Mi – glas iz naroda: Nabavka aviona „Rafal“ pogrešna, politike SPN i SNS oslanjaju se na isti koncept, u kome nema mesta za srpske interese 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Već duže vreme vlast Srbije odstupa od vojne neutralnosti i ponaša se neustavno i veoma štetno po bezbednosne i odbrambene nacionalne interese Srbije. Sve se to čini van demokratske kontrole i bez blagovremenih i jasnih informacija u društvu. Takvo delovanje je suprotno i osnovnim stavovima oko vojne neutralnosti i nacionalnih interesa iskazanih u Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane iz 2019.godine, saopštavaju iz pokreta „Mi – glas iz naroda“.

Oni strateški zaokret vlastiod vojne neutralnosti ka NATO paktu vide u prekinutom moratorijumu na vojne vežbe sa stranim vojskama, održavanju vojnih vežbi „Platinasti vuk 23“ sa armijom SAD i mnogih drugih vojski iz regiona, zatim u broju aktivnosti sa vojskama država NATO članica koji je već od saradnje sa drugim državama van tog vojnog saveza.

Navode i to da je vojnotehnička saradnja sa državama NATO sve intenzivnija i u znatnoj meri obavijena je velom tajnosti, ali i pregovore sa Francuskom oko nabavke višenamenskih borbenih aviona „Rafal“.

“Nabavka aviona „Rafal“ ušla je u odmaklu fazu i finišira se izgleda posetom predsednika Srbije Francuskoj. To je tektonski poremećaj naše strateške pozicije u pogledu vojne neutralnosti. Sa ovim činom Srbija postaje veoma okrenuta ka NATO paktu i pitanje je samo vremena kada će to ili i formalno postati, ili će stepen saradnje biti jednak kao da je Srbija članica NATO. Kupujemo višenamenski borbeni avion od Francuske, države koja je u poslednje četiri decenije neprijateljski delovala protiv srpskih nacionalnih interesa”, navodi se u saopštenju.

„Mi – glas iz naroda“ smatraju da javnost treba da zna da je nabavka novog borenog aviona bila moguća iz više država koje nisu članice NATO pakta, kao što su Rusija, Kina i Južna Koreja, po znatno manjim cenam za skoro 50 odsto.

“Vlast Srbije kao da je dobila nalog da ovo oružje, opremu a posebno avione mora nabaviti od Francuske, kao neprijateljske države u novijoj istoriji, što je sramno i problematično sa više aspekata. Svi oni koji su učestvovali u ovoj spornoj nabavci aviona „Rafal“ verovatno će u budućnosti biti sudski procesuirani jer su učestvovaali u nabavci, koja je višestruko štetna po srpske nacionalne interese , nacionalnu bezbednost i budžet Srbije”, navode Mi – glas iz naroda i dodaju da je poslednji čas da prorade razum, savest i odgovornost i da se odustane od nabavke aviona „Rafal“.

Oni zaključuju „da se sve ovo događa samo nekoliko dana pre nego što će Francuska sasvim izvesno glasati za to da tzv. Kosovo bude priznato kao članica Saveta Evrope” i pitaju da li ovu kupovinu kritikuju oni koji se predstavljaju kao zakleta opozicija vlasti.

“Ni slučajno, pa sve je to deo i njihove agende kada bi bili vlast. Narod treba da zna da su pozicije opozicije koju predvodi Srbija protiv nasilja i SNS u mnogim pitanjima ili potpuno iste, ili veoma slične. Zato nam je potreban, ne „treći put“ nego drugi put, državnog i ekonomskog suvereniteta Srbije zato što se politike SPN i SNS oslanjaju na isti zapadni koncept, u kome nema mesta za srpske interese”, zaključuju u „Mi – glas iz naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari