visokom predstavniku uputili su i premijer RS Milorad Dodik i Srpska demokratska stranka. Oni su naveli da su posle Karadžićevog hapšenja prestali razlozi da se članovima njegove porodice ograničava kretanje. Visoki predstavnik doneo je odluku o oduzimanju ličnih dokumenata članovima porodice Radovana Karadžića zbog sumnje da pripadaju mreži njegovih pomagača.

Kako navodi izvor Danasa iz policije, intenzivno se radi na utvrđivanju ostalih pojedinosti vezanih za identitet kojim se Karadžić koristio, ali i na otkrivanju drugih identiteta koje je koristio tokom bekstva. Na osnovu te lične karte, policija može da rekonstruiše kretanje Karadžića.

Danas žalba

Advokat Radovana Karadžića Svetozar Vujačić najavio je za naš list da će danas uložiti žalbu na rešenje o izručenje svog klijenta Hagu. On je juče predao krivičnu prijavu zameniku tužioca za ratne zločine Dragoljubu Stankoviću, a u vezi s okolnostima hapšenja Karadžića. Kako je dodao njegov klijent je pet godina koristio identitet Dragan Dabić, ali ne zna šta je radio pre toga. Prema njegovim rečima, Karadžić je pratio suđenja u Haškom tribunalu i oduševljen je odbranom Vojislava Šešelja, a pratio je i suđenje Slobodanu Miloševiću. On je ostao pri tvrdnji da je Karadžić uhapšen u petak u autobusu, i dodao je da tri putnika mogu to da posvedoče. Kako je on istakao, pomoć u odbrani Kardžiću pred Haškim tribunalom pružaće dva tima iz Srbije. Pomoć Karadžiću, kaže Vujačić, pružiće stručni tim u kom će biti Kosta Čavoški, Smilja Avramov i Milivoje-Bata Ivanišević. Vujačić je naveo da će drugi tim odbrane pored njega činiti i advokati Toma Fila i Goran Petronijević. Inače, Karadžića su juče u pritvorskoj jedinici posetili braća Luka i Ivan Karadžić, kao i sestra Ivanka Đurđevac.

Načelnik Policijske uprave Sremska Mitrovica Zoran Smajić rekao je da ne zna da li je lična karta Karadžiću izdata u Rumi.
Okružni javni tužilac Ratko Galečić, koji je prisustvovao jučerašnjoj konferenciji za novinare u PU Sremska Mitrovica, rekao je da tim za saradnju s Haškim tribunalom radi svoj posao i ako se utvrdi da je bilo krivičnog dela falsifikata u policijskoj stanici Ruma uradiće se valjana istraga, a činjenice će pokazati o čemu se radi. Inače, Odbor za bezbednost Skupštine Vojvodine najavio je da će zahtevati od državnih organa detalje o hapšenju haških optuženika i kako su nabavili dokumenta.
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je da su Karadžiću lažna dokumenta verovatno izdale „strukture u Bosni“ u vreme kada su njegovi stranački prijatelji bili na vlasti u Republici Srpskoj, dok je istovremeno u Srbiji za njega bio povoljan politički ambijent.
S druge strane, i policija Republike Srpske je proverila svoje baze podataka. Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP RS Gojko Vasić izjavio je juče da je neformalnom proverom baze ličnih podataka građana RS utvrđeno da postoji mogućnost da je Radovan Karadžić dobio identitet preminulog Dragana Dabića iz Banjaluke. On je dodao da MUP RS čeka zvaničan zahtev policije Srbije o proveri podataka iz ličnih dokumenata koje je koristio Karadžić, kako bi moglo da se dođe do tačnih informacija o tome da li su ti dokumenti izdati na području tog entiteta BIH. Navodeći da osim imena i prezimena nisu imali nikakve podrobnije podatke poput datuma rođenja i matičnog broja, Vasić je rekao da su izvršene provere izdatih dokumenata na ime Dragana Dabića u okviru godišta rođenja koja bi moglo odgovarati stvarnim godinama Radovana Karadžića.
– U staroj bazi ličnih karata pojavila se jedna osoba sa imenom Dragan Dabić, rođen 1944. godine, s područja Banjaluke, koja je preminula i postoji mogućnost da su korišćena njegova lična dokumenta – rekao je Vasić.
Prema njegovim rečima, u bazi podataka pronađena je i osoba Dragan Dabić, rođena 1954. na području Sarajeva koja takođe nije među živima. Vasić, međutim, smatra da je malo verovatno da je Karadžić preuzeo identitet tog Dragana Dabića s ozbirom na svoj izgled i godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari