Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić izjavila je za Danas da nema informacije da baronesa Ketrin Ešton „lobira“ da se šefu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i ministru bez portfelja Vlade Srbije Aleksandru Vulinu dopusti da zajedno sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem poseti Kosovo 1. novembra, o čemu spekulišu pojedini beogradski mediji.


Kocijančićeva ističe da EU ima jasan stav o ovom pitanju i da stalno ukazuje na važnost poseta za sprovođenje Briselskog sporazuma.

Kosovsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Vulina zbog „neovlašćenog ulaska na Kosovo“ i od Osnovnog suda u Mitrovici zatražilo da izda nalog za njegovo hapšenje.

O problemima sa posetama srpskih zvaničnika, kosovskim državnim simbolima na glasačkim listićima i biračkim spiskovima juče su u Briselu razgovarale radne grupe Beograda i Prištine za lokalne kosovske izbore. U prištinskim diplomatskim krugovima spekuliše se da je Vulinova poseta neizvesna zato što kosovski premijer Hašim Tači mora da vodi računa i o izbornom uspehu svoje stranke DPK na izborima 3. novembra.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je juče da ostaje pri pozivu Srbima da učestvuju na izborima, iako mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zagovara bojkot. „Mitropolit Amfilohije želi da bude i mitropolit i gospodar Crne Gore, pa valjda u tom smislu daje takve izjave“, rekao je patrijarh za Radio Slobodna Evropa, negirajući ocene da različite izjave iz vrha SPC dodatno zbunjuju srpsko biračko telo na KiM.

Za izlazak Srba do sada su se javno izjasnili poglavar SPC i Eparhija raško-prizrenska, na čijem je čelu vladika Teodosije, dok su mitropolit Amfilohije i episkop bivši zahumsko-hecegovački Atanasije protiv. Sveti arhijerejski sabor se nije izjašnjavao o ovom pitanju, a Sinod SPC je ranije kao neprihvatljiv odbacio Briselski sporazum.

Za bojkot i lokalni naprednjaci

U severnom delu Kosovske Mitrovice juče je održan završni miting Štaba za bojkot izbora Privremene skupštine AP KiM kome je, prema rečima organizatora, prisustvovalo nekoliko hiljada građana, kao i predstavnici DSS i Pokreta Dveri, poslanici Skupštine Srbije Dejan Mirović i Borislav Pelević, politički analitičar Đorđe Vukadinović, nedavno smenjeni načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković. Sa ovog skupa na bojkot izbora Srbe je pozvao i predsednik Okružnog odbora SNS Branislav Špadijer, tvrde izvori Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari