Natan Albahari: Vučić se plaši šta će reći Rusija i Kina 1foto FoNet/Instagram

Nisam siguran da li Aleksandar Vučić ovim tvrdi da su 65 zemalja, od čega 25 zemalja EU, koje su prvobitno potpisale izjavu o Avganistanu, “potrčci” SAD ili bilo koga drugog. Takođe, mnogo bi sve mirnije prošlo da je Srbija izjavu potpisala odmah, a ne tek kad je postalo očigledno da jedino mi i BIH nismo to učinili.

To kaže za Danas Natan Albahari, međunarodni sekretar  i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, komentarišući tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića izrečene u emisiji „Ćirilica“.

Vučić je povodom pisanja našeg lista o tome zašto se Srbiji nije žurilo da potpiše zajedničku izjavu o mirnom napuštanju Avganistana, koju je inicirao Stejt department, između ostalog, rekao da „nismo ničiji potrčko, pa ni američke ambasade“.

– Mi nismo potrčko bilo čiji, pa odmah da podržimo nešto. Mi sve pročitamo, pa kada samostalno donesemo odluku, onda delamo. Ne kada to traže tajkunski mediji i Šolak i Đilas. Postoje ljudi koji imaju podanički mentalitet, izjavio je on, uz napomenu:“Srbiji nije upućen poziv za prijem izbeglica iz Avganistana, već da potpiše deklaraciju koju su predložile SAD, i koju smo, podržali i potpisali u tišini“.

Vučić je takođe ocenio da “talibani imaju mnogo pristojniji rečnik od mnogih političara u Srbiji i da talibani ne pričaju o revanšizmu”.

Albahari dodaje:”Ovde se pre svega radi o nedostatku okvira i vrednostima na kojima treba da se baziraju naše spoljnopolitičke odluke. Već sam govorio kako je od izuzetne važnosti da Srbija ima jasno definisanu strategiju, a ne da svakih par nedelja imamo skoro istu situaciju gde kasnimo u donošenju važnih odluka i pridruživanju odlukama partnera koje smo sami odabrali, odnosno EU”.

– Insistiranjem da se izjava potpisala u nekakvoj tišini Vučić jasno pokazuje da se on stidi saradnje sa zapadnim partnerima i plaši šta će da kažu njegovi autokratski saveznici koji nisu potpisali dekleraciju, poput Rusije i Kine. Umesto da jasno vodimo politiku koja nas približava Evropi, odnosno poziciji koja nam geografski, istorijski i strateški pripada, SNS vlast mora prvo na raport  ruskim i kineskim ambasadorima, a tek onda mogu da donesu “samostalne” odluke, poručuje Natan Albahari.

Govoreći na istu temu, Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, navodi za naš list:”Pre godinu dana Vučić je potpisao Vašingtonski sporazum kojim je ovenčao svoj status potrčka“

– Upoređivanje bilo koga s talibanima govori isključivo o Vučiću, poručuje Rašković Ivić.

Prema mišljenju Janka Veselinovića, lidera Pokreta za preokret:”Radikali su ostali radikali, i u Srbiji i u Avganistanu radikali su isti”.

– Tamo se zovu talibani, ovde SNS, ranije SRS. Ubijali su, palili, silovali, pljačkali… Uništavaju političke protivnike. Razlika je u oblačenju. Talibani imaju neke druge krojače. Talibani imaju crni turban, SRS je imao paravojsku sa kapama i na njima mrtvačke glave, konstatuje Veselinović.

U sličnom tonu, Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke, ocenjuje :”Uopšte me ne čudi da su aktuelnom Predsedniku Srbije draži talibani od mnogih državljana zemlje na čijem je čelu”.

– Mnogo je sličnosti između Aleksandra Vučića i talibana. Prvo: i njemu je svejedno da li sarađuje sa Rusima ili Amerikancima, samo da dobije neke pare. Drugo – i odnos prema ženama im je sličan. Talibani svoje žene kamenuju javno, a on se zalaže da muškarci mogu da tuku koga hoće, ali u svojoj kući. Talibani svoje žene ne puštaju u grad, a on svoju pusti samo kada oceni da je prikladan datum. Princip je isti, sve su ostalo nijanse, poručuje Pajtić.

Čedomir Antić: Americi smo sada potrebni da podelimo krivicu 

S druge strane, komentarišući navedene Vučićeve tvrdnje, Čedomir Antić, istoričar i predsednik Naprednog kluba, kaže:”Mislim da sve te izjave stoje. Nedavno ste me uprljali sastavljajući me u jednom tekstu sa Milivojem Bešlinom”.“Bešlin je tada likovao zato što se “Amerika vratila” i sada  će “dovršiti posao”“, – tačnije, daće prava Albancima u Severnoj Makedoniji a uzeće ih Srbima u BiH. Dobro je kad takvi dobiju odgovor, od javnosti, zvaničnika… bilo koga. Slično je i sa odnosom prema trećim zemljama. SAD nisu nikoga pitale kada su napadale suverene države. Sada smo im potrebni, da podelimo krivicu. Mislim, međutim, da Aleksandar Vučić obavlja dužnost predsednika države. On naprotiv uvek nastupa kao predsednik SNS. Šefu države ovakav nastup ne pristoji. Postavlja se i pitanje zašto se jedan Vuk Jeremić radikalizovao pa traži revanšizam? Takođe, pitam se, i zašto Vučić, autokratskim delovanjem i svim silama kojima raspolaže, gura svaku razumnu opoziciju ka političkim karikaturama kakve su Dragan Đilas i Miša Vacić, smatra Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari