Na uličnim protestima u Srbiji zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića u četvrtak je privedeno 86 osoba, protiv 38 podnete su krivične prijave, a protiv 54 prekršajne prijave. Reč je o lakšim prekršajima i krivičnim delima napad na službena lica i nasilničko ponašanje.


Stepen bezbednosti je u zemlji podignut na viši nivo i za sada policija nema naznaka da bi u ovom trenutku moglo doći do eventualnih ekscesa i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kažu u MUP.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je juče da je protest nekoliko stotina ljudi u Novom Sadu, u četvrtak uveče, po svoj prilici bio najveći u Srbiji. Na mitingu podrške Mladiću u centru Novog Sada povređeno je dvoje ljudi, dok je privedeno dvadesetak osoba.

Mladićeve pristalice pokušale su da upadnu u prostorije Pokrajinskog odbora DS i RTV Vojvodine, ali su ih u tome sprečile jake policijske snage. Potom su ubacili baklju u hol Srpskog narodnog pozorišta, gde je trajalo svečano otvaranje Sterijinog pozorja, i pokušali da skinu hrvatsku zastavu.

Na prostorijama sedišta LDP u centru Beograda, u noći između četvrtka i petka, demolirani su prozori, a policija je izvršila uviđaj. „Nema sumnje da organizatore i izvršioce političkog vandalstva treba tražiti među onima koji su na isti način, u proteklih pet godina, u svakoj sličnoj situaciji rušili, razbijali i uništavali prostorije LDP po celoj Srbiji, više od 150 puta“, saopštila je ta stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari