Prema osnovnom biračkom spisku pravo glasa u četiri srpske opštine na severu KiM ima 35.499 birača. Oni će 14. i 15. februara od sedam do 19 sati moći da na 82 biračka mesta sa „da“ ili „ne“ odgovore na referendumsko pitanje: „Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo“. Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok glasaju dva dana, Leposavić samo 15. februara na Dan državnosti Srbije.



– Pravno gledano, na severu KiM održaće se četiri referenduma, jer je svaka od skupština opština donela svoju odluku o njegovom raspisivanju. Zato svaka opština ima svoju izbornu komisiju – kaže za Danas Ljubomir Radović, član Izvorne komisije opštine Zvečan i portparol sve četiri izborne komisije.


Na 13 glasačkih mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice treba da glasa 10.173 birača, u Zvečanu na 11 biračkim mesta 8.080 glasača. U Zubinom Potoku biće otvoreno 25 biračkih mesta za 5.186 birača, a u Leposaviću 33 biračka mesta za 12.060 glasača. Prema Radovićevim rečima, rok za naknadni upis građana u birački spisak istekao je 11. februara u ponoć. Konačan broj birača znaće se danas.

Radović kaže da su se za praćenje referenduma izborne komisije zvanično obratile OEBS i Unmiku. U OEBS im je nezvanično, usmeno rečeno da ne mogu da prihvate poziv, dok iz Unmik nije stigao nikakav odgovor. Kako je Danasu rečeno, nije isključeno da će na svoju inicijativu referendum prati Međunarodna kriza grupa.

Preliminarne rezultate izjašnjavanja svaka od četiri izborne komisije objaviće odmah po zatvaranju biračkih mesta 15. februara. Zakonski rok za saopštavanje ukupnih rezultata je, računajući vreme za podnošenje prigovora i njihovo razmatranje, 19. februar u 19 sati. Referendum se sprovodi u skladu sa zakonima Srbije o izboru narodnih poslanika i referendumu i narodnoj inicijativi.

SNV severnog KiM upozorilo je juče da od izlaznosti Srba na predstojećem referendum zavisi da li će i kada započeti “sveobuhvatni plan za potpunu albanizaciju severnog dela KiM, koji je posle višemesečnog rada eksperata iz SAD i nekoliko evropskih država, definitivno usaglašen između američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela, međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta i lidera albanskih separatista Hašima Tačija”. SNV Kosva i Metohije pozvalo je tokom vikenda sve srpske opštine na teritoriji Pokrajine da organizuju ili omoguće izjašnjavanje Srba o “nasilnom nametanju institucija takozvane Republike Kosovo”.

Kfor upozorava na moguće sukobe

– Komandant Kfora nemački general-major Erhard Drevs, upozorio je da bi referendum mogao da izazove konflikte na Kosovu. Drevs je u intervju nemačkom magazinu Fokus rekao da će se „98 odsto Srba izjasniti protiv kosovskih institucija što bi, ako se albanski nacionalisti budu time osećali provocirani, moglo dovesti do konflikata sa srpskom manjinom na jugu, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari