Pajtić: Dačić je sigurno dobio garancije da će biti deo izvršne vlasti 1Foto: FoNet/Marija Đoković

“Verujem da je Ivica Dačić, lider socijalista pristao na odvojene izborne liste samo pod uslovom da je dobio čvrste garancije da će njegova stranka ostati deo izvršne vlasti nakon izbora”, ističe za Danas Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, komentarišući odluku SPS I SNS da na parlamentarne i lokalne izbore izađu odvojeno.

Socijalisti i naprednjaci, smatra Pajtić, očigledno su procenili da čak i deo birača SPS-a neće izaći na izbore, ako je stranka, za koju su opredeljeni, na istoj listi sa SNS-om.

“ Nema sumnje da i među glasačima Socijalističke partije ima onih koji ne podržavaju Vučića i vide šta je napravio od države. Međutim, okolnost da SPS nema svog predsedničkog kandidata, već upravo podržava Vučića, će neminovno dovesti do toga da će ta partija, praktično, „pokloniti“ deo svog biračkog tela SNS-u”, objašnjava profesor Pravnog fakulteta.

Prema njegovim rečima glasači, vrlo često, po inerciji glasaju za parlamentarne i lokalne liste u čijem nazivu se nalazi i ime predsedničkog kandidata kog zaokružuju.”Tako da, moglo bi se reći, Srpska napredna stranka nastavlja polagano da “jede “ Socijalističku partiju Srbije”, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari