Novi Pazar uoči lokalnih izbora - u sedam nacionalnih i jednoj građanskoj koloni 1Foto: Iks/M.Tepić

Izbori u Novom Pazaru nisu više „događaj visokog rizika“, pokazuje aktuelna predizborna kampanja za republičke i lokalne izbore.

Na ulazak u novi saziv lokalne skupštine namerilo se osam izbornih lista sa 255 odborničkih kandidata.

U sastavu lista, u odnosu na prethodne izbore, ništa novo. Većinu čine one sa nacionalnim predznakom.

Na glasove u bošnjačkom biračkom telu računa šest lista, jedna je „usmerena“ ka srpskim biračima i jedna računa na glasove obe nacionalne zajednice. Snage odmeravaju tri najveće bošnjačke partije, vladajuća Sandžačka demokratska partija (SDP) i opozicione Stranka pravde i pomirenja (SPP) i SDA Sandžaka i još tri političke grupacije, koje su formirali bivši visoki funkcioneri SPP – Bošnjačko-srpski savez (BOSS) Samira Tandira, Stranka budućnosti i razvoja (SBR) Jahje Fehratovića i Građanski pokret Sandžaka (GPS) Edina Zećirovića.

Kandidati SNS, SPS i SRS, i ovog puta, su na zajedničkoj listi i računaju na glasove srpskog biračkog tela. Jedina građanska opcija lista SSP „Novi Pazar bez nasilja – Marinika Tepić – Benjamin Birđozlić“ računa na glasove iz obe zajednice.

Predizborna kampanja, neubičajeno, prolazi tiho uz povremene čarke kroz optužbe i prozivke. Aktivnosti se odvijaju na društvenim mrežama, u saopštenjima i povremenim konferencijama za novinare.

Bošnjačke partije nisu uvažile poziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da zajedno nastupe na predstojećim izborima, koko se ne bi rasipali bošnjački glasovi. Pozivu predsednice BNV Misale Pramenković odazvali su se samo predstavnici SPP i SDA Sandžaka, koji čine većinu u toj nacionalnoj instituciji.

Tek, što je Gradska izborna komisija (GIK) proglasila izborne liste, BOSS je optužio SPP da je „falsifikovala više od 200 potpisa podrške“ i najavio krivične prijave „protiv NN lica i overivača potpisa“. SSP je odbacila optužbe i uzvratila ocenom da je „BOSS satelit SDP i SNS“ i da je namera da se njihova lista diskredituje.

GPS je nakon proglašenja liste, saopštio, da su njihovi kandidati, pre i posle kandidature, dobijalo poruke pretnji i ucena. I za to optužili „ljude bliske vrhu SDP“.

Ova najmlađa politička grupacija, pozvala je sve učesnice izbora da potpišu sporazum, kojim će se obavezati da neće praviti koaliciju sa partijama koje su, do sada, bile na vlasti.

Odgovora nije bilo, pa je nosilac liste Zećirović ocenio da su te liste spremne “da u različitim kombinatorikama produže vlast SDP” i da se tako ostavlja prostor “za kalkulisanje sa izbornim rezultatima”.

Pojasnio je da je odgovora bilo iz SDA, ali nisu mogli da prihvate njihiv predlog o formiranju zajedničkog poslaničkog kluba, jer ne učestvuju na parlamentarnim izborima.GPS, posle izbora, neće saradnju sa SDP. Konstatovao je da je poziv BNV “favorizovanje SPP i SDA Sandžaka”.

Drugi na listi za odbornika, te političke hrupacije, Aladin Paučinac, predsednik udruženja Inicijativa slobodnih građana (ISG), verbalno je napadnut u toku uključenja na društvenim mrežama.

Napad su osudile novopazarske nevladine organizacije, jer je “ovakvo ponašanje apsolutno nedopustivo” i preti “da nas vrati u vreme za koje smo mislili da je naša ružna prošlost, u vreme kada su uzburkane ‘stranačke strasti’ inspirisale upotrebu svakog oblika nasilja, čak i sa smrtnim ishodom, zbog bilo kakve razlike u mišljenju i uverenju“.

Podsetili su da je u toku predizborna kampanja, vreme posebno pojačanih “partijskih emocija” i apelovali na sve da učine dodatan napor ka dostojanstvenom i korektnom ponašanju u javnom prostoru.

Najstarija bošnjačka partija, SDA Sandžaka jedina samostalno učestvuje na parlamentarnim izborima. Njeni politički oponenti, u sandžačkim opštinama, pozivaju birače da joj ne daju glasove.

Ponovo su oživele priče o pokušajima albanizacije Bošnjaka na ovim prostorima. Kao glavni krivac označen je líder partije Sulejman Ugljanin, koji je jedini prisustvovao otvaranju kancelarije Albanskog nacionalnog veća (ANV) u ovom gradu.

Citiraju se njegove reči da su Bošnjaci i Albanci “jedan narod sa dva različita jezika”. Predizborni slogan te partije je “Čuvari Sandžaka”.

SDP pred narod izlazi sa rezultatima svoje petnaestogodišnje vladavine. Predučavaju se realizovane kapitalne investicije, vredne desetinama miliona evra i nove koje su u toku i koje tek treba da počnu. Najaktuelnija je izgradnja i dogradnja objekata u Opštoj bolnici, koja više od deset godina u predizbornim kampanjama, “prerasta u kliničko-bolnički centar.

SPP hvata pebednički zalet na svim nivoima. Potencijalnim biračima saopštava da će i dalje bitti deo državne vlasti, “da će kriminalce saterati u šaht”.

U Novom Pazaru organizovala je potpisivanje peticije za obnavljanje Stare čaršije i Novopazarske tvrđave, a građani su ispisivali i predloge za promene.

Predsednik te partije, Usame Zukorlić, je na društvenim mrežama objavio video poruku o pet razloga zbog kojih bi Srbi trebalo da glasaju za muslimane.

Prvi razlog je što veruje u pomirenje između Bošnjaka i Srba, drugi je promocija porodičnih i moralnih vrednosti, treći razlog je implementacija politike “i-i”, a to znači “ako je dobro Bošnjacima, zašto ne bi bilo dobro i Srbima”, na četvrtom mestu je želja da svi građani bez obzira na versku i etničku pripadnost imaju osećaj da je Srbija njihova država i peti razlog je da će se u državnom parlamentu i Vladi Srbije zalagati da se čuje glas svih građana.

Centrale bošnjačkih partija, koje učestvuju na lokalnim izborima, su uglavnom u Novom Pazaru, pa su tu i lideri.

Od onih beogradskih, jedino je potpredsednica SSP, Marinika Tepić došla pred potencijalne birače.

Iz centralne gradske ulice poručila je da su ovaj grad, kao i Beograd, ali i ostali u Srbiji, „taoci volje jednog čoveka, kao i sprege politike, vlasti, kriminala i mafije“, ali i da je problema Novog Pazara “to što pored Srpske napredne stranke ima još nekoliko njenih satelita”.

I za ovu stranku se zna, da nakon izbora, na lokalu neće sarađivati sa naprednjacima, koji su do sda bili deo vlasti u koaliciji sa SDP.

Ostalim beogradskim partijama članovi i simpatizeri su, u autobuskim kolonama, išli “na noge” da daju podršku.

Poslednja viđena, u ovom gradu, bila je ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je obišla gradilište najavljenoh kliničko-bolničkog centra.

Zajedničko svima jeiskazivanje uverenja da će građani baš u njima prepoznati snagu promena i poverenja.

Na poslednjim lokalnim izborima, 2020.godine, SDP je ostvarila najbolji rezultat, i po broju glasova (18.653), i osvojenih mandata (21). SPP je bila na dugom mestu sa 9.742 glasa dobila 11 mandata i SDA Sandžaka osvojila je 7.716 glasova i devet mandata.

Koalicija oko naprednjaka i socijalista je u Skupštini Novog Pazara dobila šest odborničkih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari