Mogerini: Nema zavere za podelu Kosova, čim se ukinu carine dijalog se obnavlja 1Federika Mogerini Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ne postoji nikakva zavera za podelu Kosova i čim odgovorni u Prištini ukinu stopostotne carine Srbiji, dijalog će biti obnovljen, izjavila je danas u Tirani visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

Federika Mogerini je to rekla u sklopu samita procesa Brdo-Brioni, na konferenciji za štampu zajedno s premijerom Albanije Edijem Ramom koji je takođe opovrgao glasine i rekao da je „obična laž“ da EU i međunarodni činioci, uključujući Tiranu, „kuju zaveru za podelu Kosova“.

Visoka predstavnica EU je podvukla da od vlasti u Prištini da ukine carine Srbiji traže Evropska unija i međunarodni partneri.

Ona je odgovarajući na pitanje novinara da li je saglasna s time da je nedavni susret čelnika Nemačke, Francuske i zemalja Zapadnog Balkana bio neuspešan, rekla da je dijalog tokom protekle godine dao „opipljive rezultate za Beograd i Prištinu, kao i za region“.

„Ali su pregovori poslednjih meseci bili teški, mada su mogli ući u snažnije pregovore“, dodala je ona i naglasila da je odluka vlasti u Prištini da uvedu carine od sto odsto na uvoz robe iz Srbije, kao i Bosne i Hercegovine, zaustavila dijalog Beograd-Prisstina.

„Naš cilj je bio i ostaje da se postigne uzajamno usaglašeni pravno obavezujući sporazum koji će obuhvatiti sve vidove pune normalizacije odnosa Prištine i Beograda“, navela je Federika Mogerini.

„Proteklih meseci je“, predočila je visoka predstavnica EU, „odluka vlade Kosova da uvede carine od sto odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine stvorila okolnosti koje jasno ne omogućavaju konstruktivne razgovore u dijalogu i što krši i sporazume koje je potpisalo Kosovo“.

„Otud smo“, kako je istakla, „i mi, Evropska unija i članice Unije, kao i međunarodni partneri tražili da se te carine ukinu i to bi odmah stvorilo uslove za obnovu dijaloga“.

„Ubeđena sam da, ukoliko bi večeras te carine bile stavljene van snage, ja bih sutra ujutro sazvala novu sednicu dijaloga, koja bi, kao i obično, bila teška, mukotrpna, ali moguće i dala rezultate“, stavila je do znanja Federika Mogerini.

„Sad je“, naglasila je, „odgovornost za to na onima koji odlučuju na Kosovu, a stvaranje uslova za nastavak dijaloga bi obustavilo i kampanju za priznavanje, odnosno nepriznavanje Kosova“.

„Moj utisak posle (samita) u Berlinu je da nismo dotle stigli, ali to uopšte ne znači da odustajemo od dijaloga“, predočila je visoka predstavnica EU.

I, kako je želela da podvuče, „mi nismo deo bilo kakve zavere, već jedino posredujemo da se stvori atmosfera i prostor da obe strane sednu za sto“.

Mogerini je dodala da je njena i uloga EU kao posrednika „veoma ozbiljna uloga koja ne znači da smo mi ti koji treba da određujemo sadržinu dijaloga, već da omogućimo postizanje tog pravno obavezujućeg sporazuma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari