Očekuje li se na Kosovu nova spirala incidentata 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Politički savetnik premijera u Prištini Jeton Zulfaj izjavio je da je Evropska unija zatražila da se ponište mandati na severu Kosova i da novoizabrani predsednici opština ne polažu zakletvu, preneli su mediji.

„Ideja je da se ponište mandati bez polaganja zakletve. Takvi zahtevi se ne mogu postavljati“, rekao je Zulfaj prištinskim medijima i podsetio da već postoje izabrani gradonačelnici sa zakonskim mandatom, prenosi RTS.

Zulfaj kaže da Vlada u Prištini ne planira da formira još jedan tim za izradu nacrta statuta ZSO.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su zvaničnici Evropske unije saoštili da raspuštanje Upravljačkog tima koji je imao zadatak da predstavi prvi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), nije u duhu dijaloga Beograda i Prištine, prenela je Beta.

Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije, je tokom gostovanja na televiziji Hepi  izjavio da je bitno videti kako će se situacija odvijati na terenu 28. maja, kada Albanci treba da preuzmu četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova nakon izbora koje su Srbi bojkotovali.

„To bi mogla da bude inicijalna kapisla koja bi mogla da podstakne spiralu incidenata. Taj što dođe mora da uđe u srpske prostorije i okači kosovsku zastavu“, izjavio je Dačić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je objavio na Tviteru svoju viziju statuta Zajednice srpskih opština koja, prema njegovoj zamisli, treba da bude „neteritorijalan projekat“ i da priznaje „ustavne karakteristike Kosova“.

Portparol Evropske unije Petar Stano izjavio je da odluka Prištine o raspuštanju Upravljačkog tima, koji je izradio nacrt Statuta ZSO, „krši slovo i duh dogovora o dijalogu“ i dodao da svaka odluka u vezi sa timom mora biti odobrena u okviru dijaloga kojima između Beograda i Prištine posreduje EU.

U sporazumima o dijalogu je jasno da upravljački tim mora da funkcioniše dok se ne usvoji statut ZSO, rekao je Stano za Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari