Odgovor Beograda Prištini na terenu - bilbordi „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“ 1foto FoNet Božana Pavlica

Samo nekoliko sati nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče na konferenciji za novinare povodom situacije na KiM najavio mogućnost da se na ulasku i izlasku iz opština na severu Kosova nađu natpisi „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“, takav transparent pojavio se sinoć na prelazu Jarinje, a zatim i u Mitrovici, ali i na skupu predstavnika opštinskih vlasti iz Srpske liste.

Predsednik je bio ljut zbog toga što Priština do sad nije sprovela Biselski sporazum i formirala ZSO, pa se zapitao šta bi se dogodilo kada bi se table sa natpisaom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“ našle na ulazima i izlazima srpskih opština.

Odgovor Beograda Prištini na terenu - bilbordi „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“ 2
Foto: Upravljački tim

I baš to je, čini se, jadan od odgovora Beograda i Srpske liste na poteze Prištine, koja kako smatra Beograd ne haje za ono što je Briselskim sporazumom predviđeno već sprovodi mere na svoj način.

Bivši ministar za KiM u vladi od 2008. do 2012. i član SDS Goran Bogdanović takav potez smatra farsom.

On transparent zasad nije video u Leposaviću gde živi.

– To je sve farsa. Možete da pišete i postavite šta hoćete ako se to u praksi ne dešava. Ako imate na delu zloupotrebu Briselskog sporazuma i dobre volje Srba na KiM to je onda sve politička igra Srpske liste koja želi da prikaže svoju servilnost. Godinama unazad, pogotovo u poslednjih godinu dana, ništa nije preduzimala i radila kroz institucije Kosova da poboljša i olakša život srpskom narodu i obezbedi slobodu kretanja, poštovanje ljudskih prava, maternjeg jezika, zaštitu crkava i manastira uz sve ono što opterećuje sarpsku zajednicu. Na taj način žele pkriju da ništa nisu radili da dođe do dogovora oko tablica. Sad su se setili da stavljaju banere i ističu table ZSO. Gde je ZSO, od čega je sastavljena i šta je uradila – navodi Bogdanović za Danas.

Kako dodaje, mogu oni da rade šta hoće, ali Briselski sporazum je jasan po tom pitanju.

– Nije dovoljno samo istaći baner ZSO. Šta ste preduzeli proteklih devet ili osam godina – pita Bogdanović.

Odgovor Beograda Prištini na terenu - bilbordi „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“ 3
Foto: Miloš Đošić

Na to da Srbija krivi prištinsku stranu za nesprovođenje sporazuma, on kaže da jeste Priština kriva ali, dodaje da smo krivi i mi.

– Šta smo uradili mi? Srljali smo iz pregovora u pregovore, dali smo sve ono što daje držanost Kosova, počevši od pozivnog broja, važenja Ustava i zakona Kosova na celoj teritoriji Kosova, gašenje srpskih institucija, policija, sudstvo, a energetika je pri kraju da je Priština zaokruži za sebe. Dosta je više laži i spinovanja prevara – zaključuje on.

Marko Jakšić, pravnik i nakadašnji odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica na listi „Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović“, je na svom Tviteru ispod slike transparenta u Mitrovici napisao:“Bilbord u Kosovskoj Mitrovici (ulaz u grad od severa ka centru). Oštriji odgovor nije mogao da bude. Kurti nervozan šutira kvake po vladi“.

Ovaj tvit poslužio je i za dalje komentare i šalu. Pa je jedan od komentatora napisao da je sad 6:0, aludirajući na raniju izjavu Marka Đurića, tada šefa Kancelarije za KiM,  koji je 2015. rekao nakon što su delegacije Beograda i Prištine potpisale sporazum u Briselu da je Srbija pobedila sa pet prema nula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari