Aleksandar Vučićfoto FoNet/Nenad Đorđević

Od kako je Aleksandar Vučić sinoć zapretio svojim stranačkim kolegama da će otići sa mesta predsednika Srbije i stranke nižu se reakcije pojedinih naprednjaka i odbora SNS u Srbiji koji veličaju njegove državničke sposobnosti i poručuju mu da mora da ostane na toj funkciji.

Prvi je još sinoć reagovao predsednik Izvršnog odbora SNS Drarko Glišić koji je naveo da bi Vučićeva ostavka bila bi kraj SNS što bi za Srbiju značilo „najgori i nacrnji scenario“.

Time je postavio lestvicu ostalima koji se od jutros utrkujju u svojim lepim rečima o Vučiću i upozorenjima šta bi moglo da se dogodi ako Vučić ode. Zasad su među onima koji su se oglasili čanovi Predsedništva Sandra Božić, Goran Vesić, Branislav Nedimović i mnogi drugi.

Može se očekivati da će se do kraj ovog ili narednog dana izjasniti svi odbori SNS u Srbiji.

Priča oko Vučičeve ostavke, podsetimo, počela je nakon što se u petak Vučić sreo sa presdstavnicima SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije koji su pred njaga stavili plan normalizacije i rešenja odnosa Kosova i Srbije.

Reagovao je Vučićev lični prijatelj i jedan od najbližih stranačkih kolega koji važi za njegovog naslednika na mesto lidera SNS, ministar Miloš Vučević.

On kaže da nije lako danas boriti se za Srbiju, boriti se za njen napredak a baviti se politikom.

„Aleksandar Vučić je baš zato što radi za boljitak svoje zemlje konstantno na meti izdajnika, plaćenika i svih onih koji stavljaju svoje interese ispred državnih. Predsednik Srbije ima moju bezrezervnu podršku da istraje u stalnim pritiscima i napadima koji dodatno dolaze i zbog istorijski najvažnijeg srpskog pitanja – Kosova“, naveo je Vučević.

Vesić: Zbog Srbije, zbog budućnosti naše dece, važno je da složni i ujedinjeni stanemo uz našeg predsednika

Goran Vesić, član Predsedništva SNS, i novopečeni ministar naveo je da je „u ovom izazovnom trenutku za Srbiju, kada se naša zemlja suočava sa snažnim pritiscima dela međunarodne zajednice vezano za KIM, neophodno pružiti jasnu i nepodeljenu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću da nastavi da vodi mudru i državotvornu politiku u interesu građana Republike Srbije“.

"Olujni vetrovi pokušavaju da slome jedra najlepšeg broda": Kojim sve rečima naprednjaci sprečavaju Vučića da podnese ostavku? 1
Foto: Twitter/Горан Весић @sicveO11

„U Srbiji ne postoji političar sa većim autoritetom od predsednik Aleksandra Vučića koji svoj legitimitet crpi iz pobeda na izborima na kojima se direktno kandidovao svojim imenom i prezimenom i osvojio preko dva miliona i dvsta hiljada glasova. To su glasovi građana Srbije koji veruju u njegovu politiku i viziju ekonomski snažne i nezavisne Srbije“, smatra on.

Kako dodaje, zbog svih njih, zbog Srbije, zbog budućnosti naše dece, važno je da složni i ujedinjeni stanemo uz našeg predsednika Vučića i pružimo mu dodatnu podršku da, kao i uvek do sada, povede Srbiju pravim putem, čuvajući mir i stabilnost naše zemlje i čitavog regiona.

A njegova stranačka koleginica i poslanica Sandra Božić poručuje da nas Vučić čuva od svih međunarodnih vetrova.

„Toliko puta i u najtežim momentima za Srbiju pokazao je da je jedini sposoban da vodi državu i sačuva je! Njemu dugujemo napredak, njemu dugujemo mir, njemu dugujemo paradigmu uspeha kojoj nas je okrenuo nakon toliko decenija propadanja! Zbog njega je Srbija danas poštovana i država sa integritetom sa kojom se više niko ne može potkusurivati! On nas čuva od svih međunarodnih vetrova koji duvaju u središte Balkana stotinama godina! Rodio se jedan koji je rekao dosta“, uzvikuje Božić.

Prema njenom sudu, redak je u istoriji ovakav državnik, koji je bure baruta smirio i od njega napravio raskrsnicu puteva za koju je zainteresovan čitav svet.

Božić: Za njega ne postoji zamena, ni sada ni za 1000 godina

„Izgradio je Srbiju, postao veći i od najvećih ikada! Njegov odlazak sa čela SNS bio bi strahovit, nemerljiv gubitak! Za njega ne postoji zamena, ni sada ni za 1000 godina. Bez njega, bure baruta se ponovo pali! A Jugoistočna Evropa u moru izazova, rizika i pretnji u sumanutoj i nepredvidivoj promeni međunarodnog poretka gubi onog jednog jedinog preostalog stožera stabilnosti i inicijatora izgradnje mira na Zapadnom Balkanu“, navodi ona.

"Olujni vetrovi pokušavaju da slome jedra najlepšeg broda": Kojim sve rečima naprednjaci sprečavaju Vučića da podnese ostavku? 2
Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

I poručuje, „predsedniče, potrebni ste Srbiji, našoj deci i generacijama koje dolaze, budućnosti, koja bez vas na čelu nikada neće biti ista“.
Ona zna da mu je teško i da su „ozbiljni pritisci nad Srbijom i Vama lično“.

„Istrajaćemo zajedno, zajedno sa građanima koji su vam dali bezgranično i nikada veće poverenje da ih mudro vodite i sačuvate! Svi za jednog, jedan za sve! Živela Srbija“, kliče Božić.

A potpredsednica SNS Nevena Đurić ukazuje da su se „u poslednjoj deceniji desile najveće i najbolje promene u Srbiji“.

„Znamo mi naprednjaci, baš kao što zna i cela Srbija, da je to na prvom mestu zasluga predsednika Aleksandra Vučića. Od zemlje koja je bila ruinirana i ponižena, gotovo bez života i budućnosti, u kojoj su mladi bili na margini, a njihove ideje se gubile u besparici, danas sa ponosom govorimo o svim uspesima Srbije. Osnažili smo ekonomiju, imamo stabilne finansije, nezaustavljivo gradimo našu zemlju“, saopštava Đurić.

Ona kaže da nam je u „ovim izazovnim i turbulentnim vremenima preko potrebna sigurna i stabilna politika, da bismo našu Srbiju uspeli da sačuvamo“.

„To možemo samo sa Aleksandrom Vučićem na čelu Srbije i Srpske napredne stranke. Predsedniče, Vi ste nas učili da se borimo, i naučili nas da pobeđujemo. Vaši naprednjaci, i narod Srbije želi da nastavimo da pobeđujemo. Tim putem možemo ići jedino ako ste Vi naš kapiten! Za Vas, za nas, za Srbiju – predaja nije, niti će ikada biti, opcija“, uzvikuje ona.

Pilja: Aleksandre Vučiću, tvoji naprednjaci su uz tebe

Ni poslanica naprednjaka Biljana Pantić Pilja ne zaostaje sa pohvalama.

Ona kaže da je Vučić jasno pokazao kako se bori i voli Srbija.

"Olujni vetrovi pokušavaju da slome jedra najlepšeg broda": Kojim sve rečima naprednjaci sprečavaju Vučića da podnese ostavku? 3
foto: Printskrin, RTS

„Pokazao je da su mu država i građani na prvom mestu i zato je na prethodnim izborima osvojio preko dva miliona glasova. Poslednjih deset godina su izgrađeni kilometri i kilometri auto-puteva, napravljena je brza pruga, grade se skole, vrtići, bolnice. I zato je neprihvatljivo govoriti o ostavci najboljeg predsednika kog je Srbija ikada imala. Aleksandre Vučiću, tvoji naprednjaci su uz tebe, građani Srbije su uz tebe i svi kojima je Srbija na prvom mestu. Došla su teska vremena, najteža u prethodnih desetak godina. I u ovim teškim vremenima jedino je Aleksandar Vučić sposoban i spreman da se bori za Srbiju. Predaja nije opcija, podrška predsedniku Aleksandru Vučiću, živela Srbija“, navodi Pilja.

Dok ministarka Irena Vujović ukazuje da je u ovom trenutku najvažnije jedinstvo u Srbiji i apsolutna podrška predsedniku u njegovoj borbi za bolju i snažniju Srbiju.

„Od izuzetnog je značaja da svi damo punu podršku presedniku koji je nebrojeno puta do sada, pokazao državničku odgovornost u sprovođenju politike za koju su građani Srbije više puta u ogromnoj većini glasali. Istovremeno, sramno je kada vidimo da napadi dolaze od onih poilitikanata koje su ključno uticali i doveli do jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“, kaže ona.

Prema njenim rečima, „Vučić je pokazao odlučnost i hrabrost, izražavajući čvrsto opredeljenje da zaštiti naše državne interese i sigurni smo da niko drugi to ne bi umeo i znao bolje da uradi od njega“.

Nedimović: Olujni vetrovi sa svih strana pokušavaju da slome jedra najlepšeg broda na svetu

Oglasio se i bivši ministar Branislav Nedimović, koji navodi da su vremena nikad teža.

„Olujni vetrovi sa svih strana pokušavaju da slome jedra najlepšeg broda na svetu, našu Srbiju.Samo jedan kapetan ima snagu da nas i ovaj put izvuče iz brodoloma koji nam spremaju. I da mu ne spomenemo ime, svi znamo ko je. Ali zbog svih koji misle loše Srbiji na glas mora da se izgovori da se ori sve – to je Aleksandar Vučić“, pesnički je, čini se, raspoložen Nedimović.

Kako dodaje, „mora da se igra do kraja i jedini on može da vodi kroz oluju i SNS i Srbiju“.

Dok Branislav Malović, član Predsedništva, kaže da je „u deceniji iza nas Vučić dokazao da je državnik sa apsolutno najvećom podrškom građana na ovim prostorima u njenoj skorijoj istoriji“.

„Odgovorna državotvorna politika i stranačko liderstvo Aleksandra Vučića pomogli su Srbiji da danas bude tu gde jeste – ekonomski stabilna, ponosna i nezavisna država, koja postiže bolje rezultate od mnogih teritorijalno većih i ekonomski jačih zemalja. Sve je to rezultat neverovatne borbe, rada, mudrosti i ogromne snage jednog čoveka iza kojeg stoji svako kome je Srbija na prvom mest“, opisuje on.

Kako zaključuje, zato Vučić mora da ostane na čelu SNS, i kako bi Srbija nastavila da bude država uspeha i pobeda, a ne poraza i debakla kakva je bila dok su na njenom čelu bili predstavnici bivšeg režima koji su radili samo za sebe, a nikada za Srbiju i njen narod.

Tomić: Zahvaljujući njemu postali smo ekonomski šampioni

Podrška nije izostala ni od Zorana Tomića, koji u konstatuje da „u svojoj modernoj istoriji Srbija nije imala energičnijeg, odlučnijeg i mudrijeg lidera od Vučića“.

„Svojim radom i borbom uspeo je da Srbiju od zemlje gubitnika i mizerije, pretvori u zemlju šansi, razvoja i napretka. Zahvaljujući njemu postali smo ekonomski šampioni, izgradili bolnice, puteve, izborili se sa pandemijom i sa mnogim krizama i izazovima koji su stavljeni pred nas. Prvi je lider koji otvoreno priča sa narodom o svim problemima i izazovima, koji se ne libi da podršku za svoje ideje i programe traži od naroda i uvek je spreman da račun položi istom tom narodu. Izdržao je brojne udarce, mnogo i niskih, koje su mu zadali tajkuni, separatisti i drugi mrzitelji kojima jaka Srbija smeta, jer je zaista Srbiju stavio na prvo mesto. Borio se i bori se za naš narod da ostane i opstane na vekovnim ognjištima i kad je najteže on je uz svoj narod“, navodi on.

Tomić zato kaže da je „nikad važnije da svi mi budemo uz njega, da mu ne dozvolimo da posustane i da mu pružimo punu podršku da ostankom na čelu SNS i Srbije našu zajedničku borbu za očuvanje KiM nastavimo i izborimo se za viziju moderne i evropske Srbije“.
„Predaja nije i niti će biti opcija predsedniče, tvoji naprednjaci i narod je uz tebe“, kliče i Tomić.

Da predaja nije opcija ponavlja i poslanik naprednjaka Aleksandar Marković.

On saopštava da „u ovim naročito teškim i izazovnim vremenima za našu državu i narod, najvažnije je da pokažemo jedinstvo, mudrost i odgovornost“.

„Do sada je mnogo puta dokazano da državotvorna politika koju vodi Predsednik države, Aleksandar Vučić apsolutno nema alternativu i da je građani Srbije u ogromnom broju bezrezervno podržavaju. Da bismo izdržali i prebrodili sve rizike, pretnje i poteškoće koji nam predstoje u narednom periodu, potrebno je da se svi, kojima je Srbija na prvom mestu, okupimo oko zajedničkog cilja i snažno podržimo sve napore Aleksandra Vučića da očuvamo ključne državne i nacionalne interese. Kada su u pitanju ključni nacionalni i državni interesi, moramo ostaviti sve partijske i ideološke razlike po strani“, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari