Majlinda Bregu: Smanjenje rominga u regionu višestruko korisno 1Foto: Wikipedia / MajaBKejda

Vlade Zapadnog Balkana sa Savetom za regionalnu saradnju (RCC) i Evropskom komisijom rade na smanjenju cena rominga u regionu što bi bilo od ogromne koristi za njegove gradjane i ekonomski razvoj, izjavila je Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu.

Bregu je podsetila na podatak da 70 odsto privrednika iz Jugoistočne Evrope smatra da će im ukidanje cena rominga pomoći, da mladi ljudi smatraju smanjenje cena rominga korisnim kao i slobodno kretanje, i da je u regionu prošle godine bilo više od 12 miliona turista koji su takodje bili zabrinuti zbog cena rominga.

Na samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji usvojena je inicijativa za regionalni sporazum o romingu i od tada vlade regiona sa RCC i Evropskom komisijom neumorno rade na realizaciji tog cilja, navela je Bregu u autorskom tekstu povodom drugog Digitalnog samita Zapadnog Balkana koji će 4. i 5. aprila biti održan u Beogradu.

Jasno je i da Zapadni Balkan nije ekonomski dobro razvijen region, da je nezaposlenost visoka, a odliv visokokvalifikovane radne snage sve veći, navela je bivša ministarka za evropske integracije Albanije.

„Sa ekonomskog stanovišta to je velika stvar za svih šest ekonomija u regionu, tako se privrednici povezuju brže i jeftinije, radnici se lakše povezuju sa potencijalnim poslodavcima, a ujedno je to i mogućnost koja privlači turiste, jer ne samo da mogu posetiti i uživati u našim brojnim lokalitetima kulturnog i avanturističkog turizma već mogu i lako podeliti svoja iskustva“, navodi se u tekstu.

Ujedno, dodala je Bregu, uspeh sporazuma kada bude potpisan, neće se svoditi samo na dodatno smanjivanje ili ukidanje rominga već i na korektno i jednako postupanje prema gradjanima regiona, pošto će pokrenuti i proces smanjivanja cena rominga između Zapadnog Balkana i EU.

„Osim što ima pozitivan uticaj u našem regionu, daje nam svima i razlog da razumemo da je Evropa stanje uma i da evropska integracija treba da predvidi i obuhvati stvarnu transformaciju našeg regiona. U svetu u kome je budućnost, u najboljem slučaju, tmurna i maglovita, ali verovatnije neizvesna moramo povećati osećaj odgovornosti za regionalnu saradnju“, ocenila je Bregu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari