Odgovara li Vučiću slab Šapić: Jesu li u sukobu lider SNS i gradonačelnik Beograda i ko je od njih politički naivac? 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Iako doveden kao veliko pojačanje u tabor SNS, bivši prvi čovek Novog Beograda sada gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izgleda da nije više miljenik stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića, ako je to ikad i bio. Ipak, da li ga ima i koliko je jak i dubok sukob na njihovoj relaciji niko sa sigurnošću ne može da kaže osim što zainteresovana javnost može da nasluti gledajući šta se na beogradskoj sceni dešava.

Od procene se suzdržavaju i članovi Predsedništva SNS s kojima smo razgovarali i nezvanično kažu da situaciju u Beogradu sada nije visoko na agendi stranačkog lidera i da situacija može da se promeni kada Vučić bude počeo da se bavi tim problemom.

Prvi test za procenu odnosa SNS i Šapića biće ponašanje odbornika većine u Skupštini grada ukoliko budu zakazane sednice koje opozicija traži, za smenu gradonačelnika i za debatu od važnim gradskim problemima. Nedolazak većine i onemogućavanje održavanja tih sednica mogao bi da znači da lider naprednjaka procenjuje da još nije vreme da Šapić bude „pušten niz vodu“.

Ukoliko bi pak većina došla i dozvolila opoziciji da uz veliku medijsku propraćenost iznosi prljav veš o gradonačelniku, a bez jačeg otpora i demantovanja navoda opozicije, to bi moglo da ukaže na to da Vučiću odgovara da gradonačelnika ne zaštiti i slabi njegovu poziciju u očima zainteresovane javnosti. Opozicija u Beogradu svakao nema većinu da Šapića smeni, ali bi tu sednicu maksimalno iskoristila i za svoju promociju.

Politikolog Mladen Mrdalja odgovarajući na pitanje odgovara li Vučiću slab Šapić kaže da čim se Šapić utopio u SNS završio je političku karijeru kao Vučićev pijun.

– Ako je Šapić popularan, tu popularnost preliva Vučiću koji će ga šetati sa funkcije na funkciju kao ostale da ne bi stvorio svoju partijsku frakciju. A ako Šapić nije popularan, Vučić će ga odbaciti čim ta nepopularnost postane neto minus glasova za SNS. Šapić je realno svoju političku autonomiju završio kada se utopio u SNS. Čak i kad bi pokušao da se otkine od SNS pratio bi ga loš imidž Vučićevog čoveka i političkog naivca što bi mu teško donelo cenzus bilo gde – ukazuje Mrdalj za naš portal.

Prema proceni Zorana Panovića, programskog direktora Demostata, teško se može očekivati da će Šapić voditi listu SNS na novim izborima u glavnom gradu. A nove izbore je Vučić obećao lideru SSP Draganu Đilasu na razgovoru u aprilu i toga se deo opozicije oko SSP drži, dok ostatak ne veruje Vučiću na reč.

Verovalo se Vučiću ili ne, čini se da je Šapić od tada sam na uradu opozicije bez jake stranačke zaštite, čak ni pojedinaca iz stranke koji se javno protive opozicionim napadima, kao što se to radi kada Vučića napadaju.

Jedan od Šapićevih najačih rečenica u odbrani od udara opozicije, koja ga smatra nedostojnim funkcije, zbog kako navode nelegalne gradnje, je da dok god je on na političkoj sceni u Srbiji, predsednik SSP Dragan Đilas „neće biti ništa“.

„Neka (Đials) pojača svoje ‘teško oružje’ koje je sada uperio prema meni. Ako politički preživim, on se sigruno neće više vratiti na političku scenu. Dok sam ja tu, on sigurno neće biti ništa i pozivam ga da skupi hrabrosti i da dođe da mi kaže šta ima, a ne da šalje druge“, poručio je Šapić na sednici Skupštine Grada Beograda.

Kako je dodao, „vidi da ide gradom i da priča kako će da bude novi gradonačelnik i kako se već dogovorio“.

– Voleo bih da čujem s kim se dogovorio. Priča da se s Vučićem dogovorio, od Vučića to nisam nikad čuo…- kazao je Šapić.

Čini se da ga je upravo ta velika samouvrenost i dovela u ovu situaciju, budući da je moguće da je poverovao da ga Vučić zaista vidi kao nekog dostojnog funkcije koju sada obavlja a ne da ga je iskoristio i preveo na svoju stranu ne bi li ga sprečio da ode posle izbora u drugi tabor, iako su taj Šapićev prelet i zadržavanje vlasti u Beogradu i naprednjaci skupo platili budući da nisu osvojili očekivan broj glasova što je rezultiralo vrlo tankom većinom u Skupštini grada.

Bez obzira na to iz Šapićevog vidokruga sklonjen je Goran Vesić, novi ministar u vladi, nekadašnji zamenik gradonačlenika, za koga je Šapić odmah rekao da ga neće u svom timu, a Vesić je verovatno i sam imao druge ambicije.

Politička budućnost Šapića i vanredni izbori u Beogradu, jasno je, zavise samo od Vučićeve procene. Vučić je posle razgovora sa Đilasom naveo rekao da će se na prevremene izbore u Beogradu ići ukoliko najveća opoziciona lista „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ to bude želela. Ujedinjeni to ne samo da žele već i traže i pokušavaju da smene Šapića.

Vučić je objasnio i put kojim će se do novih, prevremenih izbora doći.

– Naš gradonačelnik podnese ostavku, posle mesec dana ne može ponovo da se izabere, mi ne damo većinu za izbor gradonačelnika i idemo na izbore. Tako je po slovu zakona – objasnio je Vučić.

On je tada rekao i da smatra da je logično da postoji pauza od šest meseci pa da se u martu ide na izbore, ali da može i ranije ako opozicija insistira. Vučić će, kaže, to predložiti Predsedništvu i Glavnom odboru SNS.

Zasad iz opozicije nije bilo naznaka da očekuju niti da traže izbore pre proleće sledeće godine, pa se može pretpostaviti da će biti 2023. ako Vučić bude držao svoju reč i ako bude procenio da je tada pravi trenutak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari