Na pasoškoj kontroli, na graničnim prelazima, opet nas mrko ili gadljivo gledaju: Jelica Minić o spoljnoj politici Srbije 1Foto: FoNet/ MUP Srbije

Verovatno ćemo ući u anale međunarodne diplomatije po specifičnom jeziku koji koriste naši zvaničnici u komunikaciji sa međunarodnom zajednicom – kaže za Danas Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji.

Komentarišući zaoštravanje retorike Aleksandra Vučića i dosta agresivne izjave u odnosu na međunarodnu zajednicu, kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, primene Ohridskog sporazuma, kao I argumente koje ispostavlja da bi ih zvao – lažovima – a u kontekstu izbora na Kosovu – sagovornica Danasa ističe da su ovdašnji zvaničnici “znatno premašili vrlo grub i opor jezik gospođe Marije Zaharove, glasnogovornice Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije”.

– Jedino što smo mi veličine jednog ovećeg grada u njihovim prostranstvima, a naša relevantnost je manje-više ograničena na komšiluk sa kojim smo, uz retke izuzetke, u stalnim trzavicama i izlivima pretećih poruka. Volela bih da vidim jednu uglednu, mudru i vedru Srbiju, koja i u najtežim okolnostima veruje u sebe, jer postupa po prelepim narodnim pričama koje su joj ostavljene u nasleđe – „Ero s onog svijeta“ ili „Striženo – košeno“, na primer – kaže naša sagovornica.

Na pasoškoj kontroli, na graničnim prelazima, opet nas mrko ili gadljivo gledaju: Jelica Minić o spoljnoj politici Srbije 2
Jelica Minić
FOTO: Una Sabljaković

Mnogo buke ni oko šta

Upitana kako razume „gnev“ vlasti u odnosu na države koje su glasale za ili bile uzdržane za pokretanje postupka za članstvo Kosova u Savet Evrope, Jelica Minić podseća da u članu 4, Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije piše: „Srbija neće osporavati članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“.

– U Aneksu kojim se predviđa njegova primena piše: „Kosovo i Srbija su se saglasili da neće blokirati primenu ni jednog od članova“. Srpski zvaničnici su više puta naglasili da je njihova „crvebna linija“ članstvo Kosova u UN, ali ne i u drugim organizacijama (kao što je Savet Evrope). Ispada da je ovo „mnogo buke ni oko šta“, što bi rekao Šekspir. Ono što je dogovoreno mora se poštovati, koliko god da je neugodno. Stvar verodostojnosti i ugleda – smatra sagovornica Danasa.

Dobra je vest da ćemo imati spoljnu politiku Srbije na papiru

Imajući u vidu da je sve navedeno rezultiralo najavom promene spoljne politike Srbije, koja preti da bude u neskladu sa evropskim integracijama i da dodatno zaoštri odnose u regionu. Jelica Minić kaže: “Dobra je vest da ćemo imati spoljnu politiku Srbije na papiru”.

– Onda možemo da diskutujemo o svim njenim dobrim i lošim izborima, već kako ih ko vidi. Imaće svi prilike da se u odnosu na njen najavljeni novi pravac (zaokret) odrede, a na kraju i snose posledice ako je podrže – kaže Minić.

Srbija se već nalazi u fazi puzećih sankcija glavnih ekonomskih partnera

Što se tiče pitanja o mogućoj izolaciji, napominje da se Srbija već nalazi u fazi puzećih sankcija glavnih ekonomskih partnera.

– Na međunarodnim sajmovima po Evropi, industrijski proizvodi koji su povoljniji izbor i po ceni i po kvalitetu, ne naručuju se zbog zemlje porekla. Na međunarodnim sajmovima, važnim za infrastruturu, koje mi organizujemo, glavni evropski partneri otkazuju učešće. A na pasoškoj kontroli, na graničnim prelazima, opet nas mrko ili gadljivo gledaju. Taman smo sve to zaboravili – zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari