Može li Tanja Miščević da "odblokira" evropske integracije: Bez Aleksandra Vučića nema EU i to je tuga koju živimo 1Tanja Miščević Foto: Zoran Mrđa/Fonet

Iako je predlog Tanje Miščević za ministarku za evropske integracije iskorak, napredak u integracijama će zavisiti u kojoj meri će ključne poluge moći pristati da joj zaista dozvole da radi svoj posao kao i od buduće spoljne politike Srbije.

Suština je da bez Aleksandra Vučića nema EU i to je tuga koju mi živimo. Ukoliko uskoro čujemo poruke kako je Srbija spremna za otvaranje klastera, al EU nam ne dozvoljava, bez refleksije ministarke gde smo i kako planiramo napredak bez sankcija Rusiji, rešavanja pitanja Kosova, biće da je rezultat novog popečiteljskog mesta ispunjavanje lične ambicije profesorke za dugoočekivano ministarsko mesto i Vučićeve želje da malo smiri Brisel da ne reži poznatim pro-EU licem iz Beograda, kažu sagovonici Danasa koje smo pitali kako Miščević kao ministarka može da „odblokira“ integracije Srbije koje se zaustavljaju jer Beograd odbija da uvede sankcije Rusiji.

Ulazak Miščević u vladu naišao je na odobravanje javnosti koja je upoznata sa njenim dosadašnjim radom u toj oblasti a koja to shvata kao znak da je Srbija ipak ostala na putu ka EU. Međutim, u situaciji kada Srbija ne otvara klastere i za koje je spremna i kada joj se preti zaustavljanjem nepretka dok ne uvede sankcije Moskvi, postavlja se pitanje kako Miščević procesu integracija može da pomogne.

Strahinja Subotić, iz Centar za evropske politike, za Danas kaže da je njen izbor iskorak. On podseća da je vodila pregovarači tim koji je vodio tehničke pregovore dok se politička strana priče ogledala u ministarki Joksimović, a da su, kada je uvedena revidirana metodologija 2020. i nakon toga, te dve funkcije sjedinjene u jednu, pa je sada ministar istovremeno i glavni pregovarač.

Subotić smatra da će Miščević, bar normativno, imati veću snagu i mogućnost da utiče na način na koji se vode pregovori.

Može li Tanja Miščević da "odblokira" evropske integracije: Bez Aleksandra Vučića nema EU i to je tuga koju živimo 2
Foto: FoNet/Marija Djoković

– Međutim, u praksi, iako je to dobar siglan za EU jer sve države članice veoma dobro znaju njen rad, u Srbiji podela vlasti nije napravljena da funkcioniše. Imamo veliku koncentaciju moći u rukama jedne osobe i drugi ministri koji potencijalno rade svoj posao neće moći da ga odrade do kraja dok se to ne aminuje od ključnog centra moći. Drugim rečima, iako je Miščević dobar kandidat zavisiće u kojoj meri će ključne poluge moći pristati da joj zaista dozvole da radi svoj posao – objašnjava Subotić.

On dodaje da je, uprkos tom dobrom signalu, za ministra spoljnih poslova postavljen Ivica Dačić, koji tradicionalo ima dobre odnose sa državom proviti koje bi Srbija trebalo da uvede sankcije po zahtevu EU.

– Srbija nastavlja da balansira. Pozitivnu poruku šalje i EU i Rusiji. Vidićemo koja će strana prevagnuti. Ali znamo da je Dačič utucajan političar i teško je zamislivo da će on otvoreno biti protiv Rusije. Ne verujem da će se Miščević mešati u spoljnu politiku s obzorim na to da to nije radila ni ministarka Joksimović – kaže on.

Prema njegovim rečima, bar ćemo tehnčki deo pregovora pokušati da odradim ali to neće biti dovoljn da otvorimo klastere i zatvorimo poglavlja, makar mi bili spremni jer je spoljna politika blokirajuće poglavlje.

Slično misli i Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove. On navodi da je profesorka Miščević rado viđeno lice u Briselu i kamen spoticanja u odnosima s bivšom ministarkom Joksimović koju su evropski činovnici često zaobilazili zbog njenog nerazumevanja EU integracija uputivši se direktno na adresu tadašnje šefice pregovaračkog tima.

– Toliko je ministarki to smetalo da je uradila sve da se profesorke reši što je rezultiralo i potpunim ukidanjem pozicije šefa pregovaračkog tima. U novu Vladu Srbije Miščević se vraća kao pobednica tog ličnog duela s puno ambicija, ali malo alata na raspolaganju da bi zaista zahuktala reforme koje Evropu znače – kaže on za Danas.

Prema njegovim rečima, prvo s čime će se nova popečiteljka suočiti je nivo napredizacije nekada stručnog tela vlade za sinhronizaciju javne službe na putu ka članstvu u EU.

– Drugim rečima, Joksimović je „oterala“ mnoge stručnjake kao što su Međak ili Majstorović i istisnula ih u nevladin sektor jer su bili smetnja njenom „iščašenom“ raumevanju suštine reformskog procesa i uloge koju je prvo kancelarija, a zatim ministarstvo imalo. Prvi izazov s kojim će se ministarka suočiti je kako da napravi tim koji može da nastavi tamo gde se stalo pre osam godina – opisuje Beširi.

Kako kaže, kada ministarka bude potrošila vreme za rešavanje problema u kući, dolazi na red suštinski izazov zbog kojeg, on misli, da Miščević neće uspeti u svojoj nameri da odblokira put Srbije ka EU i da izdejstvuje značajne korake ka članstvu.

Može li Tanja Miščević da "odblokira" evropske integracije: Bez Aleksandra Vučića nema EU i to je tuga koju živimo 3
Foto: Vesna Lalić / Nova.rs

– Ministarstvo za evropske integracije ne generiše reforme, ono je samo veza između različitih državnih nivoa i pokušava da reforme koordiniše. Međutim, ako reformi nema ministarki Miščević ostaje samo da proziva ministre koji ne rade svoj posao. Prozivanje tih ministara zapravo znači direktno izazivanje Vučića i po pravilu se to završava loše po ministra. Suština je da bez Aleksandra Vučića nema EU i to je tuga koju mi živimo. Radikali su nam oteli ideju evropskih integracija na naše oči i pošto je žaba skuvana teško da se institucionalno može rešiti nastavak puta ka EU. Jedini način su protesti protiv ugrožavanja budućnosti evropske Srbije gde će isključivo snaga građana naterati vlast da se pokrene – smatra on.

I dodaje da zbog malo optimizma da se stvari pokrenu, ostaje bojazan da se profesorka Miščević prihvatila poziva koji je unapred osuđen na promašaj.

– Miščević je jedna od najvećih naših stručnjaka za EU i svakako svetlo posle mraka “ministra” Jadranke Joksimović. Ipak, ukoliko uskoro čujemo poruke kako je Srbija spremna za otvaranje klastera, al eto EU nam ne dozvoljava bez refleksije ministarke gde smo i kako planiramo napredak bez sankcija Rusiji, rešavanja pitanja Kosova, suzbijanja ogromne korupcije i organizovanig kriminala i obezbeđivanja nezavisnosti sudstva i drugih tela, biće da je rezultat novog popečiteljskog mesta ispunjavanje lične ambicije profesorke za dugoočekivano ministarsko mesto i Vučićeve želje da malo smiri Brisel da ne reži poznatim pro-EU licem iz Beograda. Kratkoročna vin-vin situacija za njih dvoje, a dugoročno gube EU i građani Srbije. Iskreno bih voleo da grešim i da je dolazak EU dame na mesto ministarstva signal da će Vučić biti upisan u istoriju kao vođa koji je sproveo reforme, sebi zavrnuo ruku i uveo Srbiju u EU, a da mu je Miščević u tome pomogla. Kraj bajke – zaključuje Beširi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari