Obeležavanje godišnjice početka rata u Ukrajini: Marš mira i solidarnosti počinje u podne iz Pionirskog parka 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Marš solidarnosti i mira biće centralni događaj u Srbiji kojim će danas biti obeleženo godinu dana od početka agresije Rusije na Ukrajinu biće organizovan danas u Beogradu.

Šetnja pod punim nazivom „Marš solidarnosti i mira – 365 dana nesalomljivosti“ počeće okupljenjem učesnika u 12 sati u Pionirskom parku a završiće se na Trgu Republike mirnim okupljanjem.

Događaj organizuje udruženje „Čini dobro“ a podržavaju ga i u njemu će učestvovati predstavnici ambasade Ukrajine i zemalja partnera.

„Pozivamo vas da ponesete srpske, ukrajinske, kao i zastave drugih zemalja koje pomažu Ukrajini,“, saopštila je ambasada Ukrajine u pozivu građanima.

Godišnjicu početka krvave agresije Rusije obeležava danas i Rusko demokratsko društvo.

Oni su pozvali sve kojima je dosta ratova i ekstremnog nacionalizma u Evropi da podrže borbenu Ukrajinu i ruski antiratni pokret na beogradskim ulicama kao i da u znak solidarnosti donesu cveće kod ambasade Ukrajine.

Rusko demokratsko društvo će se pridružiti ovom maršu i skupu mira i solidarnosti, a organizuje i svoje manifestacije u Beogradu i Novom Sadu.

Za popodne, u 18 i 30 sati u Beogradu, Rusko demokratsko društvo najavilo je skup sećanja i solidarnosti na platou kod malih stepenica u Karađorđevoj 43.

U Novom Sadu danas u 14 sati najavljeno je polaganje cveća kod spomenika ukrajinskom nacionalnom pesniku Tarasu Ševčenku.

Sutra (25. februara) u 14 sati najavljena je „Šetnja za Ukrajinu“. Okupljanje je na Trgu Republike, a šetaće se ka Spomeniku Žrtvama racije.

Na marš mira pozvao je pokret Ne davimo Beograd koji u saopštenju navodi da od početka agresije osuđuje rat u Ukrajini, zalaže se za zaustavljanje svih vojnih operacija i napada na jednu suverenu državu, prestanak oružanog sukoba i nalaženje rešenja za trajni mir.

Ambasada Ukrajine i Delegacija EU u Srbiji povodom godinu dana od početka rata organizuju izložbu fotografija „Godina nesalomivosti“.
Izložba se otvara u Koska baru (Dorćol plac) od 14 sati, a otvoriće je ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač, i ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Otvaranju izložbe će prisustvovati predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi.

Kako je saopšteno, deo izloženih fotografija delo je srpskog fotografa Amira Hamzagića, a deo je ustupilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine. Počev od subote, 25. februara do 3.marta, izložba će biti otvorena za javnost, u galeriji „Ozon“ u Dorćol Placu.

Nakon otvaranja izložbe, od 15 sati najavljena je panel diskusija „Rat i ukrajinski građani“ sa ukrajinskim književnicama Irinom Volosevič i Anom Licijuk, koje trenutno borave u Beogradu.

Razgovor će voditi Milena Berić i Vladimir Arsenijević iz udruženja Krokodil.

Podsetimo, 24. februara 2022. na dan invazije, u popodnevnim satima ispred ambasade Rusije okupilo se nekoliko desetina građana koji su protestovali zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Među okupljenima bili su aktivisti građanskih inicijativa, ali i ruski državljani koji žive u Srbiji koji su govorili da su ogorčeni zbog svega što se dešava u Ukrajini, navodeći da su u pitanju dva bratska naroda kao i da je režim u Rusiji diktatorski, ali da su građani u strahu i da ne smeju da mu se suprotstave.

Nakon mirnog protesta ispred ambasade, okupljeni su tada krenuli u šetnju do Trga Republike, gde su zajedno sa ukrajinskim ambasadorom razvili transparente podrške Ukrajini i one na kojima je pisalo „Dole Putinov režim“, „We stand with Ukraine“, „Stop Putin“.

A od tog dana neformalna grupa građana „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ organozovala je nekoliko šetnji i okupljanja na Trgu Republike kojim se izražavao protest protiv rata i na kojem je razvojana ogromna zastava Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari