Kosovo je bilo jedna od tema juče okončane konferencije o međunarodnoj bezbednosnoj politici, ali su tokom razgovora čelnici država EU, SAD, Rusije i predstavnika Srbije ostali na već poznatim pozicijama.
Zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov izjavio je juče u Minhenu da bi priznavanje nezavisnosti Kosova predstavljalo opasan presedan što je visoki predstavnik EU Havijer Solana odbacio kao mogućnost, javljaju agencije.

Kosovo je bilo jedna od tema juče okončane konferencije o međunarodnoj bezbednosnoj politici, ali su tokom razgovora čelnici država EU, SAD, Rusije i predstavnika Srbije ostali na već poznatim pozicijama.
Zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov izjavio je juče u Minhenu da bi priznavanje nezavisnosti Kosova predstavljalo opasan presedan što je visoki predstavnik EU Havijer Solana odbacio kao mogućnost, javljaju agencije.
– Mi želimo da ostanemo u okviru međunarodnog zakona… Ne želimo da stvorimo presedan – rekao je Ivanov na konferenciji o bezbednosti.

Rupel se plaši antislovenačkih akcija u Srbiji

Minhen – Slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel izrazio je juče zabrinutost zbog eksplozije kod slovenačkog tržnog centra u Beogradu i upitao se da li to ima veze sa slovenačkim predsedavanjem Evropskom unijom. „Bomba je eksplodirala u Beogradu ispred slovenačkih radnji i to me je malo zabrinulo pošto bi to moglo da bude u vezi sa činjenicom da je Slovenija sadašnji predsedavajući Evropskom unijom“, rekao je Rupel u toku debate o Kosovu na 44. međunarodnoj konferenciji o bezbednosti koja se održava u Minhenu. „Nadam se da naši srpski prijatelji razumeju da su odgovorni za bezbednost, poštovanje zakona i održavanje reda i da će privesti pravdi one koji su to počinili“, rekao je Rupel.

On je dodao da se u slučaju jednostranog priznavanja Kosova rizikuje da se otvori Pandorina kutija. Solana je odbacio strahovanja da će ostali regioni slediti primer Kosova.

SOLANA: Uskoro operativni plan o slanju misije EU

Minhen, Beograd – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost izjavio je juče u Minhenu da će uskoro biti doneta odluka o operativnom planu misije za Kosovo.

– Srpski lideri, predsednik i premijer, dobro znaju koja je naša pozicija. Mi mislimo da Evropska unija ima obavezu da nastavi da pomaže u procesu stabilizacije regiona. To je naša pozicija i u tom pravcu ćemo ići – rekao je Solana za B92 na kraju trodnevne konferencije o međunarodnoj bezbednosti.

Na pitanje da li će Brisel nastaviti sa pripremama za slanje misije, Solana je odgovorio da je Misija EU detaljno pripremljena i dobro analizirana.

– Plan te misije EU je već odobrila i verovatno ćemo uskoro morati da donesemo odluku da bismo dovršili operativni plan, u slučaju da moramo da ga primenimo. To će biti urađeno, ali neću vam govoriti o datumima. Mi o tome razgovaramo i sa drugim članicama Saveta bezbednosti – rekao je on.

Solana je takođe rekao da „srpski lideri moraju da razreše unutrašnje probleme u vladajućoj koaliciji, jer oni imaju odgovornost da to urade.“

– Uopšte nisam zabrinut… Nijedan sukob nije isti, nijedna istorija nije ista… ta teorija o domino efektu je potpuno pogrešna – rekao je Solana novinarima u Minhenu.
Rusija se takođe protivi slanju na Kosovo evropske misije koja će zameniti Unmik i smatra da je za to potrebna nova rezolucija UN.
Ipak, po oceni američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa, Rusija će „oprezno reagovati“ ako Kosovo proglasi nezavisnost.
– Moje gledište, i to je samo lično mišljenje, da će Rusi – pre svega, to (nezavisnost Kosova) im se neće svideti – oprezno reagovati – rekao je novinarima Gejts nakon privatnog sastanka s prvim zamenikom ruskog premijera Sergejom Ivanovim.
Na pitanje da li to znači da očekuje da Moskva neće praviti „preveliku galamu“, Gejts je odgovorio: „To nisam rekao. Rekao sam samo da mislim da će oprezno reagovati“.
Američki ministar odbrane je kazao i da s Ivanovim nije razgovarao o Kosovu nego o drugim spornim pitanjima.
Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je juče da je od predstavnika NATO-a, Kfora i Evropske unije zatražio da garantuju da će osigurati bezbednost i sigurnost na Kosovu i Metohiji.
– Dobio sam uveravanja da se NATO neće baviti statusnim pitanjima i da će ubuduće biti angažovan na očuvanju mira i bezbednosti na Kosovu, delujući u skladu sa Rezolucijom 1244 – rekao je Šutanovac novinarima u Minhenu, gde prisustvuje 44. konferenciji o bezbednosti.
On je naveo da je visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani preneo da Srbija ne može da prihvati pravno nasilje i da se zalaže za nastavak pregovora o južnoj pokrajini. Kako je kazao, teško je objasniti građanima da Srbija želi da se pridruži EU u situaciji u kojoj Unija „protiv odluke Saveta bezbednosti UN, želi da pošalje misiju na Kosovo“.
Ministar odbrane je preneo Solani da je većina građana Srbije za evropske vrednosti i da je Srbija spremna za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. U susretima s predstavnicima EU, kako je naveo, niko nije pominjao datume kada će misija Unije biti poslata na Kosovo i kada će kosovski Albanci proglasiti jednostranu nezavisnost. Šutanovac je razgovarao i s ministrom odbrane Holandije Ejmertom van Midelkupom, kome je preneo da niko u Beogradu ne može da zna tačan datum kada će biti završena saradnja Srbije s Tribunalom u Hagu.
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu da će Srbija odmah poništiti odluku kojoj se proglašava nezavisnost Kosova i da će ući u pravni proces protiv institucija koje to potvrde.
Tadić je, kako javljaju strane agencije, na marginama Konferencije o bezbednosti u Minhenu, istakao da će Srbija pokrenuti i tužbe pred sudovima protiv onih vlada koje priznaju nezavisnost Kosova, ali je još jednom isključio mogućnost vojne ili nasilne intervencije Srbije na Kosovu.
– Još jednom podsećam da je priznanje Kosova nelegalan čin i da je pravo apsolutno na strani Srbije. Ovde je u pitanju stabilnost celog regiona i dugoročne posledice u drugim regionima jer takvih „Kosova“ ima još u svetu, poput Nagorno Karabaha, Južne Osetije, Abhazije, Pridnjestrovlja – rekao je Tadić.
On je naglasio i da od zemalja u regionu očekuje da budu uzdržane kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti južne srpske pokrajine.
– Ne bi bilo dobro da se posledice pogrešnog ponašanja zemalja u regionu osete u ovom trenutku. Baš kao što je Srbija podržavala integritet regionalnih država nakon sukoba 90-ih godina, očekujem potpuno istu reakciju zemalja u regiji i apsolutnu uzdržanost po pitanju Kosova u slučaju proglašenja nezavisnosti – kazao je predsednik Srbije.
Tadić je pozvao vlade i predsednike država u regionu da „uzmu u obzir“ tu njegovu izjavu i dodao da nije samo on odgovoran za stabilnost u regionu, već svi oni zajedno. R. D.,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari