Nova EU metodologija: Moguće zaustavljanje pregovara i vraćanje na početak 1Foto: Ljiljana Bukvić

Novom metodologijom Evropske komisije (EK) omogućuje se zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima u slučajevima kada zemlje kandidatkinje ne napreduju u bilo kojem polju koje se obuhvata u pristupnom procesu, navodi se u dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstaviće u sredu (5. februar) u Briselu revidiranu metodologiju procesa pristupanja EU.

Države članice Evropske unije (EU) će imati više moći da iniciraju suspenziju pristupnih pregovora.

Ova metodologija se neće primenjivati na Srbiju i Crnu Goru, ali ostaje otvorena mogućnost da i te dve države obuhvate novim pristupom, ukoliko se te dve zemlje slože.

Ovo su ključni elementi nove metodologije EK kojom će se promeniti pristup u pregovorima o članstvu za zemlje koje će tek otpočeti ovaj proces.

„Iako napredak u reformama treba podsticati i opipljivije nagrađivati, jednako tako postoji potreba i za odlučnijim merama koje bi proporcionalno sankcionisale svaku ozbiljnu ili dugotrajnu stagnaciju ili čak zaostajanje u provođenju reformi i ispunjavanju zahteva procesa pristupanja“, stoji u nacrtu dokumenta.

Akcenti iz novog dokumenta

Moguća stagnacija ili preokret pregovaračkog procesa trebalo bi da bude saopštena godišnjom procenom EK.

Ostavlja se mogućnost i državama članicama EU da doprinesu ovom procesu tako što će Komisiji dojavljivati bilo kakvu stagnaciju ili ozbiljno zaostajanje u procesu reformi:

  • Omogućiće se državama članicama EU da odluče da se pregovori oko određenih oblasti ne održe, ili u najozbiljnijim slučajevima, obustave u celini;
  • Već zatvorena poglavlja mogu se ponovo otvoriti ili resetovati ako probleme treba preispitati;
  • Opseg i intenzitet finansiranja iz EU može se prilagoditi naniže (umanjiti), sa izuzetkom podrške civilnom društvu;
  • Prednosti bliže integracije, npr. pristup programima EU, jednostrane koncesije za pristup tržištu mogu se zaustaviti ili povući.

Predviđeni podsticaji

Uslovljavanje neće biti nenagrađivano, navedeno je. Tako će EK insistirati i na jasnim uslove od samog početka.

Spominje se u dokumentu da je važno da zemlje kandidatkinje „poznaju referentne vrednosti na osnovu kojih će se meriti njihov učinak i da države članice EU dele jasno razumevanje šta se tačno traži od kandidata“.

„Ako zemlje dovoljno pređu na reformske prioritete dogovorene u pregovorima, to bi trebalo da dovede do bliže integracije zemlje sa EU, radu na ubrzanoj integraciji i ‘postupnom uvođenju’ u pojedinačne politike EU, tržišta EU i programe EU, uz obezbeđivanje ravnopravnih uslova“, ističe se u nacrtu nove metodologije.

Predviđaju se i povećana financijska sredstva i investicije, uključujući instrument pretpristupne podrške, zasnovan na performansama i na reforme za bližu saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se podržala podrška.

O Srbiji i Crnoj Gori

Od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, Crna Gora je otvorila 34, a privremeno zatvorila tri. Srbija je otvorila 18 poglavlja, a privremeno zatvorila dva, od ukupno 35.

Pregovaračka poglavlja biće grupisana u tematskim klasterima, ukupno šest njih.

Ovi klasteri obuhvataju široke teme kao što su upravljanje, unutrašnje tržište, ekonomska konkurentnost i povezanost. Omogućit će da se utvrde najvažnije i najhitnije reforme po sektorima a pregovori o svakom klasteru biće otvoreni u celini – nakon ispunjavanja početnih merila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari